Drama copiilor bolnavi de cancer din România

in Evenimente/Sanatate/Stiri online

România nu dispune de statistici oficiale în ceea ce privește numărul copiilor bolnavi de cancer. O organizației neguvernamentală a realizat un studiu și a stabilit că peste 1.600 de copii au fost diagnosticaţi cu cancer în ultimii cinci ani în România. Leucemiile şi tumorile cerebrale sunt cele mai frecvente. Partea bună este că dacă boala este depistată în fază incipientă, poate fi tratată cu succes. Cu toate acestea, lipsa specialiștilor în oncologie pediatrică și a medicamentelor le diminuează micuților considerabil șansa la viață.

În țara noastră există 8 spitale care tratează copiii bolnavi de cancer și doar 24 de specialiști. De această dată criza personalului calificat nu este pusă pe seama deciziei medicilor de a munci în străinătate, ci mai degrabă vinovată de această situație se face pregătirea intensă pe o perioadă de 9 ani de studiu în plus, timp necesar pentru supraspecializarea hemato-onologie pediatrică.

Cea mai gravă problemă o constituie lipsa medicamentelor vitale, ceea ce obligă medicii să găsească soluții de urgență precum împrumutul de la alte unități medicale, cumpărarea lor din străinătate sau micile donații făcute de producătorii de medicamente, care spun că se confruntă cu probleme de fabricare.

”Producătorul a anunțat de anul trecut că are probleme de producție. Ce nu se întâmpla oriunde în lume și nu ar trebui să se întâmple nici la noi este ca spitalele să stea până în ultimul moment (fără medicamente). Cel târziu la sfârștiul săptămânii viitoare veți vedea o soluție.”, a promis Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, în cadrul unei conferințe de presă.

Până la soluțiile oficiale, medicii și familiile copiilor bolnavi de cancer se luptă zilnic să găsească soluții salvatoare de urgență. Dacă boala este depistată încă de la primele semne, copilul are în medie 80% șanse de viață dacă este tratat corespunzător.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.