Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

EVOLUŢIA CERCETĂRII AFRICII

in Geografie

Grecii şi romanii antici numeau această parte a lumii Libia – după numele etniei libu, care locuiau în mijlocul ţărmului Mării Mediterane. Denumirea s-a păstrat în denumirea statului Libia. Pînă înainte de Cristos, mai la sud de Cartagena, locuia un alt trib berber – afrigii, ori aridi. După ce romanii, în secolul al II-lea î. Cr. au cucerit Cartagena, au denumit provincia romană creată acolo Afrika (teritoriul Tunisului actual). La începutul evului mediu această denumire s-a răspîndit asupra Algeriei şi Libiei, dar după venirea colonizatorilor europeni – asupra întregului continent.

Africa este al doilea continent după mărimea sa, după Eurasia (30,3 mln. km²). Specificul naturii depinde de poziţia geografică în ambele emisfere. Extremităţile nordică şi sudică se găsesc aproximativ la aceeaşi distanţă de eculator. Ca rezultat, Africa se găseşte în zonele termice caldă şi două temperate (de nord şi cea de sud). Această particularitate determină repetarea zonele climatice şi a zonele naturale de ambele părţi ale ecuatorului.

1

Linia de ţărm este slab articulată, teritoriul continentului este ridicat, cu relief predominant nivelat de cîmpii înalte, ceea ce influenţează asupra naturii continentului, cu lungimea 30 500 km. Continentul este scăldat de apele Oceanului Atlantic şi Oceanului Indian şi Marea Mediterană, care influenţează foarte mult asupra naturii continentului. Astfel, în latitudinile tropicale, ţărmul atlantic este spălat de curenţi reci, ţărmurile estice – de curenţii calzi din Oceanul Indian.

În partea nordică continentul este mai lat şi are legătură cu Eurasia (Istmul Suez, fractura Mării Roşii, Strîmtoarea Gibraltar – îngustă). Nordul şi nord-estul Africii are trăsături comune cu Eurasia. Munţii Atlas sînt o parte a regiunii de orogen Alpino-himalayană, condiţiile climatice şi de landşaft sînt caracteristice bazinului mediteranean euroasiatic-african.

În emisfera sudică Africa se îngustează aproape de două ori. Aici Africa este îndepărtată de alte continente. Dar Africa a păstrat multe trăsături comune cu America de Sud, Australia şi Antarctida şi chiar cu India în structura geologică, relief, componenţa vegetaţiei. Geologii consideră că timp îndelungat aici a fost un macrocontinent – Gondwana.

Strimtoarea Gibraltar – in Antichitatese numea Stilpii lui Hercule,datprită a două stinci abruptede pe ţărm. Are lungimea de 59km, lăţimea de 14-44 km. Denumirea a fost dată de berberi, care au traversat strimtoarea și s-au instalat cu traiul in sud, numind stinca de pe ţărm Djebal-Tariq.

Canalul Suez – se consideră ca linie convenţională intre Africa și Europa, străbate istmul Suez. Are lungimea de 168 km, lăţimea – 169 km. Primele canale prin istm au fost construite incă in anul1300 i.Hr. In prezent, datorită Canalului Suez, calea maritimă din vestul Europei spre India s-a micșorat cu 8 000 km.

… Capul Blanc – capul alb”.

… Capul Almadi este cunoscut europenilor din anul 1444, cînd portughezii l-au numit Cabo Verde – Capul Verde.

.. Capul Guardafui – una dinre extremităţile estice ale continentului african, situat cu 100 km mai spre nord de Capul Hafun. În preajmă se găseşte Muntele Djardaf, de la care provine denumirea arabă Djard Hafun.

… Capul Ras-Hafun – extremitate estică a teritoriului Africii, denumirea provine din arabă – rascap, haffamargine, ţărm.

… Capul Acelor – extremitate sudică a Africii; denumirea este de origine portugheză – L’Agulhas – de la anomalia magnetică înregistrată nu departe în mare (agulha – acul magnetic al busolei).

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Geografie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate