Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

ESTE ROMÂN, dar România nu a auzit de el! Cel mai bun violonist sub 28 de ani din lume

in Spiritualitate

Violonistul român Răzvan Stoica a primit titlul de Noul talent al anului la concursul „New Talent” de la Bratislava, a cărui finală a avut loc luni

Răzvan Stoica este primul muzician român care reuşeşte această performanţă în istoria de 44 de ani a acestui concurs, iniţiat de Sir Yehudi Menuhin. În finală, Răzvan Stoica a interpretat „Concertul op. 35 pentru vioară şi orchestră”, de Piotr Ilici Ceaikovski, o interpretare care a ridicat în picioare publicul aflat la sala de concerte a Filarmonicii din Bratislava.

Talentul nu e suficient pentru a fi celebru în România. O demonstrează povestea unui violonist român. Răzvan Stoica a primit cea mai importantă distincţie din branşă: premiul New Talent, acordat celui mai bun interpret sub 28 de ani din lume.

Chiar dacă i-a fermecat pe străini cu talentul său, autorităţile din România n-au auzit de el. Aşa se face că artistul n-a cântat niciodată pe o scenă din ţara noastră.

Răzvan a urcat pe culmile succesului în Olanda, unde locuieşte de 10 ani. Talentul său şi vioara Stradivarius, câştigată într-o competiţie internaţională, i-au adus, luna aceasta, cel mai important titlu: premiul New Talent din Bratislava, oferit celui mai bun interpret sub 28 de ani.

„Este un premiu unic. Nu există premiul 2, 3. Este, poate, cel mai important premiu câştigat vreodată de un artist român”, a afirmat Cezar Marin, expert instrumente patrimoniu în Ministerul Culturii.

Cei de la Carnegie Hall, din New York, s-au grăbit să-l invite să susţină un concert anul viitor. Violonistul are agenda plină, dar nicio apariţie în România.

Tot un anonim e şi pentru Ministerul Culturii. Oricum, aici interesul pentru muzică e aproape inexistent: nu există consilier în domeniu de ani buni.

Singurul post de radio românesc dedicat muzicii clasice îl recomandă pe Răzvan Stoica drept una dintre noile stele ale violonisticii româneşti. Violonistul Răzvan Stoica, în vârstă de 26 de ani, a studiat la Liceul de Muzică „George Enescu” din Bucureşti şi la Conservatorul Regal de Muzică din Amsterdam, la clasa profesorului Ilya Grubert. Are în palmares aproape 30 de premii naţionale şi internaţionale. Din 2009, violonistul român cântă pe o vioară Stradivarius, din 1729, pe care a câştigat-o la o competiţie desfăşurată la Salzburg, unde a avut 170 de contracandidaţi.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Spiritualitate

BRUMAR ADUCE SANATATE

Pâș-pâș-pâș pe furis, Doamna Toamna isi cam ia talpasita. Si lasa loc,
Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate