Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

În ajun de Sfântul Dumitru, s-a aprins focul lui Sumedru

in Spiritualitate/Stiri online
O tradiție veche de 2.000 de ani se mai păstrează în prezent doar în câteva zone ale țării. În satele din Argeș, Dâmbovița sau Vâlcea oamenii aprind focul de Sumedru pentru a marca începutul sezonului rece și al anului pastoral. 
 În credința populară, Sumedru este un bărbat obișnuit, păstor sau crescător de animale, un fecior care se transformă noaptea în porc(simbolul zoomorf străvechi al  spiritul grâului). În ceremonia nocturnă numită Focul lui Sumedru, eroul capătă infătiș area unui brad care e tăiat din pădure și incinerat în timpul unui ospăț nocturn pentru a serba anul pastoral care începe.
 Tradiția este ca pe un loc înalt al satului, tinerii să facă un foc uriaș cu grămezi de lemne, cetină de brad uscată în care se adaugă o tulpină tânără a unui arbore din pădure(de regulă brad) pentru a simboliza zeul care moare și renaște în fiecare an.
 În timpul ceremoniei se strigă „Hai la Focul lui Sumedru”, se bea, se mănâncă, se petrece și se mulțumește pentru darurile bogate ale toamnei. Cei care sar peste foc se spune că vor fi sănătoși tot anul. Despre tineri, se spune că sar peste foc pentru a se căsători cât mai repede.
 Această sărbătoare este un prilej de bucurie pentru săteni și fiecare vrea să înalte cel mai frumos foc care să fie văzut cât mai departe în zare.
 La finalul ceremoniei nocturne, femeile le împart celor prezenți colaci, mere, covrigi, nuci, și țuică.

 

buzau-sumedru

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Spiritualitate

BRUMAR ADUCE SANATATE

Pâș-pâș-pâș pe furis, Doamna Toamna isi cam ia talpasita. Si lasa loc,
Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate