Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Elisabeth Bathory, vampirul inspirat de Dracula

in Articole

Vreau să trăiesc pentru nemurire, iar compromisuri şi jumătăţi de măsură nu voi accepta”, spunea celebrul Dostoievski. Cu același obiectiv și cu un talent ceva mai special a căzut victimă destinului și contesa Ungariei, Elizabeth Bathory, o femeie neasemuit de frumoasă, prea educată pentru timpurile în care trăia și pe cât de bogată pe atât de crudă. În jurul contesei sângeroase, care a torturat și ucis peste 650 de tinere virgine, s-au țesut multe legende, însă toate au un numitor comun, acela că Elizabeth Bathory a fost cel mai odios criminal în serie și care însetat de sânge, asemeni unui vampir flămând, a ucis doar pentru a-și cumpăra nemurirea.Elizabeth_Bathory

Dacă legenda lui Dracula, născută două secole înainte ca Bathory să caute eternitatea în sângele femeilor, are la bază faptele istorice ale domnitorului Vlad Țepeș, crimele contesei vin să alimenteze cu reale premize, vampirismul devenit fenomen ulterior. Se spune că setea de sânge a contesei Bathory a pornit din nebunie. Un copil născut dintr-o relație frumoasă de dragoste cu un tânăr nepotrivit și fără de sânge albastru, a împins contesa pe marginea nebuniei. Încă de când s-a născut, Elizabeth a fost promisă, ca garanție politică, contelui Ferenc Nadasdy, cu care s-a și căsătorit ulterior. Rumorile spun că de fapt contesa a avut înclinații de promiscuitate de la vârstă fragedă, s-a folosit de talentul său de a manipula oamenii și a frânt inimile tinerilor țărani care se îndrăgosteau doar privind-o.

Despre Vlad Dracul legenda spune că bea sângele celor țepuiți pentru că doar astfel își putea înfrânge dușmanii cu forțe supranaturale. De asemeni, legenda lui Dracula spune că sângele uman asigura nemurirea. O nemurire pe care și-a dorit-o și Elizabeth Bathory. Practica magia neagră, interzisă de altfel în acele timpuri, și nu doar bea sângele tinerelor virgine ci chiar se îmbăia în el. Primele sale victime au fost slujitoarele de la curte, tinere din sat pe care le ademenea cu un serviciu bine plătit. Și-a construit o cameră de tortură pentru mai multă eficiență în colectarea sângelui, iar cadavrele erau aruncate și găsite în jurul castelului său, însă nimeni nu a îndrăznit să pună crimele pe seama contesei.

Timpul a dovedit că sângele uman nu aduce viața veșnică, Elizabeth îmbătrânea la fel ca orice femeie și pe zi ce trecea îi părea că se stinge tot mai mult. La sfatul unei servitoare de încredere, Anna Darvulia, contesa a început să răpească și să ucidă persoane de viță nobilă. Credea că sângele nobil are mai mult efect și astfel va rămâne veșnic tânără. Doar că de data aceasta nobilii au început să își pună semne de întrebare și să cerceteze disparițiile misterioase. O plângere făcută în public de către pastorul luteran István Magyari, cu privire la comportamentul straniul al lui Elizabeth Bathory, a pus autoritățile pe urmele ei. S-au strâns în total 300 de mărturii potrivit cărora, contesa ucide femei și le bea sângele, ajutată de câțiva complici, angajați la palatul Bathory.

Contesa nu și-a recunoscut niciodată faptele, chiar dacă tinere care au scăpat de mâna ei au mărturisit atrocitățile de care Elizabeth era în stare și chiar dacă au fost găsite cadavre și jurnale scrise chiar de contesă, unde se aflau probele incontestabile că ElisabetaElizabeth Bathory a ucis aproximativ 650 de femei. Cu toate acestea, contesa nu a fost dusă niciodată în fața unui judecător pentru a proteja numele familiei Bathory. Slujitorii de la palatul contesei au fost arși pe rug, iar Elizabeth închisă cu zid într-o cămăruță fără ferestre din palat. A fost găsită moartă, iar după cantitatea de mâncare pe care o avea alături, s-a presupus că Elizabeth Bathory a murit de inaniție, pierdută în bătrânețe și convinsă probabil că Dracula nu este decât o simplă legendă.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Articole

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate