O tradiție veche de 2.000 de ani se mai păstrează în prezent doar în câteva zone ale țării. În satele din Argeș, Dâmbovița sau Vâlcea oamenii aprind focul de Sumedru pentru a marca începutul sezonului rece și al anului pastoral.
În credința populară, Sumedru este un bărbat obișnuit, păstor sau crescător de animale, un fecior care se transformă noaptea în porc(simbolul zoomorf străvechi al spiritul grâului). În ceremonia nocturnă numită Focul lui Sumedru, eroul capătă infătiș area unui brad care e tăiat din pădure și incinerat în timpul unui ospăț nocturn pentru a serba anul pastoral care începe.
Tradiția este ca pe un loc înalt al satului, tinerii să facă un foc uriaș cu grămezi de lemne, cetină de brad uscată în care se adaugă o tulpină tânără a unui arbore din pădure(de regulă brad) pentru a simboliza zeul care moare și renaște în fiecare an.
În timpul ceremoniei se strigă “Hai la Focul lui Sumedru”, se bea, se mănâncă, se petrece și se mulțumește pentru darurile bogate ale toamnei. Cei care sar peste foc se spune că vor fi sănătoși tot anul. Despre tineri, se spune că sar peste foc pentru a se căsători cât mai repede.
Această sărbătoare este un prilej de bucurie pentru săteni și fiecare vrea să înalte cel mai frumos foc care să fie văzut cât mai departe în zare.
La finalul ceremoniei nocturne, femeile le împart celor prezenți colaci, mere, covrigi, nuci, și țuică.

106 views
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui pe:
Dragi prieteni,
Ne-ar face foarte mare plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina Facebook, unde vom putea discuta împreună știrile și articolele noastre. Vizitați pagina noastră Facebook aici.
Vă mulțumim cu drag, Echipa CYD
- Facebook
- Google
- Pinterest