Dialog halucinant cu preotul care a refuzat sa ingroape o femeie in cimitir, pe motiv ca era de alta religie: „Faceti o donatie, o sponsorizare si stam de vorba”.

in Evenimente

Mai multi localnici din comuna din Dolj unde o femeie a fost ingropata in camp, si nu in cimitir, au depus plangere la politie, joi dimineata.

Oamenii au precizat ca se tem sa nu se imbolnaveasca, pentru ca mormantul improvizat ar fi prea aproape de casele lor. In parelel, Directia de Sanatate Publica Dolj face propriile verificari in acest caz si in functie de rezultate s-ar putea ajunge la acuzatii penale.

Femeia de 62 de ani a murit acum noua zile, iar familia sustine ca preotul din localitate nu ar fi permis inmormantarea in cimitirul ortodox, pentru ca ea trecuse la cultul baptist.

Mitropolia Olteniei a precizat joi dimineata ca mormantul de la care a pornit scandalul ar fi, de fapt, primul dintr-un nou cimitir, pentru care se completeaza acum dosarul cu aprobari. Potrivit comunicatului, in cimitirul ortodox au mai fost inmormantati localnici care aveau alte orientari religioase.

Reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare au venit joi in control in comuna Talpas, ca sa stabileasca daca s-a respectat legea. Preotul a fost intrebat de ce a refuzat inmormantarea femeii de 62 de ani in cimitir, pe motiv ca trecuse de la ortodocsi la alta credinta.

Nicolaie Boiangiu, preot: La Talpas nu se ia bani la inmormantari, botezuri cununii.
Reporter: De ce n-ati vrut sa o ingropati in cimitir?
Nicolaie Boiangiu, preot: V-am spus conditia: stam de vorba dupa ce indepliniti conditia!
Reporter: Deci daca va dam bani, vorbiti cu noi…
Nicolaie Boiangiu, preot: Nu mie, comunitatii, domnisoara!
Reporter: Cam cati bani vreti, parinte?
Nicolaie Boiangiu, preot: Pai faceti o donatie…o sponsorizare de 4 sau 5 (n.r. sute de lei). Dar cel mai bine cumparati o pompa, fratilor, ca sunt pompe in Craiova. O pompa submersibila la cel putin 30 metri.

Gheorghe Casiu, primar comuna Talpas: „Acum a venit cu articole din anumite legi ale dumnealor, ca cimitirele sunt eparhiale sunt ale mitropoliei…si ca ele sunt coordinate prin preot de consiliul parohial.”

Oamenii sunt revoltati ca femeia nu a fost inmormantata in cimitir, ci pe camp.

Localnic: „Sunt la aproximativ 60 metri…nu imi comvine ca acuma intre case avem si noi copii…sunt mirosuri, microbi. Trebuia ingropata in cimitir.”

Alin Apostol, purtator de cuvant IPJ Dolj: „S-a depus o sesizare, semnata de mai multi cetateni cu privire la efectuarea de verificari privind legalitatea acestei inmormantari.”

Legea 102/2014 privind serviciile funerare (gfx carton baptista) spune ca: „in localitatile unde nu sunt cimitire pentru fiecare cult religios in parte inhumarea se va face in cel existent.”

Mitropolia Olteniei a precizat ca mormantul de la care a pornit scandalul ar fi de fapt primul dintr-un nou cimitir, pentru care se completeaza acum dosarul cu aprobari. In plus, in cimitirul ortodox au mai fost inmormantati localnici care erau de la alte culte religioase.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.