De peste zece ani, cu sprijinul autorităților, acest austriac taie pădurile României

in Articole

Un investitor străin, austriac la origine, Gerald Schweighofer, a venit în România în 2003 pentru a face afaceri cu lemn. A început cu o fabrică la Sebeş și, în curând, o va inaugura pe a cincea. Astăzi, cam 89.000 de vagoane cu buşteni ajung în fabricile sale. Un vagon transportă circa 45 de metri cubi de lemn.

Firma austriacului prelucrează anual circa patru milioane de metri cubi.

Omul de afaceri nu este suspectat de vreo încălcare a legii. A beneficiat încă de la început de ajutor din partea oamenilor politici de la noi.

În anul 2001 era asociat cu compania italiană Stora Enso Timber, dar schimbarea legislativă din Austria, care viza conservarea pădurilor şi exploatarea sustenabilă a fondului forestier urma să intre în vigoare din 2002. Acest fapt l-a determinat să caute noi teritorii de exploatare a lemnului.

A reuşit să intervină pe lângă fostul prim-ministru Adrian Năstase pentru adoptarea în regim de urgenţă a două acte normative prin care s-au creat, practic, condiţiile demarării exploatării masive a fondului forestier de orice firmă (din țară sau de peste hotare).

A fost promovată o ordonanţă de urgenţă pentru încheierea de către Regia Naţională a Pădurilor a contractelor de vânzare-cumpărare pe termen lung a masei lemnoase, aprobată în acelaşi an prin lege.

În 2003 au început licitaţiile. Doar firma lui Schweighofer avea capacitatea de a prelua aceste contracte – ceea ce s-a şi întâmplat.

Au urmat peste zece ani de prosperitate pentru investitorul austriac.

În ultimii cinci ani a avut un profit net de 330 milioane de euro şi o cifră de afaceri cumulată de 1,9 miliarde de euro.

Sursa:paginadeagricultura.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.