Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Etnografie şi patrimoniu cultural în Transilvania

in Educational

Transilvania cuprinde partea centrală a României, respectiv Depresiunea Transilvaniei şi versantele carpatice ce se înclină spre aceasta. Noţiunea Transilvania are, sub aspect geografico-politic, două accepţiuni distincte: prima se referă, într-un sens restrictiv, doar la regiunea intracarpatică, delimitată de Carpaţii Orientali, Carpaţii Meridionali şi, la vest, de Carpaţii Occidentali (Munţii Apuseni). Această macrozonă a fost denumită în evul mediu Voievodatul Transilvaniei sau Transilvania voievodală („ţara de dincolo de pădure”).

 
Etimologia cuvântului „Siebenbürgen”
Ca şi numele de „saşi”, denumirea de „Siebenbürgen” reprezentând chiar şi astăzi regiunea intracarpatică, are în jurul ei controverse importante în rândul istoricilor. Prin „Siebenbürgen” se înţelegea iniţial numai provincia Sibiului, astăzi ea cuprinde regiunea de podiş dintre Munţii Apuseni, Carpaţii Meridionali şi Carpaţii Orientali, adică tocmai zona denumită tradiţional de către maghiari drept „Erdély”(Ardeal).

 
O altă idee e că saşii nu au înţeles denumirea veche a oraşului Sibiu, „Cibinium” sau cea presupus a fi a unui greav localnic, „Villa Hermanni”, şi au numit aşezarea „Cibinburg”. Din „Cibinburg”, după părerea sa ar fi luat naştere numele de „Siebenbürgen”, care ar fi devenit după un timp şi numele întregii provincii a Sibiului.

 
J. Wolff supune atenţiei opinia că numele ar veni de la „cele Şapte Scaune”, a căror regiune administrată de saşi coincide cu teritoriul al carui nume este atat de disputat. Cum „scaunele” erau în număr de şapte, dar menţionarea documentară a lor este datată de abia în secolul al XIV-lea şi la nivelul anului 1200 procesul de colonizare era în plină desfăşurare, Th.Nägler consideră că „Siebenbürgen” este mai veche decât organizarea administrativă a provinciei Sibiului.

 
Într-un mod similar colonizării germane în Transilvania, ungurii şi secuii erau, în momentul stabilirii lor în Panonia, organizaţi în regiuni tribale şi ulterior în comitate, iar în Transilvania în triburi şi ginţi, şi mult mai târziu în scaune. Este cunoscut faptul că secuii, din cele şase triburi, au format şapte scaune din care şase în sud-estul Transilvaniei urmate de scaunul Arieş din Munţii Apuseni.

 

 

Geografia Transilvaniei
Transilvania este din punct de vedere geografic un platou înalt, separat în sud de Ţara Românească prin lanţul Carpaţilor Meridionali şi în est de Moldova prin Carpaţii Orientali. Zona vestică a Transilvaniei (Crişana) are graniţă cu Ungaria. La nord, se învecinează cu Ucraina (regiunile Transcarpatia – care cuprinde partea de nord a Maramureşului istoric – şi Ivano-Frankivsk). Platoul cu înălţimi între 305 şi 488 de metri este irigat de râurile Mureş, Someş, afluenţi ai Tisei, şi de râul Olt, afluent al Dunării. Cel mai mare oraş din regiune, conform recensământului din 2002, este Cluj-Napoca (capitala sa istorică, alternativ cu Sibiul şi Alba Iulia) urmat de Braşov.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Educational

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate