Dezvăluiri cutremurătoare ies la iveală! Ceai OTRĂVIT vândut românilor de un mare producător

in Stiri online

Dezvăluiri cutremurătoare ies la iveală. Menta, teiul sau gălbenelele și tot restul de plante introduse în plicurile mărcii Fares sunt cumpărate inclusiv de la persoane care le culeg în perdele murdare, plante care apoi sunt tratate cu insecticide, raticide și tocate alături de insecte și rozătoare

înainte să ajungă în plicurile de ceai, conform mărturiilor unor foști angajați ai companiei din Orăștie. Agenția pentru Siguranța Alimentelor a acordat amenzi și confirmă în parte neregulile sesizate “Libertatea” de un fost angajat al firmei. În schimb, compania susține că toate inadvertențele au fost minore și aparțin trecutului.

Secretele preparării ceaiului la plic sau de tip capsulă de la cea mai mare fabrică de gen din România, Fares din Orăștie, județul Hunedoara, ne-au fost dezvăluite de angajații companiei care doresc să atragă atenția asupra unor nereguli care pot afecta sănătatea populației. Grupul de firme Fares din Orăștie, cunoscut și sub vechiul nume de Platfar, este unul dintre

liderii de vânzări ai ceaiurilor la plic. Fares vinde anual peste 20 de milioane de cutii cu ceai la plic, fiind o marcă de încredere. Societățile, controlate de afaceristul local Silviu Socol, se laudă că oferă clienților unul dintre cele mai naturale și sănătoase ceaiuri. Însă cel puțin o parte din foști angajați susțin că nu e chiar așa.
Unul dintre foștii salariați ai Fares a decis să vorbească, pentru Libertatea, despre ce se întâmplă în fabrică.
Mai mult, el a făcut fotografii acolo, în perioada în care a lucrat la Fares, însă a dorit să-i protejăm identitatea.
“Plantele sunt cumpărate des de la localnici care le culeg în poale de pe marginea drumului și le transportă la fabrică în perdele, în saci murdari sau cearceafuri vechi”, ne spune sursa noastră. Legal, ar trebui folosiți doar saci de unică folosință sau în bălii igienizate.

Reprezentanții companiei ne-au transmis însă că nu se poate verifica modul de recoltare, ci doar dacă aceste plante respectă condițiile de calitate la recepție: “noi ca firma, nu putem verifica modul de recoltare, ci doar faptul că aceste plante respectă condițiile de calitate la receptie. Aceasta implică atât o analiza organoleptică, cât și analize fizico-chimice care se fac la fiecare lot de plante recepționate. Aceste analize hotărăsc dacă materia primă poate fi acceptată în firmă sau nu. În măsura posibilităților, colaborăm în principal cu furnizori tradiționali”.

După încheierea procesului de achiziție al ierburilor, unul dintre secretele ceaiului natural la plic este reprezentat de faptul că plantele sunt tratate cu chimicale, insecticide și raticide în special, aceasta fiind o procedură general aplicată în industria de specialitate. Practic, plantele de ceai sunt tratate ca și cerealele cu astfel de substanțe toxice. Însă, după ce se aplică “otrăvurile”, “plantele nu sunt lăsate opt zile la aerisire pentru a permite eliminarea gazelor toxice folosite din plantele naturale care ajung în cana cu ceai la plic”, ne mai spune insiderul.
Depozitarea, în mizerie

Insectele și șobolani, la tocat
După folosirea subtanțelor toxice, insectele și șobolanii din plante, uciși de gazare, sunt îndepărtați manual de echipe de 5 -6 muncitori. Este imposibil să fie găsite manual toate insectele și rozătoarele, conform celor văzute de fostul angat la fața locului. Astfel, plante ca menta, galbenele etc sunt introduse la tocat alături cu insecte și șobolani. “În plic și capsule, cumpărătorul nu-și poate da seama de conținut”, ne mai spune insiderul.
Ceai cu transpirație și mizerie de pe încălțări
De asemenea, când ierburile sunt puse la uscat în spații de obicei la fel de insalubre, direct pe jos, muncitori în șlapi, cizme murdare și vara fără tricouri și plini de transpirație le calcă în picioare sau le le întorc cu furca, iar iarna cu încălțări cu care merg la baie, ne mai spune un alt muncitor de la Fares. “Procedura prevede ca fiecare muncitor să facă un duș înainte de a începe programul și să fie echipament special”, ne mai spune insiderul.

Reprezentanții Fares Orăștie susțin că imaginile cu muncitorii fără echipament și încălțări murdare călcând pe plantele care ajung în plicuri sunt făcute cu rea intenție. “Noi, ca și companie, nu puteam știi în permanență ce s-a întâmplat în spațiile gestionate de respectivul angajat, ce materiale se pot face cu rea intentie in diferitele spatii ale societatii si in diferite momente, de către persoane rău voitoare. Pentru a evita pe viitor organizarea unor acțiuni premeditate de denigrare a firmei s-a instalat un sistem video în prezent funcțional, pentru supravegherea permanentă a tuturor spațiilor de producție”, ne-au explicat reprezentanții Fares.

Controlul produselor
Compartimentul Control Tehnic se rezuma să ia lua probe de umiditate și a acorda o categorie de calitate plantelor. Calitatea plantelor se face vizual, iar a produsului final – vizual și organoleptic. Se prepară câte o infuzie din fiecare sortiment și se gusta de către o persoana din compartimentul de control tehnic. În cazul produselor noi, verificarea o face șeful comportamentului de cercetare. În legătură cu acest aspect, reprezentanții Fares ne-au asigurat că se fac teste mult mai aprofundate. “Toate loturile de materie primă și produs finit sunt supuse aceleiași proceduri de control. Acestea se analizeaza conform specificatiilor tehnice de calitate, se emit buletine de analiza și se pastreaza inregistrari in registrele

specifice in departamentele de Controlul Calitatii. Aceste buletine de analiza sunt disponibile in cadrul comportimentului nostru de control”.
Cu toate acestea, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) nu ne-a putut confirma valabilitatea analizelor.

“Operatorul economic are autorizat un laborator uzinal, analizele pe care le efectuează sunt cele asumate de producător, conform standadelor proprii de firmă. S-a dispus evaluarea specifică a activității laboratorului”, sunt informațiile oferite de instituția de control.

Răspunsuri complete oferite de reprezentanții Fares la întrebările adresate
1. În ultimii doi ani, firmele din grupul Fares au cumpărat plante destinate ceaiurilor de la persoane care nu l-au recoltat în condiții de igienă și a căror proveniență, este vorba de cea a plantelor, nu o puteți verifica?
Răspuns:
Procesul de achiziție se face din plante de cultura proprie, de la direcții județene Romsilva, din importuri și de la persoane care se ocupă cu colectarea de plante.
În niciunul dintre aceste cazuri, noi ca firma, nu putem verifica modul de recoltare, ci doar putem impune ca aceste plante să respecte condițiile de calitate la recepție. Aceasta implică atât o analiza organoleptică, cât și analize fizico-chimice care se fac la fiecare lot de plante recepționate. Aceste analize hotărăsc dacă materia prima poate fi acceptată în firma sau nu. În masura posibilităților, colaboram în principal cu furnizori tradiționali.
2. A depozitat Fares plante de ceai în depozite neomologate, care nu sunt igienice, alături de șobolani?
Răspuns:
În varful de sezon de achiziție s-au folosit depozite neînregistrate. Modul în care au fost utilizate aceste spații nu a fost cel dorit de noi și ne asumăm responsabilitatea de a nu fi controlat mai în amănunt activitatea gestionarului răspunzator de ele.
Acest fapt a fost exploatat de respectivul gestionar care a pornit o campanie de denigrare, postând poze care prezintă un haos creat deliberat cu scop de defăimare.
Fostul gestionar a plecat din proprie inițiativă din cadrul firmei, în luna ianuarie. Acest lucru s-a intamplat pe parcursul derulării inventarului declanșat de societate în gestiunea lui în urma unui furt din respectiva gestiune.

3. Laboratorul dumneavoastră testează calitatea ceaiurilor? Ne puteti oferi rezultatele unor analize din anul 2014, luna octombrie? Asta pentru a prezenta publicului date concrete.
Răspuns:
Toate loturile de materie prima și produs finit sunt supuse aceleiasi proceduri de control. Acestea se analizeaza conform specificatiilor tehnice de calitate, se emit buletine de analiza si se pastreaza inregistrari in registrele specifice in departamentele de Controlul Calitatii.
Aceste buletine de analiza sunt disponibile in cadrul comportimentului nostru de control.
In luna la care faceti referire a existat o alerta europeana la un lot de plante provenit de la un furnizor european de prestigiu. In urma acestei alerte loturile de produse neconforme ce contineau respectivul lot de materie prima au fost retrase de pe piata sub supravegherea DSVSA si distruse in mod corespunzator.

4. Ați fost controlați de ANSVSA și s-au constat nereguli. Cum comentați neregulile depistate de ANVSA?
Raspuns:
În urma sesizărilor făcute de persoana in cauza, au existat controale ANSVSA si DSVSA. Fluxul de producție nu a fost afectat, acesta se desfășoară în parametrii normali de siguranță pentru consumatori, iar produsele destinate consumului dețin toate aprobările și avizele necesare. Produsele din spatiile de depozitare neinregistrate au fost distruse sub supravegherea DSVSA, la solicitarea noastra, pentru eliminarea oricaror suspiciuni. Am solicitat acest lucru cu toate ca probele prelevate si analizate in laboratoare externe autorizate nu au indicat depasirea nivelului admis de incarcatura microbiologica, aratand ca depozitarea nu a afectat calitatea materiilor prime.
Au fost aplicate amenzi si s-a stabilit un plan de masuri care este in curs de derulare.
Subliniem din nou faptul ca principala neconformitate au fost depozitele mai sus mentionate.
5. În filmulete primite la redacție, muncitorii dumneavoastră apar în imagini cum calcă plantele de ceai cu incălțările cu care vin și pleaca de la muncă. Cum se poate acest lucru, ați aplicat sancțiuni pentru asa ceva?

Raspuns:
Activitatea curentă și procedurile de lucru, daca sunt respectate, nu permit sa se intample asemenea lucruri decat de persoane direct interesate sa denigreze firma. Noi, ca si companie, nu puteam ști în permanență ce s-a intamplat în spațiile gestionate de respectivul angajat, ce materiale se pot face cu rea intenție în diferitele spații ale societății și în diferite momente, de către persoane rău-voitoare. Pentru a evita pe viitor organizarea unor acțiuni premeditate de denigrare a firmei s-a instalat un sistem video în prezent functional, pentru supravegherea permanentă a tuturor spațiilor de producție.
In mod normal, persoana care a realizat aceste filmulețe și le-a deținut fără sa anunte in timp util compania, este părtaș la aceste fapte criminale.
Sursa: www.libertatea.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.