Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

ERGONOMIA IN DESIGN

in Arta

Aportul ergonomiei

 
Notiunea (ergon- munca si nomos- lege) a fost lansata in 1949, insa a avut un precursor in taylorism la inc sec xx(filosofia benzii rulante).

 
Ergonomia, are conexiuni bazate pe afinitati evidente cu stiintele economice, tehnice, sociologice, fiziologice, antropologice, psihologice si cu estetica si psihologia industriala. Aspectele principale ale acesteia vizeaza: ergonomia activitatilor, ergonomia informationala, topoergonomia, bioergonomia. Ergonomia comporta 2 mari sectiuni: ergonomia de conceptie si de corectie.

 
Ergonomia este cam ca si ecologia ce astazi: vizeaza toate aspectele (forma, culoare, proportii) si promite regasirea armoniei. Din hibridarea ergonomiei cu planificarea economica au rezultat propuneri de sistematizare a produselor:

 
1.produse pentru nevoi personale: cosmetice, confectii, incaltaminte, alimentare, tesaturi

2.marfuri pentru uz casnic: electrotehnice, agricole, chimice,mobila

3.marfuri pentru nevoi psihologice si reconfortante: cultural-sportive, electronice, alimentatie publica

4.ambalaje: de transport

 
Aceste intreprinderi sunt inevitabil reactualizate de trecerea timpului.

 
Filosofia ergonomiei: produsele care angreneaza munca manuala trebuie sa aiba o forma si functionaliata adaptate la posibiliatatile omului, astfel eliminand in mare masura oboseala organismului uman(fizica si cerebrala). In aceasta viziune, omului i-ar fi proprii: starea de repaos, starea de efort static si starea de efort dinamic.

 

 

Ergonomia ajunge intr-un fel sa genereze chiar si functionalitatea optima, sa frizeze globalitatea: productia, circulatia, locuirea, sportul agremental, cam toata existenta umana ar putea fi afectata de o abordare ergonomica.

 
Una din propunerile de grupare a comuniunii dintre elementele fizice si cele de ambianta:

-ambianta fizica: iluminatul, temperatura, aerisirea, umiditatea, culoarea, zgomotul

-ambianta psihologica: dispozitie – indispozitie, interes – dezinteres, variatia – plicitseala

-repaosul: odihna, relaxarea, distractia

-practica si antrenamentul

-durata muncii, repaosului sau odihnei.

 

 

Inainte de a cuceri produsele ergonomia s-a legitimat viguros in estetica
vestimentatiei si a locului de munca. Epoca industriala consacrase “cei 3 opt” : orele de munca, odihna, somn. In vestimentatie abordarea modei propriu-zisa a fost devansata de abordarea tinutei pentru munca. Costumul de munca va avea o componenta de protectie absolut necesara, dar vizeaza si frumusetea. Dupa unele surse probleme estetice ale costumul de munca ar avea conexiuni cu: ambianta muncii, probleme de organizare si productivitate a muncii, emblematica, protectia muncii, demnitatea, prestigiul, psihologia si sociologia muncii, etc.

 
Costumul de munca are o relatie privilegiata cu problemele de organizare a muncii si evidentiaza:

-forma: usurinta si comoditate in miscari, la imbracare, dezbracare, buzunare, etc , specifice sectorului de munca si functiei ocupate

-culoarea

-emblematica- corect aleasa, citire usoara de la 2 metri, grafica de calitate.

 

Criza functionalismului
Sfarsitul secolului XX, a ajuns sa rimeze cu pluralismul designurilor si a expresiilor formale,reabilitarea tendintelor marginalizate de catre modernism si incurajarea unora noi. O multime de concepte de pana acum, inclusiv cruciada impotriva kitsch-ului sunt detronate si puse intr-o lumina noua.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Arta

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate