Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Dezastru natural provocat de om! A patra cea mai intinsa mare din lume, a secat anul acesta complet.

in Articole

Marea Aral, odata a patra cea mai intinsa mare din lume, a secat anul acesta complet. Cazul este cu atat mai ingrijorator cu cat ceea ce a facut ca intinderea de apa sa dispara este chiar mana omului.

Marea Aral din desertul Kyzylkum, situat in zona centrala a continentului Asiatic, considerata in trecut a patra cea mai intinsa mare din lume, a disparut complet de pe suprafata Pamantului. Marturie stau imaginile din satelit puse la dispozitie chiar de NASA, scrie Daily Mail.

Totul a inceput in anii 1960, atunci cand Uniunea Sovietica a demarat un proiect de anvergura de redirijare a unor rauri. Cele doua cursuri de apa din zona au fost redirijate pentru a deservi locuitorilor din zona, astfel incat regiunea desertica sa poata fi locuibila, iar terenul arid sa fie transformat intr-unul agricol.

Pana atunci, insa, cele doua rauri, Syr Darya si Amu Darya se varsau in bazinul de jos al Marii Aral si intretineau una dintre cele mai intinse mari din lume.

BvT-hyBIcAEA9Nu

Daca sistemul de irigatii a facut din zona desertica una infloritoare, costul platit a fost unul scump, spun specialistii. Totul a dus la disparitia marii.

O serie de fotografii realizate cu ajutorul unuia din tre satelitii NASA care supravegheaza planeta arata cum intinderea de apa a disparut putin cate putin.

BpmOr92IgAA62Vz

La inceputul anilor 2000, lacul era o fractiune din suprafata pe care o avea la inceputul anilor 1960.

De departe cel mai devastator moment al marii a avut loc in intervalul 2005-2009, atunci cand seceta puternica a redus semnificativ debitul unuia din cele doua rauri. Mai apoi, in perioada 2009-2014 debitul raurilor a fluctuat masiv.

Seceta din 2014 din regiunea respectiva a facut ca pentru prima oara in istorie, Marea Aral sa sece complet.

Odata cu disparitia lacului, o serie de intamplari nefericite a avut loc in zona.

BpXFixTIEAAmFd9

Comunitatile din apropiere care se bazau pe activitatea de pescuit s-au prabusit, apa sarata a fost contaminata cu fertilizatori si pesticide, praful, deja contaminat, de pe fundul lacului a fost purtat de vant si a dus la avarierea altor recolte din zona, iar intreaga regiune a devenit un pericol pentru sanatatea oamenilor.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Articole

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate