Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Ereditatea si educatia

in Pedagogie

buendnis_start

In istorie s-au confruntat doua orientari: una, numita si ineism, care considera datul, innascutul, zestrea genetica drept ceva fundamental si hotarator in viata omului si cea de a doua – ambientalism- care minimalizeaza rolul zestrei genetice in formarea si dezvoltarea omului, considerand ca mediul in care traieste omul ar fi aici factorul hotarator.

70% din particularitatile omului, sub raport morfologic se regasesc si la alte animale.

Greutatea mare a creierului in raport cu cea a corpului exprima conditia de viata a omului si anume ca acesta este nevoit sa traiasca, sa interactioneze cu un mediu extrem de complicat. Cele aproximativ 14 miliarde de neuroni si posibilitatea de combinare a legaturilor de ordinul miliardelor de miliarde confera tocmai o astfel de posibilitate.

Cand vorbim despre bazele biologice ale educatiei, avem in vedere ca omul este o fiinta biologica extrem de complexa. Aici ne intyereseaza mai ales ereditatea care este premisa naturala a dexvoltarii psihoindividuale. Ereditatea este o insusire generala a organismelor vii care se exprima prin transmiterea unor caractere morfofiziologice de la ascendenti la descendenti. Se stie ca ereditatea este atat una generala, a speciei, (genotip) cat si una speciala continand caracteristici individuale (fenotip). Patrimoniul ereditar al copilului rezulta din imbinarea unitatilor genetice materne si paterne. Cu toate ca exista multiple asemanari intre indivizi in interiorul speciei umane si implicit al unei familii, fiecare descendent prezinta abateri, mai mult sau mai putin accentuate, in raport cu tipul parental. Fiecare om este unic, are multiple asemanari cu ceilalti, dar si multiple diferentieri individuale.

Legea ereditatii ancestrale, formulata de Galton a plecat de la studiul trasaturii – inaltimea corpului. Mama si tatal al contribui, in medie, cu jumatate din fiecare trasatura sau predispozitie a copilului lor, bunicii cu un sfert, iar strabunicii pana la a cincea generatie cu restul de un sfert.

Legea regresiei filiale : daca parintii sunt aproape de medie in ceea ce priveste o caracteristica ereditara, copiii tind sa se apropie de medie, iar parintii cu dotare sub medie vor avea, cu mare probabilitate, copii cu totare sub medie; daca unul din parinti are o dotare peste medie si unul sub medie, copiii tind sa aiba o dotare sub medie. Cele doua legi ale lui Galton au fost vehement criticate.

Mendel formuleaza si el doua legi ale ereditatii: legea segregatiei factorilor si legea independentei factorilor eereditari. Legea independentei factorilor ereditari: la descendenti, diferitele caracteristici ale parintilor se recombina intamplator. Legea inlantuirii si legea inetrschimbului, elaborate de catre Morgan arata faptul ca de cele mai multe ori, anumite caracteristici sunt transmise impreuna, dar ca ele pot fi separate in cursul generatiilor viitoare.

Trasaturile noastre fizice si psihice complexe se considera a fi rezultatul unor factori genetici multipli care trebuie sa tina seama si de influentele mediului. Aceasta a dus la interpretarea ambientalista.

Daca luam in considerare ca asa cum se sustine in literatura de specialitate, 95% din comportamentul uman este invatat, in vreme ce la restul lumii vii acesta nu ar depasi 20-255, nu se poate ca trasatura aceasta sa nu fie transmisa genetic la om si sa nu fie o zona in harta genetica a fiecaruia dintre noi. Aici se evidentiaza faptul ca factorii nativi si cei dobanditi, cei interni si cei externi sunt permanent in interactiune.

Omul are o zestre genetica naturala si o zestre genetica sociala. Se considera ca factorii ereditari sunt responsabili in proportie de 80% pentru inteligenta, 68-78% pentru aptitudinile motrice, pentru 66% din functiile mentale si aproximativ 44% in ceea ce priveste afectivitatea. Aceste exprimari trebuie privite cu prudenta, existand multiple necunoscute.

Prin ereditate, copilul primeste un „proiect” de fiinta polivalenta care insa poate fi realizat prin interactiunea cu mediul si prin educatie continua. Un mediu din ce in ce mai complex va solicita o educatie pe msaura. Cum va fi valorificata aceasta inzestrare tine de capacitatea educatiei, de indemanarea celor care o concep, organizeaza si desfasoara.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Pedagogie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate