Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Degeaba ai Harvard, dacă nu ai diploma de BAC! Cercetătorii străini care vor să lucreze la laserul de la Măgurele, umiliţi de statul român

in Stiri online

Procedura anevoiasă, birocratică și legislația necorelată pune bețe-n roate celui mai mare proiect științific din sud-estul Europei, Extreme Light Infrastructure  – Nuclear physics (ELI-NP), sub denumirea sa populară – „laserul de la Măgurele”.

Problema este că statul român nu a corelat nici până acum legislațiile muncii, imigrării, echivalării de diplome și șomajului între ele, iar termenele de depunere a numeroaselor dosare nu lasă suficient timp pentru soluționare, care și așa durează foarte mult timp.

Departamentul de resurse umane de la Institutul de la Măgurele face tot posibilul să îi scutească pe cercetătorii de top din străinătate să treacă prin filtrul umilinței din sistemul românesc, se ocupă ei de toată hârțogăraia, însă lucrurile trenează și un an de zile din momentul în care un cercetător străin depune dosarul de angajare până când ajunge pe platforma de la Măgurele.

„Ordinul din 2014 care trebuia să reglementeze problemele a complicat și mai mult situația, nu trece doctoratul până nu trece mai întâi diploma de Bacalaureat, cu foaia matricolă cu notele din liceu, iar acum avem un profesor din Statele Unite care nu are diplomă de Bacalaureat, a dat examenele în anii 1960. Ce să mai echivaleze acum? E absolvent de Harvard, cercetător și noi îi cerem diploma de Bacalaureat. Nu l-am putut angaja încă, suntem de șase luni blocați în birocrația asta. Am mai avut probleme cu un alt cercetător pentru care a trebuit să demonstrăm că nu dăm locul unui străin când putem să-l dăm unui român.

Avem cazuri care trenează de un an de zile și, conform legii, ei trebuie să aplice la tot, dar noi le cerem procură și ne ocupăm noi pentru că nu poți să le spui să vină de cinci ori în București să aplice pentru toate echivalările, să depună dosarele. La noi legea e de așa natură că nu poți echivala o diplomă de doctor la Harvard dacă nu demonstrezi mai întâi că ai Bacalaureatul”, a explicat Zamfir pentru Vocea.biz.

„Au fost cercetători extrem de descurajați de situația asta” Șefa departamentului de Resurse Umane a Institutului de la Măgurele, Raluca Stoicea, a explicat mai departe că problema nu este numai echivalarea diplomelor, aceasta fiind doar o parte a birocrației. Problema este faptul că legislația nu este corelată, iar ei încearcă să împace cerințele mai multor instituții ale statului, cerințe care nu au întotdeauna legătură unele cu altele. Practic, în angajarea cercetătorilor străini sunt implicate următoarele instituții ale statului: Oficiul de imigrări, Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (CNRED) și Agenția de Șomaj, Ministerul Educației și Cercetării.

„Procesul de angajare este complicat și el include partea asta de echivalare a diplomelor, avem o lipsă de corelare în cadrul legislativ, care se aplică pe diverse segmente care vizează procesul de angajare și asta îngreunează totul și se ajunge la o durată de luni de zile, chiar și de un an, din momentul în care cercetătorii au depus aplicația, până când au fost efectiv angajați. Am avut situații în care angajarea s-a realizat după un an de zile în cazul salariaților indieni”, a exlicat Stoicea.

În momentul în care Institutul de la Măgurele scoate la concurs un post, procedura este următoarea: „Trebuie să anunțăm la șomaj vacantarea acestor posturi și trebuie să obținem de la ei o negație că s-ar fi interesat cineva din România de postul respectiv, sau cineva din UE.

Trebuie să mergem la Oficiul de imigrări și apoi să-i ajutăm pe cercetători să obțină echivalarea diplomelor. În momentul în care candidatul aplică la noi, el trebuie să aibă deja echivalate toate diplomele. Spre exemplu, un cercetător senior, care ar echivala cu un profesor universitar, trebuie să-și depună dosarul având aceste diplome recunoscute, însă legea spune că tot concursul trebuie să se finalizeze în 40 de zile lucrătoare, iar candidatul trebuie să-și depună dosarul în 30 de zile de la momentul anunțării disponibilității postului.

Diploma de licență și de master, în momentul în care se depune la CNRED, recunoașterea la toate acestea se face cam în 30 de zile, deci nu prea mai are timp să depună la noi dosarul”, a mai explicat șefa de la Resurse Umane.

Sursa: vocea.biz

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Stiri online

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate