Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

DE CE APARE ŞI CUM TRATĂM TRANSPIRAŢIA EXCESIVĂ

in Sanatate

Este absolut firesc să transpirăm. Ba chiar e necesar pentru buna funcţionare a organismului. Dar ce ne facem când transiraţia excesivă devine şi supărătoare.

Transpiraţia excesivă sau hiperhidroza, cum îi spun medicii, este un fenomen tot mai întâlnit. Vestea bună e că poate fi ţinută sub control. Numai că, înainte de începerea oricărui tip de tratament, trebuie stabilită cu precizie cauza, în urma unui control medical detaliat. În functie de momentul în care se manifestă, afecţiunea le indică medicilor mai multe posibile probleme de sănătate.

MERGI NEAPĂRAT LA MEDIC!

Deşi e un fenomen normal, cu transpiraţia abundentă nu e de glumit. Ea poate masca boli deosebit de grave, mai ales atunci când este însoţită şi de un miros persistent, înţepător. Diabetul, bolile cardiovasculare, boala Parkinson, cancerul, pneumonia, tulburări ale glandei tiroide, insuficienţa hepatică sau renală, toate duc la creşterea cantităţii de transpiraţie. Pe de altă parte, nu e cazul să vă impacientaţi în perioada pubertăţii, a menstruaţiei, a menopauzei, când hormonii sunt responsabili cu stimularea activităţii glandelor sudoripare.

TIPUL DE TRANSPIRAŢIE CONTEAZĂ

Suferi de hiperhidroză dacă ai mâinile şi tălpile mereu umede, transpiraţia pătează lenjeria, trebuie să schimbi hainele de multe ori pe zi, transpiri şi când este frig. Când nu există vreo cauză medicală, poartă numele de hiperhidroza primară sau focală. Gandele sudoripare devin hiperactive, posibil ca urmare a unei “defecţuni” a sistemului nervos. S-a considerat că e declanşată de stimuli emoţionali. Însă, de fapt, hiperhidroza în sine are un impact negativ major asupra psihicului. Cele mai folosite tratamente sunt antiperspirantele pe baza de clorură de aluminiu. Dar adevăratul miracol în tratamentul hiperhidrozei a aparut în momentul în care s-a abservat că toxina botulinică opreşte transpiraţia. Vorbim despre un tratament sigur şi foarte eficient, cu rezultate, din păcate, temporare, persistânt între 4-6 luni. Un alt tratament încurajator este şi iontoforeza, în special pentru palme şi tălpi. Pe de altă parte, dacă transpiraţia este cauzată de o problemă medicală, poartă numele de hiperhidroza secundară sau generalizată. Un semn clar este transpiraţia excesivă generalizată pe timp de noapte.

HIPERHIDROZA SECUNDARĂ NECESITĂ ATENŢIE

Această formă mai puţin frecventă a hiperhidrozei este o problemă mult mai gravă din punct de vedere medical. Poate fi declanşată de numeroase afecţuni, printre care cele neurologice sau endocrine, ale glandei tiroide, diabet, boli infecţioase precum tuberculoza sau chiar cancer. Din fericire, aceste situaţii extrem de rare şi, de cele mai multe ori, transpiraţia excesivă este conştientizată după apariţia bolii de bază. Poate apărea şi în situaţii precum debutul menopauzei, sarcina, abstinenţa, abuzul de tutun sau alcool sau la persoanele obeze.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Sanatate

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate