Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

ESTE OFICIAL: Femeile au memoria mai bună decât bărbații

in Curiozitati

Într-un studiu publicat de „Menopause”, femeile cu vârste cuprinsă între 45-55 ani se descurcă mai bine în timpul măsurătorilor legate de memorie, în ciuda declinului său ușor din timpul menopauzei. Aproximativ 65% dintre oameni se confruntă cu probleme ale memoriei atunci când îmbătrânesc. Femeile sunt mai predispuse decât bărbații să sufere de demenție sau Alzheimer.

Atunci când femeile ajung la menopauză, ele se confruntă cu uitarea și fenomenul de „creier în ceață”, iar pentru unele aceste probleme continuă și după menopauză. Unii cercetători au descoperit că au probleme, de asemeni și cu fluența în vorbire.

Cu toate acestea, femeile cu creier sănătos îi devansează pe partenerii lor atunci când vorbim despre funcționarea memoriei, chiar și la vârste mai înaitate. Într-adevăr, unele cercetări sugerează că încă din timpul copilăriei, femeile îndeplinesc mai bine decât bărbații sarcini care țin de memorie, mai ales de cea verbală.

Cercetările arată că aspectele verbale și asociative ale memoriei sunt mai predispuse spre slăbire odată cu trecerea timpului decât funcțiile nonverbale. Se pare că persoanele care se confruntă cu probleme în memoria verbală înainte de vârsta de 50 ani, vor întâmpina, din păcate, și probleme cognitve după vârsta de 65 ani.

Cum este afectată memoria de către hormoni?

Cercetătorii din Boston, MA, au cercetat cum menopauza și nivelul de steroizi sexuali ar putea afecta anumite aspecte ale memoriei. Se crede că hormonii neuroactivi sexuali pot afecta procesul de învățare și memoria la femei iar, aici se poate sublinia diferența dintre sexe în ce privește performanțele în învățare și memorie.

Estradiolul afectează structura și funcționarea anumitor regiuni din creier legate de memorie. Cum nivelul lui fluctuează în timpul ciclului menstrual, performanțele memoriei verbale oscilează și ele. Pentru a descoperi mai multe, echipa a decis să investigheze funcțiile memoriei și cum sunt legate de nivelul de estradiol în timpul vârstei de adult. Ipoteza lor este aceea că diferențele sexuale, hormonii și reproducerea ar fi legate de schimbările performanței memoriei.

Cercetătorii au mai vrut să afle care parte a memoriei este predispusă spre slăbire la femeile ajunse la menopauză și dacă nivelul de funcționare a memoriei în timpul vârstei de adult ar putea prezice potențialele probleme ulterioare, bazându-se pe istoricul familiei.

 În ciuda scăderii la menopauză, femeile îndeplinesc mai bine sarcini care implică memoria decât bărbații.

Au participat 212 femei și bărbați cu vârste între 45-55 ani. Testele de provocare a memoriei s-au folosit pentru a evalua memoria episodică, funcția executivă și procesarea semantică. Testele cognitive au fost folosite pentru măsurarea inteligenței verbale. Echipa a comparat rezultatele dintre femei și bărbați, dar și dintre femei de vârste diferite, înainte și după menstruație.

S-a dovedit că femeile au obținut rezultate mai bune decât bărbații, iar femeile aflate înainte sau în apropierea perioadei de menopauză au îndeplinit sarcinile mai bine decât cele aflate aflate în perioada de și post menopauză.  

Studiile anterioare au arătat că femeile cu o perioadă reproductivă mai lungă și cu o expunere mai mare la estrogen au o memorie verbală mai bună în timpul vârstei mijlocii și chiar și după aceasta. Cum nivelul estradiolului scade în perioada menopauzei, femeilor le este mai greu să învețe lucruri noi sau să extragă informații din memorie. Cu toate acestea, ele continuă să mențină și să consolideze depozitul amintirilor într-un mod eficient.

Sursa: medicalnewstoday.com

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Curiozitati

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate