Discul de vinil, bunicul formatelor audio moderne

in Curiozitati/Stiri online

Cunoscut și sub numele de LP (Long Play), este un format pentru înregistrările de fonograf (patefon) , un mediu de stocare a sunetului analogic. Introdus de Columbia Records în 1948, a fost adoptat foarte repede ca noul standard în întreaga industrie de înregistrare. În afară de rafinamente relativ minore și importanta adăugarea a capacității de sunet stereofonic, acesta a rămas formatul standard pentru albumele de vinil.
Prototipul de LP era discul coloanei sonore utilizat de sistemul de sunet Vitaphone, dezvoltat de Western Electric și a introdus în 1926. În scopul folosirii ca suport pentru coloana sonoră, cele mai puțin de cinci minute de redare pentru fiecare parte a unui disc convențional de 12-inch, 78 rpm erau acceptabile, sunetul trebuia redat continuu timp de cel puțin 11 minute, suficient de lung pentru a însoții un tambur de film lung de 300 m, de 35 mm proiectat la 24 de cadre pe secundă. Astfel diametrul discului a fost mărit la 16 inch (40 cm) și viteza a fost redusă la 33 1/3 rotații pe minut.

MMT-Ex-78-Rec-1

La momentul în care a fost introdus LP-ul, aproape toate înregistrările fonografice pentru uz casnic erau făcute dintr-un compus abraziv, prin urmare zgomotos, avînd o canelură mult mai mare, iar timpul de redare la 78 de rotații pe minut pentru un disc de 12 inch diametru fiind de până la cinci minute pe fiecare parte. Noul produs avea un diametru de 12 sau 10-inch (30 cm sau 25cm) discul fiind fin canelat și avînd o viteză de 33 1/3 rpm. Fiecare parte a unui LP de 12-inch putea reda mai mult de 20 de minute.
Deși LP-ul a fost potrivit pentru muzica clasică, din cauza timpului său de redare continuu extinsa, a permis, de asemenea și înregistrarea a zece sau mai multe melodii pop pe un singur disc.
Când LP-ul a fost introdus în 1948, discul de 78rpm era formatul convențional pentru discurile de vinil. În 1952, discurile de 78rpm încă reprezentau puțin peste jumătate din unitățile vândute în Statele Unite. Discurile de 45rpm, orientate spre o singură piesă(single), reprezentat puțin peste 30% din vânzări,  LP-ul a reprezentat puțin peste 17% din vânzări.
La zece ani după introducerea lor, ponderea vânzărilor de unitățile LP din SUA a fost de aproape 25%. Din acest motiv, marile case de discuri din Statele Unite au încetat procesul de fabricație a discurilor de 78rpm în 1956, urmând ca în 1959 și casele de discuri mici să sisteze producția. Canada și Marea Britanie au continuat producția până în 1960, India, Filipine și Africa de Sud au continuat să producă până în 1965 și Argentina până în 1970.

Popularitatea LP-ului a dat formațiilor muzicale oportunitatea de a crea teme coerente sau albume conceptuale. Deși popularitatea LP-ului  a căzut la sfârșitul anilor 1970, odată cu apariția primelor casete și ulterior a compact discului, acest format a supraviețuit și în anii 2000.
Înregistrările pe discuri vinil LP  s-au bucurat de o renaștere  la începutul anului 2010, cînd a crescut popularitatea în rândul generației mai tinere.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.