Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Este bine să fii român în străinătate?

in Articole

După o expediţie în jurul lumii care a durat mai bine de un an, Ştefan Marinescu a rezumat în 11 exemple de ce românii nu trebuie să se simtă stânjeniţi atunci când merg în străinătate.

„Ştiu, sunt mulţi care se ruşinează cu cetăţenia lor românească, atunci când merg în străinătate. Călătorind în jurul lumii, mi-am dat însă seama că nu-i deloc rău să fii român. Ba dimpotrivă. Relaxează-te şi bucură-te de originile tale, oriunde mergi”, este sfatul tânărului din experienţa împărtăşită prin jurnalul electronic ţinut pe pagina „Călător cu tricolor”, aşa cum s-a numit proiectul susţinut împreună cu soţia sa, Mihaela Noroc.

„Ai un paşaport bun pe care scrie U.E. şi n-ai probleme cu viza, aproape nicăieri. Dacă erai unul dintre cei 2,5 miliarde de chinezi sau indieni de pe pământ, ai fi măsurat cozile la ambasadă în kilometri”.  

„Vorbeşti binişor engleza şi asta te ajută peste tot în lume. Chiar dacă n-ai fost studios la şcoală, ai prins limba lui Brad Pitt şi Clint Eastwood din filme. Dacă ai fi fost spaniol sau italian, i-ai fi auzit pe baieţii ăştia vorbind doar în limba ta”, mai spune tânărul.

Pornind de la constatarea că mulţi occidentali superficiali au o părere atât de proastă despre România, Ştefan susţine că nu ai cum să-i dezamăgeşti.

„Aproape orice vei face, le vei depăşi aşteptările. Dacă ai fi fost neamţ şi n-ai fi avut chiloţii aranjati pe culori, erai deja o dezamăgire”.

„Şi într-un taxi din Argentina, şi într-o cârciumă din Franţa, şi într-o discotecă din Thailanda vei putea spune des <This song is from my country>. Dacă ai fi fost rus, n-ai fi ştiut să spui asta.”

„Poţi înjura temeinic pe oricine, pe limba ta”

„Dacă te enervezi tare, poţi să înjuri temeinic pe oricine, pe limba ta. Dacă ai fi fost englez, ai fi încasat-o de la a doua silabă…Fuck y…”, continuă, cu umor, enumerarea Ştefan Marinescu.

Un atu este că atunci când te întoarci acasă, „mama te va aştepta cu masa plină de bunătăţi”.

Dacă într-o expediţie prin junglă vei fi înconjurat de lighioane, o să te descurci, cu calm. Eşti pregătit de mic pentru astfel de situaţii, de când te alergau câinii prin cartier. Colegul tau japonez de expediţie o să clacheze emoţional”, sunt primele două exemple oferite de Ştefan.

Mai mult puteti citi de Adevarul.ro.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Articole

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate