Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Defibrilatorul semiautomat

in Sanatate

prod_51627

Avantajul defibrilatoarelor semiautomate este faptul ca, personalul care le opereaza, necesita mai putina experienta, nefiind necesare cunostinte pentru interpretarea ritmurilor cardiace.
Acest lucru permite unei game largi de persoane (politie, pompieri etc.), sa efectueze actul de defibrilare înaintea sosirii echipajelor medicale.
Succesul defibrilarii depinde de trecerea unui curent adecvat în vederea depolarizarii miocardului, acest lucru fiind conditionat de pozitia electrozilor, impedanta transtoracica, volumul corpului pacientului si energia folosita la soc.
Operatorul va lipi electrozii de defibrilare de singura folosinta pe toracele pacientului si va apasa pe butonul de analiza al defibrilatorului care la rândul sau va efectua monitorizarea si interpretarea automata a ritmului. Daca ritmul detectat necesita defibrilare, defibrilatorul se va încarca automat, iar operatorul va primi instructiuni scrise si auditive pentru efectuarea socului apasând pe un buton special aflat pe defibrilator si nu pe electrozii de defibrilare.
Energia utilizata la prima defibrilare la adult este de 200 J, în cazul insuccesului se repeta înca o data cu 200 J, iar restul socurilor în timpul resuscitarii vor fi efectuate cu o energie de 360 J. Nu exista limita la numarul de socuri care poate fi efectuat.
Defibrilarile vor fi efectuate în grupuri de câte trei. Deoarece cele trei socuri pot fi efectuate rapid nu este necesara întreruperea secventei de soc pentru efectuarea masajului cardiac si a ventilatiei. Dupa cel de al treilea soc, aparatul analizeaza din nou ritmul cardiac si va indica verificarea pulsului de catre salvator si continuarea manevrelor de resuscitare în cazul în care salvatorul nu identifica prezenta pulsului.

Principiile defibrilarii precoce

Stabilesc ca tot personalul instruit în BLS trebuie sa stie sa utilizeze un defibrilator. Conceptul a fost rapid acceptat si aplicat.
Personalul care efectueaza manevrele de BLS include: personal medical care lucreaza în spital sau prespital, pompieri, politisti, alte categorii care pot interveni ca primi intervenienti în locuri si situatii în care poate apare stopul cardio-respirator (salvatori marini, montani, personal de însotire sau îngrijire, echipe de prim ajutor de pe platformele industriale, de foraj, etc.). Practic defibrilarea trebuie considerata parte integranta a BLS.
Defibrilatorul este un dispozitiv care descarca controlat soc elctric în vederea întreruperii unei aritmii. Vorbim de defibrilare când aritmia este FV si de cardioversie când este vorba de alte aritmii-fibrilatie atriala, flutter atrial, tahicardie ventriculara.
Principalele componente ale unui defibrilator sunt: potentiometru variabil pentru selectarea nivelurilor de energie, un transformator de conversie a curentului alternativ în curent direct, un capacitor pentru stocarea energiei, un buton pentru comanda încarcarii si altul pentru descarcare închizând astfel circuitul dintre capacitor si electrozi. Defibrilatoarele semiautomate prezinta câteva caracteristici: legatura cu pacientul se efectueaza prin electrozi adezivi de defibrilare atasati la cabluri flexibil, deasemenea aparatul contine un sistem de detectie si analiza a ritmului programat pentru FV/TV. La detectarea unui asemenea ritm defibrilatorul ,,indica” operatorului sa administreze socul. Componenta ,,automata” se refera la detectarea ritmului de catre aparat si nu de catre operator.

Energie, intensitate, tensiune

  • PUTEREA(WATT)=U(VOLTI) x I(AMPERI)
  • ENERGIA(JOULI)=P(WATT) x TIMP(SECUNDE)
  • ENERGIA(JOULI)=U(VOLTI) x I(AMPERI) x TIMP(SECUNDE)
  • I(AMPERI)=U(VOLTI) / R(OHMI)

Desi operatorul selecteaza nivelul de energie, totusi fluxul de curent masurat în amperi este cel care defibrileaza. Cu o cantitate fixa de energie stocata în capacitor curentul administrat depinde de impedanta (rezistenta) dintre electrozii defibrilatorului.

Importanta defibrilatoarelor semiautomate

Utilizarea defibrilatoarelor a fost mult timp rezervata personalului medical. La ora actuala aceasta manevra tinde sa devina parte componenta a BLS, motiv pentru care trebuie însusit de personalul instruit în aceste manevre.
Termenul de semiautomat implica existenta unui sistem de detectie si analiza a ritmului .Unele dintre acestea sunt complet automate, altele fiind doar semiautomatr. Toate prezinta doi electrozi adezivi cu dublu rol: culegerea informatiilor despre ritmul cardiac si administrarea socului electric.
Operatorul este cel care ataseaza cei doi electrozi, comanda aparatului sa analizeze ritmul si în situatia în care se impune, comanda administrarea socului. Este importanta aceasta ultima decizie a operatorului.
Pasii operationali:

  1. Porniti aparatul
  2. Atasati electrozii
  3. Comandati analiza ritmului
  4. Urmariti instructiunile aparatului
  5. Comandati descarcarea socului.
Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Sanatate

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate