Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Egiptul in timpul faraonilor

in Istorie

61410216

Civilizatia  egipteana veche a existat aproape 3000 de ani aparent intr-o forma neschimbata ,lasand mostenire capodopere arhitecturale monumentale si comori fabuloase.Piramidele,Sfinxul si mormantul lui Tutankamon sunt  admirate si astazi de intreaga lume.

Aparut in desert ,Egiptul era  la  o suficienta distanta de tulburarile Orientului Apropiat.Dupa  ce  s-a constituit civilizatia egipteana s-a dovedit a fi destul de stabila ,conservatoare si longeviva.Desi au eiostat schimbari in viata tarii,acestea au fost atat de lente,incat popoarele antice vedeau Egiptul ca o societate misterioasa,fara varsta.

Un istoric  grec a denumit foarte inspi rat Egiptul ca ,,Darul Nilului’’. Locurile propiceasezarilor  oamenilor erau pe malurile fluviului Nil care parcurge sute de kilometri prin desert,varsandu-se in Marea Mediterana printr-o delta.

Spre deosebire de alte rauri Nilul se revarsa si se retrage annual, lasand in urma un sol foaret bogat ,fertil,astfel incat cei care au trait acolo,au putut construi un sistem de irigarebine proiectat.Indirect  fluviul  Nil a contribuit la realizarea capodoperelor arhitecturale fara precedent.

Primele izvoare scrise ale istoriei Egiptului dateaza din 3000 i.e.n., din vremea cand Menes sau Narmer,regele Egiptului de Sus (de Sud) prin cucerirea Egiptului de Jos(Delta) a unit cele doua state.Aceasta uniune a ramas intacta timp de mai multe milenii,s-au succedat 33 de dinastii.Intemeietorul primei dinastii a fost Menes,iar regina ultimei dinastii Cleopatra.,care s-a sinucis aproximativ in anul 30 i.e.n. lasandu-se muscata de un sarpe veninos.

In perioada  antica regele este privit ca un zeu ,desi denumirea de faraon,care inseamna ,,Casa mare’’, s-a raspandit doar  in  Era Noua a  Imperiului.Religia egipteana era foarte complicata  si se concentra mai ales pe viata transcedentala.Pentru viata fericita din lumea de dincolo ,ei vroiau sa pastreze  corpul intact,ceea ce a dus la dezvoltarea unor tehnici de  mumificare,pentru a conserva corpurile domnitorilor.A aparut in societatea respectiva o structura sociala administrativa si preoteasca foarte puternica.

Pe timpul Imperiului  Antic (2600-215 i.e.n) Egiptul a fost un stat foarte puternic sipreocupat  eclusiv de problemele interne.Constructiile de piatra au inceput imediat ,cele mai vestite monumente fiind uriasele morminte regale,piramidele.Langa Memphis,capitala din acea vreme,se ridica piramida din Saccara,care a fost construita pentru faraonul Djoser,dupa proiectul realizat de cancelarul si arhitectulprincipal al acestuia .Imhotep,primul arhitect caruia se cunoaste numele .El a devenitmai tarziu zeul medicinii.

Cea mai mare piramida este cea a faraonului KHEOPS (KUFU)  din Ghiza.Desi erauorientate  exact dupa punctele cardinale ,au fost construite cu mijloacele cele mai primitive.

In Era Centrala a  Imperiului (1950-1785i.en)Egiptul a fost  reunificat .
Capitala a fost mutata de la Memphis in Egiptul de Sus la Theba.Valea Regilor este locul unde sunt inmormantati multi suverani ,iar Karmac si Luxor au devenit locul constructiilor unor lacasuri de cult gigantice.

Tutankamon este numele unui faraon extrem de tanar ,copil ajuns pe tron la numai 10 ani,si  a domnit cativa ani .A fost inmormantat  in Valea Regilor   si mormantul sau a fost acoperit  de sfarmaturile rezultate din  construirea cavourilor urmatoare.

Cu 3000 de ani mai tarziu ,in 1922 s-a descoperit mormantul lui Tutankamon umplut pana la refuz cu comori..Astfel  a devenit Tutankamon cel mai renumit faraon al Egiptului antic.

RAMSES  al II-lea (1279-1213 i.e.n) a inceput ridicarea unor costructii  marete,atunci a fost construit Hala de la Karnac,-Porticul Templului  si Templul de stanca din Abu Simbel.Razboaiele lui Ramses au epuizat Egiptul ,care dupa moartea faraonului a inceput sa decada.In 525 i.e.n Egiptul a devenit parte a Imperiului  Persan ,mai tarziu fiind cucerit de Alexandru Cel  Mare.Independenta Egiptului a luat sfarsit odata cu moartea Cleopatrei.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Istorie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate