Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

DEVIAŢIA DE SEPT – simptome şi recomandări de tratament

in Sanatate

Majoritatea suferă, fără simptome, de nealinierea septului nazal. Tratamentul se impune doar în cazul în care septul deviat provoacă probleme grave de respiraţie.

Septul reprezintă peretele subţire dintre nări format din osul şi cartilagiul care împart cavitatea nazală. Când acesta este deviat, spre stânga sau spre dreapta, respiraţia devine greoaie şi cauzează insuficienţa respiratorie. Septul deviat poate apărea în timpul dezvoltării fetale, fiind prezent încă de la naştere sau ca urmare a unor traumatisme ori a procesului de îmbătrânire. Cu cât fluxul respirator este mai redus, cu atât este favorizată obstrucţia nazală şi deviaţia de sept este mai serioasă. Iată care sunt simptomele, recomandările de tratament şi când devine necesară intervenţia chirurgicală.

SIMPTOME

Dacă nu dă simptome înseamnă că deviaţia de sept este minoră. Cand insă te confrunţi cu una din următoarele manifestări, iar acestea sunt recurente, fă-ţi o programare la medicul specialist:

 • sângerări nazale frecvente;
 • infecţii sinuzale dese;
 • blocarea uneia sau a ambelor nări în timpul răcelilor;
 • alergii repetate, care determină îngustarea foselor nazale;
 • dureri persistente, faciale şi de cap;
 • congestie nazală cu rinoree, hipersecreţie;
 • respiraţie zgomotoasă, sforăit, în timpul somnului.

deviatie-de-sept-nazal

COMPLICAŢII

Când deviaţia de sept produce obstrucţie nazală, apar următoarele simptome:

 • gură uscată, ca urmare a respiraţiei pe gură;
 • senzaţie de arsură constantă a gâtului;
 • senzaţie de sufocare;
 • apnee de somn (oprirea respiraţiei în timpul somnului mai mult de zece secunde);
 • hipoosmie sau anosmie (diminuarea sau absenţa mirosului);
 • astm bronşic, otite medii cronice, laringite şi rinofaringite cronice;
 • tulburări de somn şi lipsa somnului odihnitor, din pricina dificultăţii de a respira pe nas;
 • scăderea capacităţii de concentrare şi a performanţelor intelectuale, întrucât creierul nu primeşte suficient oxigen;
 • stare de iritabilitate permanentă.

TRATAMENT

Acesta vizează reducerea simptomelor, nu îndepărtarea cauzei care le-a provocat. Când deviaţia nu este gravă şi se doreşte doar reducerea congestiei şi a secreţiilor, medicul recomandă tratamentul simptomatic. Acesta cuprinde:

DECONGESTIVE, sub formă de tablete sau spay-uri, pentru eliberarea căilor respiratorii prin reducerea congestiei nazale. Acestea trebuie luate cu precauţie, întrucât folosirea lor frecventă poate duce la dependenţă, reacţii adverse şi poate agrava simptomele, chiar şi după încetarea tratamentului. De asemenea, acestea au un efect stimulant ce cauzează creşterea tensiunii arteriale şi ritmului cardiac.

ANTIHISTAMINICE, sub formă de capsule / tablete / siropuri, spray nazal, pentru prevenirea simptomelor din răceală şi alergie, ce includ obstrucţia nazală şi rinoreea apoasă. Aceste medicamente sunt de ajutor în viroze şi alte afecţiuni care nu sunt provocate de alergii. Dezavantajul este că unele antihistaminice irită căile respiratorii şi produc uscăciunea mucoaselor. De asemenea, printre reacţiile adverse sunt somnolenţa, durerile abdominale, vărsăturile. Trebuie evitate în cazul bolnavilor cu glaucom, prostată mărită, afecţiuni tiroidiene, hipertensiune arterială, boli cardiace, boli hepatice sau renale cronice.

SPRAY-URI PE BAZĂ DE CORTIZON, în tratamente de până la trei săptămâni, pentru reducerea inflamaţiei nazale, îmbunătăţirea drenajului, prevenirea secreţiilor, a infecţiilor şi ameliorarea respiraţiei. Şi acestea, dacă sunt folosite timp îndelungat, determină dependenţă şi chiar agravarea simptomatologiei după întreruperea administrării.

INTERVENŢIA CHIRURGICALĂ

Când tratamentul medicamentos nu îşi mai face efectul, iar manifestările se înrăutăţesc, se impune intervenţia chirurgicală pentru corectarea deviaţiei de sept, numită septoplastie. Aceasta este însoţită adesea de operaţia pentru remodelarea nasului, numită rinoplastie, caz în care intervenţia se realizează cu o echipă formată din medic ORL şi medic plastician. Când simptomele ameninţă calitatea vieţii, doar operaţia prin care se îndreaptă cartilagiul sau porţiunea osoasa a septului, care sunt deviate, duce la vindecare.

CÂND E NEVOIE DE OPERAŢIE?

În mod tradiţional, septoplastia se rcomandă pe considerente clinice, atunci când deviaţia de sept provoacă tulburări de respiraţie, de miros ori edeme cronice care generează probleme cu sinusul maxilar sau cu urechea medie. În prezent, consultul ORL permite o evaluare mai acurată prin endoscopia nazală care, corelată cu parametrii clinici, permite cuantificarea deviaţiei şi obiectivarea acesteia prin imagini şi măsurători. ( Adrian Reboşapcă, medic primar chirurgie plastică şi reconstructivă)

dr-adrian-rebosapca

ŞTIAI CĂ?

Deviaţia de sept nazal trece neobservată ani întregi sau se manifestă doar în răceli şi stări alergice.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Sanatate

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate