Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Deosebirea dintre depresie si insomnie

in Sanatate

Insomnia si depresiile au multe suprapuneri in tabloul lor clinic. In ambele cazuri este dereglat atat somnul, cat si dispozitia din timpul zilei. De asemenea, in ambele situatii se poate ajunge la stari de iritare, la o izolare pe plan social si la inmultirea grijilor din cauza capacitatii limitate de performanta. De asemenea, la ambele tablouri clinice ale bolii proasta dispozitie din timpul zilei provine din si iradiaza adesea asupra somnului dereglat. Nu este posibil sa se faca diferenta intre o depresie usoara si o insomnie dupa o singura discutie. Si pentru ca in ambele cazuri se prescriu acelasi medicamente antidepresive, confuzia nu este greu de facut. Dar diferentierea intre o depesie si o insomnie psihofiziologica este importanta pentru alegerea tipului de terapie. O depresie poate fi cel mai bine tratata printr-o combinatie de psihoterapie cu medicamente antidepresive, iar o insomnie printr-o terapie comportamentala speciala, cat si cu anumite somnifere speciale, printre altele. Somnul dereglat este in majoritatea cazurilor primul semn al unei depresii. Este tipic ca persoanele afectate sa se trezeasca prea devreme si sa nu fie intr-adevar eficiente de-a lungul zilei. In timp, apar insa diferentele. Pe cand un pacient suferind de insomnie poate avea dereglari ale somnului nemodificate (cu mici variatii de-a lungul anilor), in cazul unei depresii se manifesta de regula o inrautatire progresiva a starii psihice insotita de scaderea capacitatii de performanta si dispozitii launtrice negative. Problemele cu somnul reprezinta un fenomen secundar frecvent al depresiilor, in timp ce insomnia este o dereglare de sine-statatoare a somnului.

La inrebarea ce anume poate cauza o insomnie raspunsul este: totul. Chiar la somnifere sunt indicate ca efecte secundare dereglari ale somnului. Unii pacienti relateaza ca nu mai pot dormi in urma unei operatii suferite la spital, pe cand altii (altele) nu o mai pot face dupa instalarea menopauzei. Dar nu orice om operat si nici orice femeie aflata la menopauza au dereglari ale somnului.

In principiu, ar trebui sa faceti apel la un medic in cazul in care somnul dumneavoastra continua sa fie dereglat. Medicul poate constata daca exista vreo legatura cu administrarea recenta a unor medicamente sau cu alti factori. Si in cazul insomniilor secundare, ca de exemplu dereglarile somnului la menopauza sau in timpul sarcinii, se pot aplica masuri de autoajutorare pentru un somn bun.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Sanatate

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate