Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Decebal

in Istorie

decebal

PERSONALITATEA REGELUI
Dio Cassius îi face lui Decebal un entuziast dar realist portret: „era priceput în ale războiului şi iscusit la faptă; ştiind când să năvălească şi când să se retragă la timp, meşter în a întinde curse, viteaz în luptă, ştiind a se folosi cu dibăcie de o victorie şi a scăpa cu bine dintr-o înfrângere; pentru care lucruri el a fost mult timp pentru romani un potrivnic de temut”. Evident o personalitate extraordinară, regele cel mai apropiat de inima mea.
NUMELE
Acest paragraf pare de prisos, cam aşa e, vreau doar să punctez cu ajutorul vasului de cult descoperit la Sarmizegetusa care are inscripţia „DECEBALUS PER SCORILO” posibilitatea să ştim cum i se spunea regelui pe nume: DECEBALUS. Am spus-o ca pe o „curiozitate” numele Decebal fiind consacrat şi mai adecvat limbii române.
DOMNIA
Cu ocazia ofensivei împăratului Domiţian bătrânul rege Duras-Diurpaneus îi cedează în anul 87 e.n. tronul tânărului Decebal care va conduce hărţuita Dacie până în anul 106 când se sinucide pentru a muri liber.
CAPITALA
Fără discuţie Sarmizegetusa, acum o capitală în adevăratul sens al cuvântului, cetatea mult superioară celei a lui Burebista este înconjurată şi de o aşezare civilă deloc neglijabilă.
POLITICA INTERNĂ
Puţine izvoare s-au păstrat din multele şi bine documentatele scrieri care au existat cu siguranţă, ceea ce ne împiedică să înţelegem unele ciudăţenii care le voi puncta pe parcurs.
– pe plan militar şi cu ajutorul meşterilor romani îşi dotează armata cu arme şi maşini de război, o instruieşte şi construieşte cetăţi pentru a rezista cât mai bine armatei romane în special;
– pe plan social e de menţionat stratificarea mai pregnantă a paturilor sociale;
– pe plan administrativ se ştie că împarte conducerea ramurilor economice între prefecţi iar la curtea lui se cunosc multe personalităţi ca viceregele Vezina, fratele regelui Diegis, o cancelarie competentă, s.a. Aici voi menţiona că după părerea mea în ciuda persoanelor de încredere care îl înconjurau trădările l-au distrus;
– pe plan economic canalizează negoţul (care atinge valori maxime după cum ne-o dovedeşte arheologia), agricultura, meşteşugurile pentru o întărire financiară a regatului, cu multă dibăcie;
– pe plan religios construieşte noi şi magnifice sanctuare (apogeul atingându-l cu marele calendar), unele neterminate.
POLITICA EXTERNĂ
Îmbină cu ingeniozitate acţiunile militare şi cele diplomatice cu adversarii şi aliaţii.
În 87 în urma unei solii batjocoritoare, Fuscus atacă Dacia, distrugându-l la Turnu Roşu. Ofensiva e reluată de romani în 88 sub conducerea lui Tettius Iulianus. Apriga bătălie de la Tapae îi scoate oficial pe romani învingători (aici Vezina scapă de front prefăcându-se mort). Domiţian nu fructifică avantajul şi pleacă să îi pedepsească pe cvazi şi marcomani dar acţiunea se termină rău pentru romani care vor cădea la pace cu dacii. Ciudat este episodul acestei păci (din anul 89) care pare a avea termeni buni pentru romani, Diegis primeşte diadema de rege clientelar, Domiţian premiază soldaţii romani şi totuşi după ani şi ani această pace este privită la Roma ca una ruşinoasă pentru romani. După trei ani de pregătiri la 25.03.101 Traian pleacă de la Roma pentru a intra în Dacia în fruntea a 13-14 legiuni, în total 150000 de soldaţi. În timpul înaintării, aflam de la Dio Cassius că burii germanici cu aliaţii lor îi trimit lui Traian o ciupercă uriaşă pe care scria că îl sfătuiesc să se întoarcă înapoi. La Tapae se dă o noua bătălie, una sângeroasă pentru ambele tabere. Învingător, Traian e aclamat ca imperator şi se stabileşte peste iarnă în depresiunea Haţegului. Pentru a-i scoate de aici Decebal atacă garnizoanele de la sudul Dunării ceea ce îl face pe Traian să ducă jumătate de armată aici însă gheaţa este subţire şi mulţi daci, sarmaţi şi roxolani se îneacă. În primăvara anului 102 pileaţi de frunte merg în solie la Traian care îi trimite pe Sura şi Claudius Livianus dar care nu vor reuşi să vorbească cu Decebal (probabil din cauza unor probleme interne). Maximus o ia prizonieră pe sora lui Decebal la care se adaugă căderea cetăţii Costeşti si pătrunderea lui Lusius Quietus prin Turnu Roşu ori pasul Vulcan şi a lui Marius Laberius Maximus prin pasul Bran, ceea ce îl va face pe Decebal să meargă personal la Traian care în schimbul păcii îl pune pe regele dac să predea toţi soldaţii şi meşterii romani şi să dărâme zidurile cetăţilor (ce au vorbit cei doi nu se ştie, cert este că Traian renunţă la lupta când era practic la poalele Sarmizegetusei). Traian îl pune pe Apollodor din Damasc să construiască vestitul pod de la Drobeta, adună armata, Decebal la fel. La 04.06.105 Traian pleacă de la Roma în fruntea legiunii I Minerva. Decebal părăsit de unele căpetenii geto-dace aproape că reuşeşte să îl asasineze pe Traian, îl ia ostatic pe Longinus care însă se sinucide. Aceste lucruri nu îl împiedică pe Traian să treacă la ofensivă. Romanii intră în Dacia pe trei cai: Tapae, pasul Vulcan şi pasul Oituz. După multe lupte în munţi, Sarmizegetusa în urma unei trădări nu poate rezista fără apa care venea prin conductele tăiate de romani. Decebal cu câteva căpetenii se retrag spre nord-est pentru o regrupare dar în urma unei noi „trădări” e ajuns din urmă şi se sinucide.
GRANIŢELE
În limite rezonabile se pot aprecia prin Dunăre la S, Prutul la E, actualele graniţe ale României deci.
SFÂRŞITUL
Sfârşitul acestui măreţ regat vine după părerea mea nu din cauza atacului celei mai teribile armate a antichităţii condusă de unul din cei mai teribili generali ai săi ci din cauza unor ciudaţi factori interni: de ce s-a trădat atât? de ce nu s-a strâns o armată la capacitatea maximă? De ce nu a existat unitatea ideologice de pe timpul lui Burebista? (aceasta având loc din cauze economice şi din frica de Roma) de ce acţiunile lui Decebal par că se învârt în cerc?
Întrebări fără răspuns până la ivirea unor izvoare mai concludente.
Oricum ar fi fost, sfârşitul are loc, alături de alte bogăţii, tone de aur iau drumul Romei (după trădarea dacului Bicilis care dezvăluie locul în care s-a îngropat o parte din tezaur) astfel încât cursul aurului scade brusc din Egipt până în Imperiul Roman.
O altă nedumerire a mea: de ce în 200 de ani dacii au fost consideraţi romanizaţi când britanicii şi-au păstrat identitatea după 1000 de ani de ocupaţie romană? Aceasta este cea mai mare enigmă dacică în ochii mei cu o precizare: a fost o romanizare de suprafaţă: tradiţiile au o uriaşă bază geto-dacă iar studiul acestora ar dezvălui multe, dar cum acestea se pierd, acesta reprezintă adevăratul sfârşit al Geto-Daciei.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Istorie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate