Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Detinutii de la Tiraspol au fost repusi in custi de fier

in Istorie

Columbia-University-2011-Tudor-Popa-Alexandru-Lesco-Stefan-Uratu-Andrei-Ivantoc-Ziaristi-Online

Detinutii de la Tiraspol au fost repusi in custi de fier

Saptamana curenta, in R. Moldova s–a aflat o delegatie de reprezentanti ai CEDO, care au venit la Chisinau sa audieze martorii pe dosarul nr.48787/99 Ilascu, Ivantoc, Lesco si Petrov–Popa impotriva Republicii Moldova si a Federatiei Ruse. Presa nu a fost admisa nici la una dintre sedintele de audiere. Martorii si participantii la proces au fost rugati sa nu dezvaluie amanunte referitoare la cele spuse in cadrul sedintelor. Cu toate ca semnul confidentialitatii a dominat evenimentul, sosirea judecatorilor CEDO a developat mai multe situatii secrete. Armura sufocanta, imbracata de Rusia pe cutia toracica a R. Moldova, s–a ales cu zeci de fisuri.

Desi au fost examinate, in exclusivitate, incalcarea drepturilor la viata, libertate si siguranta, la un proces echitabil si la respectarea vietii private a membrilor grupului Ilascu, marturisirile calvarului prin care au trecut cei patru osanditi pe parcursul ultimului deceniu au constituit elucidarea umilintei prin care a trecut R. Moldova in zece ani petrecuti in vizorul lunetistilor din Armata a 14–a.

Rusii au venit sa ne dea lectii de romana

Delegatia de la CEDO a sosit la Chisinau duminica, 9 martie. Tot atunci, au poposit si reprezentantii Federatiei Ruse. In seara acelei zile a avut loc o intrevedere preliminara cu reprezentantii partilor, pentru a sincroniza programul sedintelor de audiere. Reprezentantii grupului Ilascu au declarat judecatorilor ca Olga Capatana, participanta la razboiul din 1992, programata pentru audiere in seara zilei de luni, a fost agresata recent de persoane necunoscute si suporta consecintele unei serioase comotii cerebrale, de aceea nu se poate prezenta la proces. Cica membrii partii ruse au avut si ei ceva foarte serios de comunicat in acea sedinta preliminara: au cerut asigurarea traducerii din romana in moldoveneasca. Desigur ca solicitarea nu era pentru membrii delegatiei ruse, caci pentru ei a fost asigurata traducerea in rusa. Mai mult chiar, nici una din partile implicate in acest proces nu a declarat niciodata ca are nevoie de traducere din romana in moldoveneasca. Cu toate acestea, fratele mai mare al popoarelor CSI se straduieste, de o buna jumatate de an, sa amane pronuntarea deciziei CEDO in cazul Ilascu din motiv ca moldoveneasca si romana sunt diferite.

Anume cu aceasta ocazie Pavel Laptev, reprezentantul Federatiei Ruse la CEDO, s–a adresat Universitatii Lingvistice din Moscova pentru efectuarea unei expertize asupra „statutului limbii moldovenesti si a interferentelor acesteia cu limba romana”. De problema s–a ocupat „Centrul de limbi si culturi ale statelor CSI”, si nu sectia de limbi romanice a acestei institutii. Specialistul nr.1 in limbi ceseiste, profesorul Neroznak, a declarat ca aceste doua limbi ar face parte din grupul limbilor romanice, dar sunt absolut diferite si a semnat cu litere latine sub aceasta aberanta deductie. Nerozia lui Neroznak a fost tradusa din rusa in engleza si in franceza (nu si in moldoveneasca ravnita de el) si pusa pe masa judecatorilor CEDO, avand semnaturi mai diferite decat cele doua limbi disputate. Zadarnic am haulit prin linkurile site–ului electronic al Universitatii Lingvistice de la Moscova. In timp ce alti sefi de sectii si de centre sunt prezenti pe acest www.linguanet.ru cu zeci de lucrari, oferind celor interesati de argumente stiintifice adresele lor de E–mail si numerele de telefon, moldovenistul Neroznac nu figureaza cu nici un fel de opuri si adrese, astfel incat nici curiozitatea noastra de ziaristi, dar nici a tuturor lingvistilor si judecatorilor din lume, nu poate fi satisfacuta, atunci cand se doreste sa se afle pe ce drojdii a crescut teoria anonimului care da lectii de romanistica vestitilor si incontestabililor poligloti de la CEDO. Cu toate acestea, cinci rusi seriosi, in frunte cu Pavel Laptev, au descins duminica la Chisinau, rugand judecatorii sa nu inceapa sedinta pana nu se vor gasi traducatori din moldoveneasca in romana. Sa nu fie cumva prejudiciat vreun martor. Judecatorii, cica, au fost rezervati, dar fermi.

Imparatul si detinutul s–au schimbat cu locurile

A doua zi, in sala de audieri din sediul OSCE erau patru cabine pentru translatori, pe fiecare dintre ele scriind clar: ENGLISH, FRANCAIS, RUSSKII, ROMANA. Marturiile care au rasunat in acea sala faceau insa inutile limbile vorbite, caci lacrimile sotiilor patriotilor nostri nu pot fi traduse decat in limba suferintelor umane si a umilintei interminabile in viata lor. La demararea depozitiilor, fiecare martor era solicitat sa jure ca va spune „adevarul, numai adevarul si nimic decat adevar”, dupa care urmau intrebarile din partea judecatorilor si a partilor acuzate. Cei patru judecatori CEDO erau insotiti de alti reprezentanti ai Curtii, precum si de cativa grefieri. De partea dreapta a judecatorilor stateau partile acuzate: Federatia Rusa cu cinci reprezentanti si R. Moldova, la ea acasa, cu doar doi reprezentanti. De partea stanga erau alti observatori, in partea opusa – grefieri si traducatori. In centrul acestei sali aglomerate de ochi exigenti si urechi ultrasensibile e o masa cu un singur scaun – locul martorului in procesul Ilascu. Acest scaun, un veritabil tron al adevarului, cunoaste in aceste zile personalitati care, de fapt, nu si–au dorit niciodata sa stea pe acelasi loc: ex–detinutul politic, ex–condamnatul la moarte Ilie Ilascu, ex–procurorii Dumitru Postovan, Victor Catana si Vasile Rusu, ex–ambasadorul Anatol Taranu, ex–presedintele Mircea Snegur, ex–premierul Andrei Sangheli, ex–ministrul Anatol Plugaru, ex–angajatul serviciilor secrete Vladimir Gorbov, ex–comandantul Mihail Bergman, ex–ministrul al ex–ministerului Securitatii, Valeriu Pasat…Toti martorii au fost solicitati sa nu raspandeasca in presa cele discutate in sala de pe strada Mitropolit Dosoftei 108. Nu vom divulga nici noi ceea ce au auzit peretii misiunii OSCE in aceste zile. Putem repeta doar ce au zis si au facut persoanele nominalizate mai sus, pe cand nu erau „ex–” nici in cele mai departate vise ale lor, printre care Mircea Snegur, semnand acorduri foarte importante cu Boris Eltin la finele razboiului, sau Mihail Bergman, care a declarat cu multi ani in urma ca adevaratul stapan al rmn e Vadim Sevtov, iar Ilie Ilascu este doar o jertfa a acestui regim.

Inchisoare kagebista de lux, cu custi de fier

Lista martorilor care au urmat sa fie audiati de CEDO a fost revazuta de cateva ori la Strasbourg, fiind optimizata la maximum. In ultimul moment, din lista au fost exclusi Leontiev, Porojan, Timosenco, Bodnar, Glebov si alte elemente elitare ale impostorimii de la Tiraspol, CEDO nerecunoscand si nesolicitand parerea acestui gen de oficiali de stat. Cu toate acestea, conducerea rmn a organizat un show demn de a fi discutat la Curtea de la Haga. Marti, 11 martie, judecatorii s–au aflat la Tiraspol pentru a audia detinutii in locul lor de detentie. Administratia smirnovista s–a pregatit cu mult fast. Andrei Ivantoc si Alexandru Lesco, care stau de 11 ani in celulele mucezite ale inchisorii nr.2 de la Tiraspol, impreuna cu Tudor Petrov–Popa, incarcerat la Hlinaia, au fost de urgenta transferati in inchisoarea ministerului securitatii de la Tiraspol, in celule proaspat reparate, cu grup sanitar si aer curat. Tot in aceasta inchisoare a lui Sevtov–Antiufeev cel fara de identitate (sau cu mai multe identitati) a fost amenajata o sala de sedinte pe potriva inaltei delegatii de la CEDO. In sala frumos amenajata si luminata, unde urma sa se discute posibilitatea incalcarii drepturilor omului, a fost instalata … o cusca de fier. Andrei, Alexandru si Tudor au fost pe rand ticsiti in cusca. Zadarnic au incercat judecatorii sa ceara abrogarea custii si a catuselor. Vatafii inchisorii matahaiau speriati din maini, declarand ca este deosebit de periculos sa vorbesti cu Ivantoc fara catuse. Din cusca, fiecare dintre detinuti a incercat sa le explice celor prezenti ca Articolul 3 al Conventiei Europene pentru Drepturile Omului spune: „Nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante”, conventie ratificata de Rusia, dar si de R. Moldova, pe teritoriul careia cei trei, alaturi de Ilie Ilascu, au fost arestati, batuti cu cruzime, supusi simularilor de executie, maltratati psihologic, toate incepand in 1992, in celulele Comenduirii Armatei a 14–a ruse, autoritate care stapaneste si azi pamantul de sub cusca cu patrioti. In final fiecare dintre cei trei detinuti a fost intrebat: daca s–ar afla in afara custii, a catuselor si a presiunii inchisorii, ar spune mai multe? Mult mai mult, a raspuns fiecare dintre ei. Reprezentantii CEDO au solicitat permisiunea de a vizita celulele adevarate in care stau cei trei, dar conducerea inchisorii le–a refuzat, propunandu–le cu generozitate sa viziteze celulele din inchisoarea cu parchet si grupuri sanitare noi. Judecatorii nu au acceptat sa vada ceea ce nu e relevant pentru dosar. Pentru pauza de pranz se pregatise o masa „fierbinte” pe teritoriul Armatei a 14–a. Reprezentantii CEDO au refuzat din nou. Judecatorii si–au scos sandvis–urile si le–au mancat in inchisoarea linistita, inhaland si din aerul toxic emanat de vopseaua de pe usi, dar si din aroma otravitoare a scenariilor puse la cale de puterea rusa.

Tankurile au fost „ascunse” printre masini

Sinceritatea rusilor a fost testata de nenumarate ori in ultimul deceniu, acum fiind probata si prin recunoasterea de catre Federatia Rusa a detinerii armelor pe teritoriul Transnistriei. Ei au depus la CEDO certificate cu privire la volumul de arme si munitii, in care masinile blindate sunt trecute ca „sanitarnie BTR”, iar tancurile sunt mascate sub „spetialnie avtomobili”. De aici reiese ca la Tiraspol sunt dislocate doar 36 de blindate sanitare si 1245 de automobile, dintre care 873 — foarte „speciale”. Referindu–se la implicarea Federatiei Ruse, prin Armata a 14–a, in afacerile Republicii Moldova, Pavel Laptev a informat CEDO ca aceasta armata, Doamne fereste, nu s–a implicat in acest razboi si se afla pe teritoriul Republicii Moldova temporar. Remarcam ca statul major al acestei armate a fost instalat la Tiraspol prin anii ’60, de 12 ani Republica Moldova e stat independent, dar nu si de aceasta armata. Care o fi diferenta dintre „temporar” si „vesnic” pentru militarii rusi, nu stim, dar ceea ce e pentru ei o clipa, pentru detinutii politici inseamna vesnicie. Vesnicia patrunde cu incetul si printre filele acestui dosar care dureaza. Ilie Ilascu ne–a declarat ca nu doreste sa divulge discursul sau in fata CEDO, dar vrea sa divulge presiunile „invizibile” care se fac. Intai, i–a fost omorat avocatul in conditii neelucidate, mai apoi, Olga Capatana, unul dintre martorii concludenti, s–a pomenit intr–o situatie in care sa nu poata depune marturii, apoi urmeaza alte amanunte. Recent a primit o scrisoare de la Serghei Gavrilov, unul dintre detinutii care a vazut cum a fost maltratat Ilascu pe teritoriul comenduirii Armatei a 14–a, lucruri pe care le–a declarat si in timpul „faimosului” proces Ilascu de la Tiraspol. Gavrilov i–a scris cu cateva zile in urma ca, recent a fost arestat el, impreuna cu sotia, spunandu–li–se sa–si schimbe marturiile legate de Ilascu. El sta acum in aceeasi camera pe care o impartise candva cu Ilie Ilascu si spune ca va fi si el judecat acum de Ivanova, judecatoarea care l–a condamnat la moarte pe Ilie. Procesul grupului Ilascu, in cadrul caruia se discuta doar drepturile omului, aduce, de fapt, clarificari epocale in situatia tuturor cetatenilor R. Moldova. Efervescenta care domina mai multe birouri oficiale denota importanta acestui proces. In ziua in care judecatorii CEDO au inceput audierile, la Chisinau a sosit si o delegatie a CE, care examineaza si unele situatii legate de Transnistria. In preajma acestui proces, comunitatea europeana si SUA au publicat in sfarsit lista neagra de impostori tiraspoleni care nu au iesire in lume. Marti, Vladimir Putin si–a schimbat reprezentantul la Consiliului Europei, iar Igor Smirnov a avut o intrevedere cu ministrul adjunct al Apararii al Federatiei Ruse.

P.S. Am meditat mult asupra oportunitatii publicarii acestui articol in numarul de azi, cand judecatorii CEDO mai au trei zile de audieri in fata. Speram sa nu prejudiciem activitatea onorabilei instante, care nu are alt scop decat sa–i sustina si sa–i informeze inca o data pe cei nedreptatiti de 11 ani: cei trei detinuti din cusca de la Tiraspol, camaradul lor Ilie Ilascu, Corneliu Dinu, omorat cu cateva saptamani inainte de aceste audieri, sutele de combatanti si civili omorati in luptele de pe Nistru, sutele de copii orfani si vaduve, miile de invalizi si veterani ai acestui razboi, miile de refugiati din satele si orasele transnistrene, miile de tarani transnistreni care platesc vama lui Smirnov cand isi culeg papusoii, precum si cei „2,5 mil. de vorbitori de moldoveneasca”, din estimarile lui Neroznak si Laptev, a celor 4 milioane de basarabeni in cautare de identitate si, nu in ultimul rand, a ziaristilor care de 11 ani promoveaza cu mult greu drepturile omului, stipulate in articolele 2, 3, 5, 6 si 8 ale Conventiei CEDO.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Istorie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate