Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Decaderea si dezintegrarea civilizatiilor

in Limba romana

2620-RODC-APDI-0001

Sa continuam periplul in lumea ideilor lui A.J.Toynbee, incercand, folosindu-i cuvintele, sa raspundem intrebarii: De ce decad civilizatiile, care sunt cauzele dezagregarii lor?

a. Autorul englez respinge teza teologiei crestine potrivit careia civilizatiile mor in virtutea unei legi dictate de vointa divina, precum si teoria lui O. Spengler cu privire la faptul ca, precum organismele vii, imbatranirea si moartea civilizatiilor fac parte inexorabil din ”viata” lor. Respinge apoi si ipoteza ca decaderea civilizatiilor s-ar datora pierderii controlului asupra mediului – fizic si uman.
Dupa parerea lui Toynbee, civilizatiile mor printr-un act de sinucidere, prin pierderea autodeterminarii, a elanului prometeic. Factorii care fac ca o comunitate sa-si piarda elanul prometeic, care o determina la sinucidere sunt: falimentul puterii creatoare a minoritatii, retragerea mimetismului din partea majoritatii si, ca urmare a acestor factori, pierderea unitatii care sustinea societatea ca un intreg solidar. In aceste situatii minoritatea creatoare, pentru a se mentine mai departe la putere, recurge la forta. Sciziunea dintre condusi, care au incetat sa mai urmeze conducatorii, si conducatori, care, incetand sa mai fie creatori, conduc cu ajutorul fortei, inseamna, pentru comunitate, lipsa de armonie intre partile componente. Aceasta lipsa de armonie e resimtita de comunitate ca o pierdere a autodeterminarii. Pierderea autodeterminarii constituie, dupa Toynbee, criteriul ultim al decaderii lor. Forma de exprimare a ireductibilitatii vechilor institutii in contact cu fortele sociale noi sunt revolutiile.
O alta cauza a declinului civilizatiilor Toynbee o gaseste in ceea ce se numeste ”nemesis a creativitatii”. Prin aceasta expresie el intelege: a dormi pe proprii lauri, a te multumi cu ceea ce ai creat sau posezi, a idolatriza realizarile obtinute si a renunta de a mai crea.

b. Declinul unei civilizatii nu inseamna si disparitia ei. Asa cum au existat civilizatii care s-au nascut, dar nu au fost capabile sa se dezvolte, sa creasca, tot astfel au existat civilizatii care s-au prabusit, dar nu s-au dezintegrat, intrand insa intr-o lunga perioada de ”pietrificare”.
    Dezintegrarea reprezinta, dupa Toynbee, ultima faza a declinului civilizatiilor. Cauza se afla in discordiile interne, care se manifesta prin ceea ce el numeste schisme sociale. Unele schisme sunt verticale, care scindeaza geografic comunitatile si sunt provocate de ”proletariatele” externe, altele sunt orizontale, care scindeaza si opun, unele contra altora, clasele care locuiesc pe acelasi teritoriu si sunt provocate de ”proletariatele” interne.
Spre deosebire de civilizatiile in crestere, care se caracterizeaza printr-o tendinta spre diferentiere si diversificare, civilizatiile in dezagregare se caracterizeaza printr-o tendinta spre standardizare si uniformizare. Fazele de dezagregare nu sunt insa cu totul sterile. In timpul acestora se produc fenomene de renastere sau, cum le numeste el, fenomene de poligenizare, care se concretizeaza in posibile creatii pozitive: stat uiniversal, opera a minoritatii dominante, biserica universala, opera a proletariatului intern, epopei, opera a hoardelor razboinice barbare (proletariatul extern).
Schisma din corpul social, de care vorbeam mai inainte, nu este, in conceptia lui Toynbee, decat manifestarea exterioara a unei rupturi interioare, morale, a schismei care s-a produs in sufletele membrilor civilizatiei aflate in faza de dezagregare, altfel spus, ea reflecta reactiile sufletelor individuale ale celor care sunt chemati sa joace un rol in evolutia istorica. In domeniul comportamentului, reactia sufletului individual consta in abandonarea propriilor inclinatii naturale si spontane ale creativitatii. In domeniul sentimentului, reactia se prezinta sub forma constiintei ca universul si sufletul sunt la discretia unei forte atotputernice, de unde sentimentul unei antrenari fatale, si sub forma spiritului de promiscuitate (vulgarizare si barbarie in moravuri, in arta, in filosofie si religie). In planul vietii efective, reactiile imbraca forma arhaismului (tentativa de intoarcere in timp, nostalgie fata de trecut, considerat mai fericit decat prezentul) si/sau futurismului (sufletul disperat de prezent si nesatisfacut de trecut, se arunca spre un viitor imaginar, rupe totul cu trecutul).

* *

*

    Deocamdata, atat despre civilizatie. Intregirea imaginii asupra sa nu este posibila decat in urma analizei raportului cultura-civilizatie, ceea ce vom face mai departe.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Limba romana

Scrisul de mana

Au existat cândva tocul, stiloul, pixul, creionul. Și foile dictando sau de
Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate