Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Dezbinarea regatului israelit

in Istorie

18445279

Roboam pricinuieste dezbinarea

Auzind de moartea lui Solomon, capeteniile semintiilor au venit la Roboam, fiul lui, si i-au zis: „Tatal tau a pus jug greu pe noi; insa usureaza-ne munca cea grea a tatalui tau si jugul cel greu care l-a pus el pe noi, si iti vom sluji!” Si a zis el catre ei: „Duceti-va si sa veniti poimaine la mine”. Si a plecat poporul.

Atunci regele Roboam a intrebat pe batranii care fusesera sfetnici pe langa Solomon, tatal lui, pe cand traia el, si le-a zis: „Cum ma sfatuiti sa raspund poporului la cererea aceasta?”.

Grait-au lui aceia si au zis: „Daca tu vei fi astazi sluga poporului acestuia si-i vei sluji; daca le vei face gustul lor si le vei vorbi cu blandete, atunci ei iti vor fi robi in toate zilele”.

Roboam insa nu tinu seama de acest sfat, ci asculta pe tinerii, care crescusera impreuna cu dansul, si raspunse poporului: „Tatal meu a pus jug greu peste voi; eu insa si mai greu voi face jugul vostru; tatal meu v-a pedepsit cu bice, eu insa va voi pedepsi cu scorpioane!”

Atunci zece semintii alesera domn pe Ieroboam, si asa israelitii alcatuira doua regate: regatul lui Israel si regatul lui Iuda. Acesta din urma nu cuprindea decat doua semintii: a lui Iuda si a lui Veniamin. Ierusalimul ramase capitala Iudeii, iar regatul lui Israel isi alese de capitala la inceput Sichemul, apoi Tirta si mai tarziu Samaria. Aceste doua state aproape totdeauna au fost in lupta unul cu altul.

Ieroboam se inchina la viteii de aur

Si a zis Ieroboam in sine: „Regatul poate sa treaca iar la casa lui David. Daca poporul acesta va mai merge la Ierusalim pentru aducere de jertfa in casa Domnului, atunci inima poporului acestuia are sa se intoarca la domnul lor Robeam, regele lui Iuda; pe mine au sa ma ucida, iar ei au sa se intoarca iarasi sub stapanirea lui Roboam, regele lui Iuda”.

Si sfatuindu-se, regele a facut doi vitei de aur si a zis poporului: „Nu trebuie sa va mai duceti la Ierusalim; iata dumnezeii tai, Israele, care te-au scos din pamantul Egiptului!” Si a pus unul in Betel, iar pe celalalt in Dan.

Insa fapta aceasta a dus la pacat; caci poporul a inceput sa mearga pentru a se inchina unuia din ei, pana la Dan, si a parasit templul Domnului. Si astfel a aruncat Ieroboam poporul la inchinarea idolilor. Dar Dumnezeu i-a zis prin proorocul Ahia: „Pentru ca tu M-ai lepadat, starpi-voi si Eu casa ta!”

Dumnezeu trimite prooroci

Pentru a aduce la calea adevarului pe regi si pe popor, Dumnezeu a trimis la ei pe proorocii Sai. Acestia au propovaduit pocainta cu cuvantul si cu fapta; au vestit pedepsele ce avea sa trimita Dumnezeu asupra oamenilor pentru pacatele lor, si au prezis o multime de lucruri din viata Mantuitorului asteptat. Dumnezeu a adeverit proorocirile si spusele lor printr-o multime de minuni, pe care i-a imputernicit sa le faca (2 Regi 12-15).

Un raspuns bland domoleste mania, iar un cuvant aspru atata mania (Pilde 15, 1).

 

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Istorie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate