Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Educatie si personalitate

in Educational/Pedagogie

carbuna_educatie_articole_10

Viata noastra este o inlantuire de activitati, de ganduri, de sensibilitati si evenimente, de succese si insuccese. Ciclurile evolutiei individualitatii, respectiv a personalitatii noastre, prin care intelegem modul propriu de a fi, a gandi, a lucra, a rezolva problemele, a interactiona cu lumea, cu alti semeni etc. Viata individului nu este o curgere linistita a timpului in care se desfasoara anumite evenimente, ci aceste evenimente poarta amprenta duratelor si succesiunii fazelor vietii noastre. Aici timpul are atat o semnificatie exterioara, fizica (ore, zile, ani, anotimpuri etc.) cat si una „interna” de evolutie biologica si psihica.

Se vorbeste de varsta cronologica pe care o avem, respectiv de numarul de ani de la nastere, de varsta biologica, adica nivelul, starea evolutiei biologice, de varsta intelectuala si, intr-un plan mai larg, de cea psihica. Varstele omului au unele caracteristici generale, adica la toti oamenii, desi diferentierile dintre varsta biologica si cea cronologica pot fi destul de mari. Ritmurile vietii in fiecare etapa, , la fiecare varsta, sunt diferite si ca aceste ritmuri depind, in buna masura, de densitatea evenimentelor si repeziciunea succesiunilor duratelor. Departajarea fazelor vietii individuale a varstelor nu este unanim acceptata. Totusi cea mai raspandita clasificare este urmatoarea:

  1. Prima copilarie – de la nastere pana la 7 ani;

  2. A doua copilarie – de la 7-11 ani;

  3. Prima tinerete – respectiv, pubertate, de la 12-14 ani si adolescenta, de la 15-18 ani;

  4. Adultete – de la 18-65 ani, care se subdivide in: adultete tanara 19-35 de ani, adultete mijlocie 36-50 de ani si adultete tarzie 51-65 ani.

  5. Batranete – 66-85 ani, iar pentru unii inca destui ani dupa aceea, care se subdivide si aceasta in batranete initiala 66-75 ani si batranete tarzie 75-85 ani, respectiv, pana la sfarsitul vietii.

Diversi autori (Moss, M., Antonescu, P.) impart viata omului in 7 varste care ar avea anumite caracteristici. Astfel, in prima varsta, copilul ar fi „strain si fara ajutor” care intra in lume prin grija parintilor, in special a mamei.A doua varsta ar fi caracterizata prin manifestari primitive: adorarea eroilor, se catara, vaneaza, sapa pesteri, construieste adaposturi fotificare.

Cea de-a treia varsta a omului ar fi dominata de exuberanta tineretii, romantism si iubire. Propria personalitate, eul, lumea interioara, legatura cu societatea si sexualitatea se considera ca ar completa caracteristicile acestei varste. Specific varstei a patra se considera a fi efortul concentrat pentru obtinerea succesului in viata.Etapa a cincea a vietii se considera a fi zona care ar fi caracterizata prin recunoasterea „reusitei”, a trairii unor clipe de fericire si bucurie cu o mare profunzime. Varsta a sasea ar marca declinul generalizat al individului. Este perioada in care ar slabi vizibil fortele fizice si psihice ale omului.

Viata omului s-ar incheia cu ce-a de-a saptea varsta. Acum ar redeveni ce a fost si la inceputul vietii – singur, neajutorat si dependent aproape total de cei din jur.

De la nastere pana la 18 ani fiecare dintre noi isi formeaza un model interior de interactiune, mai mult sau mai putin complex, cu lumea, sub aspectul cunoasterii, al aaprecierii si actiunii proprii. Din 15 in 15 ani apoi, acest model ar fi restructurat, in acord cu provocarile mediului, cu „temele” dominante ale vietii si cu acumularile anterioare.

Personalitatea reprezinta mai mult decat o acumulare si sedimentare a experientei ontogenetice. Este si o organizare in timp a valorilor reale si potentiale. Personalitatea este modul propriu de a fi, de a gandi, a aprecia si a actiona al unui individ. Personalitatea unui individ este o realitate extrem de complexa, aflata mereu in constructie. Ea contine, evident, cee trei dimensiuni: temperament, aptitudini si caracter – de care vorbeste psihologia, dar atat in interiorul acesteia, cat si in afara ne apare mai ales ca o gandire care se gandeste.

Ralph Linton observa ca trasaturile de personalitate difera de la o societate la alta, si membrii fiecarei societati vor prezenta totdeauna variatii individuale considerabile. Acesta distinge ideea de „personalitate de baza” sau ceea ce se numeste „personalitate statuara”. Personalitatea de baza este data de faptul ca membrii oricarei societati au in comun un lung sir de elemente ale personalitatii care formeaza o configuratie destul de bine integrata si care alcatuieste tipul personalitatii apreciata pozitiv de catre intreaga societate. In constituirea continutului personalitatii, un loc major il ocupa cultura, atat in perioada copilariei individului cat si in perioada adulta. Cand se vorbeste de formarea si dezvoltarea personalitatii, prioritar se are in vedere formarea si dezvoltarea aptitudinilor (aptitudini generale: memorie buna, atentie stabila, intelegere rapida etc.; aptitudini speciale: pentru matematica, muzica, tehnice etc.)Este nevoie de o regandire si o intelegere noua a omului, educatiei si personalitatii, a instrumentelor pe care acestea s-a sprijinit si pe care se va sprijini pentru a dezvolta un nou tip de existenta umana.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Educational

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate