Expansiunea militară şi economică a lumii miceniene

in Istorie

Cucerirea Cretei (sec.XV). Crearea unui principat aheean, cunoscut datorită arhivelor aulice ale wanax-ului ahean de la Cnossos. Infiltrări succesive ale unor grupuri aheene. La un moment dat o dinastie aheeană pune mâna pe putere la Cnossos. În orice caz, principatul aheean de la Cnossos pare să fi fost cu desăvârşire independent de regatele continentale.

Războiul troian

            Cercetările de la Hisarlîk – iniţiate de H. Schliemann în 1868 – au scos la iveală 8 oraşe succesive: Troia VII-a. este oraşul lui Priam.

Data cuceririi Troiei

Eratostene: 1183 a.Chr.; Herodot: 1280 a. Chr. Arheologii americani plasează conflictul în jurul anului 1230-1225 a. Chr.

Către sfârşitul Epocii Târzii a bronzului grecii micenieni au câştigat ascendentul asupra bazinului egeean şi au preluat succesiunea “imperiului minoic”. În această perioadă avem indicii clare despre ceea ce se poate numi colonizare miceniană în Orientul Apropiat (Ugarit – ex. cel mai remarcabil, Mopsuhestia şi Mallus în Cilicia etc.) şi în Occident (sudul Italiei), deşi coloniile nu vor fi fost mai mult decât simple puncte comerciale, admise prin convenţii cu regii locali.

Mişcarea de expansiune economică miceniană prefigurează direcţiile de desfăşurare a mişcării de colonizare din epoca arhaică. O bună parte din aşezările în care au fost semnalate dovezi ale prezenţei miceniene au fost preocupate (chiar pe acelaşi loc sau în apropierea lui) de coloniştii greci (de pildă, în Grecia Magna).

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*