Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Dezvăluiri: Pensia lunară încasată de marii sportivi ai României precum Nadia Comăneci, Gabriela Szabó, Elisabeta Lipă și Leonard Doroftei

in Evenimente/Sport/Stiri online

Viața de sportiv de performanță este destul de grea, rezultatele nu sunt mereu cele așteptate, dar într-un final pentru unii sportivi de renume a meritat tot efortul. Fiecare medalie este recompensată de statul român sub forma unei pensii viagere calculată în funcție de performanța înregistrată de-a lungul carierei.

În topul celor mai bine plătiți sportivi se află „Zeiţa de la Montreal”, prima gimnastă a epocii moderne care a luat 10 absolut, Nadia Comăneci, care potrivit CanCan a încasat în luna iulie 2016 o pensie de 13.149 lei. Aceeași sumă ar fi fost încasată și de Viorica Daniela Silivaş-Harper, gimnasta care a reușit cucerirea a şase medalii la Jocurile Olimpice de vară din 1988.

Doamnele gimnasticii române sunt urmate de Ivan Patzaichin, acesta încasând lunar nu mai puțin de 11.640 de lei. Elisabeta Lipă, considerată cea mai bună canotoare a secolului XX, are o rentă viageră lunară de 11.424 de lei, în timp ce atleta de talie mondială, Gabriela Szabó primește 10.993 de lei.

Pensii lunare în jurul sumei de 10.000 de lei ajung și la fosta gimnastă Andreea Mădălina Răducan și la halterofilul Nicu Vlad.

Nici pe jumătate din cât încasează sportivii enumerați mai sus, nu ajunge și la marele pugilist român, Leonard Dorin Doroftei. Acesta primește lunar o pensie de 4.958 de lei, potrivit aceleiași surse citată anterior.

Potrivit Legii nr. 69/2000, pentru stabilirea cuantumului rentei viagere se utilizează salariul mediu brut pe economie comunicat de Comisia Naţională pentru Statistică pentru luna anterioară celei în care se face plata drepturilor.

În funcţie de nivelul performanţei sportive, din renta viageră, calculată potrivit prevederilor alin. (2), drepturile lunare se acordă din 1,5 salarii medii brute pe economie, după cum urmează:
a) – 100% pentru prima medalie de aur obţinută la jocurile olimpice;
a) – 80% pentru prima medalie de argint obţinută la jocurile olimpice sau pentru prima medalie de aur obţinută la campionatele mondiale;
a) – 70% pentru prima medalie de bronz obţinută la jocurile olimpice sau pentru prima medalie de aur obţinută la campionatele europene;
b) 50% din valoarea indemnizaţiei corespunzatoare cuvenite potrivit lit. a) pentru următoarele medalii de aur obţinute la jocurile olimpice, campionatele mondiale sau campionatele europene.
(6) Pentru sportivii care cumulează titlul de campion olimpic şi cel de campion mondial sau european ori titlul de campion mondial cu cel european renta viageră acordată pentru cea mai bună performanţă se cumulează cu cea pentru performanţa inferioară, potrivit nivelurilor prevazute la alin. (5) lit. b).

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Evenimente

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate