Nu v-aţi cumpărat aparatul de aer condiţionat? Atunci vă aşteaptă o cheltuială serioasă. Preţurile au întrecut deja gradele din termometre, asta fără să mai vorbim de lista lungă.. de aşteptare pentru montarea echipamentului. Noi ne-am propus să căutăm, soluţii, pentru o casă răcoroasă, cu buget aproape zero. Sfaturile sunt adunate, în rubrica ştirilor Kanal D „Cât te costă?”!
„Aerul conditionat are 2 dezavantaje. Nu e cel mai recomandat pentru sanatate. Unde mai pui ca ridica si factura la energia electrica. Asadar, sa analizam si alte optiuni…”
VALOAREA ZILEI: 1200-9000 DE LEI
Sa incepem usor, doar nu vrem sa ne incingem. Cand vine vorba de aerul conditionat, e de aur regula: „fa-ti iarna car si vara sanie”! Altfel spus, trebuia cumparat de mult. Acum preturile pornesc de la 1200 de lei si ajung chiar pana la 9 mii. Mai adaugati cel putin 300 de lei montajul.
RACOARE, PE GRATIS
Sa analizam scenariul de care o sa tot avem parte in aceasta vara. Temperatura trece de 30 de grade in termometre. Asta inseamna ca o sa resimtim 40, 45 de grade, daca nu si mai mult. Cum pastram racoare in casa?
SFATUL NR. 1
Este important sa izolam locuinta in orele de canicula. Asta inseamna ca usile si ferestrele trebuie pastrate inchise. Nu uitati: afara e mult mai rau! Draperiile groase, sunt si ele utile. Nu ca in aceasta imagine. Transparente si vaporoase, nu sunt foarte utile pentru a mai opri din caldura.
Nu este indicat ca in timpul zilei sa patrunda lumina din belsug in casa. Asadar, blocati ferestrele. Mai intuneric inseamna mai racoare!
Jaluzelele, daca exista, trebuie tinute trase peste ferestre! Aceste sfaturi pot fi duse si mai departe. Montati folii reflectorizante pe geamuri. Nu aveti asa ceva? Este util si banalul parasolar folosit in autoturisme.
Tot la acest capitol, iata o alta variatiune a aceluiasi sfat: asezati ghivece cu flori in fata ferestreleor. Plantele absorb o parte din energia solara. Putina, e drept, dar treptat ajungem la racoarea mult visata.
SFATUL NR. 2
Este foarte important de stiut cand sa aerisim. Sub nicio forma nu deschideti ferestrele la pranz, cand afara sunt peste 30 de grade.
Pentru a aerisi corect, nu-i suficient sa deschizi doar o fereastra. E nevoie si de o usa deschisa, pentru ca aerul sa circule in casa.
Dimineata devreme sau seara tarziu e cel mai bine sa aerisim casa. Ideea importanta e sa facem asta cand afara e ceva mai racoare.
SFATUL NR. 3
Evitati sa supraincalziti inutil locuinta. Nu gatiti in momentele extrem de calduroase ale zilei. Aragazul pornit aduna cateva grade bune la temperatura din casa. De asemenea, scoateti din priza aparatele electronice. Chiar si laptopul emana caldura atunci cand functioneaza de ceva vreme. CITESTE CONTINUAREA AICI