Creste numarul de persoane care stranuta fara a fi racite si sufera de guturai un tip mai deosebit, adica le curge apa din nas. Acest tip de afectiune nu depinde, de regula, de anotimp, ci este o consecinta a alergiei mucoasei nazale sau a unui dezechilibru nervos. Alergia mucoasei este declansata de praf sau polen, pe cind dezechilibrul se produce mai ales din pricina reactiei specifice a pielii la schimbarile de temperatura din atmosfera.
Metoda cea mai eficienta de prevenire si tratament este in aceste cazuri calirea tegumentelor – a pielii (bariera noastra naturala). Se recomanda ca, inaintea bailor, sa se faca un masaj uscat cu un prosop sau, dupa ce corpul s-a incalzit suficient cu apa calda din baie, sa se faca un dus cu apa calduta si apoi un masaj al intregului corp, cu un prosop umezit in apa rece si bine stors.
In perioada rece a anului, incaperile trebuie sa fie pastrate curate si bine aerisite, inchizind apoi bine geamurile.
Exista si exercitii speciale, care se executa din pozitia initiala intins, cu fata in jos.
Exercitiul 1
Intins cu fata in jos, pacientul indoaie bratele din coate si sprijina miinile pe covor (podea), in dreptul umerilor.
Apoi se intind bratele incet, impingind palmele in podea. Capul si toracele se ridica, iar spatele se curbeaza. In acest timp se expira pe nas.
Ultima faza este coborirea lenta in pozitia initiata, apoi se indreapta bratele foarte lent.
Exercitiul 2
Din pozitia intins cu fata in jos, se trag picioarele sub abdomen, indoind genunchii si ridicind bazinul. Simultan se intind putin cite putin bratele inainte.
Se ridica apoi bazinul cit mai sus, curbind spatele, apoi se revine incet la pozitia initiala, efectuind miscarile in sens invers.
Nora Nicolae
t se poate rabda fara o noua respiratie. Se expira si se inspira profund, de citeva ori la rind. Miscarile capului trebuie sa fie foarte line, pentru a nu dauna vertebrelor cervicale.
Acest exercitiu se repeta de trei ori la rind (cu acele pauze de doua-trei respiratii intre ele).
2. Se inspira profund si, mentinind aerul in plamini fara a expira, se apleaca capul spre umarul sting, apoi spre cel drept, de atitea ori cit se poate mentine aerul fara a-l expira. Apoi se respira normal de citeva ori. Exercitiul se repeta de trei ori la rind, de asemenea cu pauze de respiratie (ca la exercitiul nr. 1).
3. Se inspira profund, apoi, retinind aerul in plamini, se roteste capul, de cite ori se poate, alternativ, spre dreapta si spre stinga. Si acest exercitiu se executa zilnic de trei ori. Se obtine astfel un complex de 3 x 3 exercitii, care se va efectua de cinci-sase ori pe zi. Pe linga imbunatatirea vederii, se observa efecte benefice si asupra altor parti ale corpului. Vertebrele gitului devin mai mobile, pielea gitului – mai elastica si cu riduri mai putine, vocea – mai clara si mai puternica. Si, ca o consecinta a participarii muschilor abdominali la respiratie, exercitiile au un efect benefic si la acest nivel: stratul de grasime de pe abdomen incepe sa se topeasca rapid.