Mai mulţi demnitari vor primi îndemnizaţii mai mari începând din luna august. Gabriel Oprea, premierul interimar al României a anunţat că Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care îndemnizaţiile pentru cele mai înalte funcţii de demnitari publici se majorează începând cu luna august din acest an. Măsura vizează 48 de funcţii: preşedintele României, premierul, miniştrii, preşedintii celor două Camere ale Parlamentului şi directorii SIE, SPP, STS.
Gabriel Oprea a declarat că este convins că o creştere a salariilor demnitarilor va atrage competenţa, va genera o profesionalizare a actului administrativ şi implicit servicii publice mai bune şi mai eficiente. „Este firească şi posibilă o masură de creştere a salariilor atâta timp cât este corelată cu creşterea economică. Vreau să corelez creşterea îndemnizaţiilor cu lupta împotriva corupţiei. (…) Nu cred că există un funcţionar public sau demnitar care să nu fie conştient că orice încălcare a legii se pedepseşte aspru. Prin urmare, primul pas a fost făcut: a fost tăiat apetitul celor care muncesc în sistem de a-şi completa veniturile cu bani obţinuţi în mod ilegal. Acum, trebuie să facem şi al doilea pas: să acordăm salarii pe măsura muncii fiecărui demnitar şi fiecărui funcţionar public. Peste tot in lume salariile mici în sistemul public generează corupţie şi incompetenţă”, a spus Oprea, citat de RomâniaTV.
Asfel, demnitarii vor avea lefuri mărite de la 1 august 2015: preşedintele, premierul şi şefii celor două camere din Parlament vor avea un salariu net de 15.108 lei. Salariul brut al vicepremierului va fi de 20.000 lei, iar cel net de 14.024 lei. Ceilalţi înalţi demnitari, miniştri şi şefi de servicii secrete, vor fi plătiţi cu câte 13.365 lei salariul net.În prezent, salariile preşedintelui şi premierului sunt de aproximativ 6.500 lei net, iar al unui ministru de circa 5.300 lei.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Palatul Cotroceni, că remuneraţia unui demnitar trebuie să reflecte într-o măsură rezonabilă poziţia în stat. Astfel, şeful statului consideră că decizia executivului de a creşte salariile demnitarilor este ”înţeleaptă şi cu bătaie lungă”, care se poate încadra la categoria ”prevenirea corupţiei”. „Cred că din raţiuni pur populiste nu s-a rezovat până acum această chestiune”, a arătat Klaus Iohannis.
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui pe:
Dragi prieteni,
Ne-ar face foarte mare plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina Facebook, unde vom putea discuta împreună știrile și articolele noastre. Vizitați pagina noastră Facebook aici.
Vă mulțumim cu drag, Echipa CYD
- Facebook
- Google
- Pinterest