Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Educatia intelectuala

in Pedagogie

poemas+maestra+maestro+profesor+alumno+escuela+pizarron

Educatia intelectuala a ocupat si ocupa un rol prioritar in istoria educatiei. Omul este definit ca avand drept caracteristica fundamental ratiunea, gandirea, lucrul cu ideile, iar educatia intelectuala tocmai aceasta urmareste. Poate asa se explica existenta unei anumite predominante a educatiei intelectuale cand spunem ca traim intr-o societate bazata pe cunoastere. De la inceput se impune o prima precizare: copilul la venire ape lume poseda doar predispozitii pentru o viata rationala, pentru a cunoaste in mod complex lumea, si nu o gandire gata formata, cum sunt diferitele parti ale corpului.

Noi cunoastem lumea prin simturi si ratiune. Adica exista doua trepte pe care le strabat informatiile despre lumea externa si despre noi pana a putea fi formulate ca adevaruri> treapta senzoriala sic ea rationala. In prima etapa, primim informatii despre lumea inconjuratoare prin simturi: vaz, auz, miros, tactil, gustative prvind calitatile obiectelor si fenomenelor. Aceste informatii sunt insa amestecate, cele esentiale cu cele neesentiale, importante cu neimportante, informatii adevarate dimpreuna cu cele iluzorii. De exemplu, daca privim rasaritul soarelui pe cer, informatiile furnizate de vaz ne spun ca acest rasarit s-ar datora miscarii soarelui pe bolta cereasca. Dar aceasta perceptive, ca multe altele, nu este decat o aparenta, o iluzie si deci eroare. Abia gandirea, prin corelarea unor multiple informatii si a unor experiente stiintific demonstrate, va ajunge la adevarul ca, de fapt, rasaritul soarelui se datoreaza miscarii pamantului si nu celei a soarelui, care are si el o miscare printer astri.

Ce-a de-a doua treapta, cea rationala sau logica, este cea care lucreaza cu abstractii, adica notiuni, judecati si rationamente si are menirea de a analiza, compara si sintetiza informatiile si de a deosebi ceea ce este essential de neesential, general si particular, necesar si intamplator. In felul acesta, activitatea umana se poate baza pe informatii adevarate, pe legile care guverneaza obiectele si fenomenele, pe ceea ce este permanent si, in cazul schimbarii, pe descoperirea legilor pe baza carra se face schimbarea. Ceea ce se urmareste pe termen mai lung prin educatia intelectuala este o formare si dezvotare complexa a finite umane care solicita eforturi foarte mari din partea fiecaruia dintre noi, a societatii, a tuturor institutiilor care se ocupa cu educatia. Aceasta reiese si din formularea, fie si succinta, a obiectivelor urmarite de educatia intelectuala la nivel scolar si universitar, si anume:

-Constituirea unui sistem complex de informatii despre natura, societate si gandire;

  • Formarea si exersarea calitatilor cognitive prin care se recepteaza, utilizeaza si produc ideile;

  • Formarea capacitatilor de a invata sa inveti;

  • Crearea si dezvoltarea continua a motivatiei de a lucre cu idei din ce in ce mai complexe;

  • Formarea unui stil de munca intelectuala, a unei modalitati proprii de receptare, prelucrare, utilizare si creare a ideilor;

  • Formarea unei conceptii proprii despre lume si viata.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Pedagogie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate