Cucerirea Cretei (sec.XV). Crearea unui principat aheean, cunoscut datorită arhivelor aulice ale wanax-ului ahean de la Cnossos. Infiltrări succesive ale unor grupuri aheene. La un moment dat o dinastie aheeană pune mâna pe putere la Cnossos. În orice caz, principatul aheean de la Cnossos pare să fi fost cu desăvârşire independent de regatele continentale.
Războiul troian
Cercetările de la Hisarlîk – iniţiate de H. Schliemann în 1868 – au scos la iveală 8 oraşe succesive: Troia VII-a. este oraşul lui Priam.
Data cuceririi Troiei
Eratostene: 1183 a.Chr.; Herodot: 1280 a. Chr. Arheologii americani plasează conflictul în jurul anului 1230-1225 a. Chr.
Către sfârşitul Epocii Târzii a bronzului grecii micenieni au câştigat ascendentul asupra bazinului egeean şi au preluat succesiunea “imperiului minoic”. În această perioadă avem indicii clare despre ceea ce se poate numi colonizare miceniană în Orientul Apropiat (Ugarit – ex. cel mai remarcabil, Mopsuhestia şi Mallus în Cilicia etc.) şi în Occident (sudul Italiei), deşi coloniile nu vor fi fost mai mult decât simple puncte comerciale, admise prin convenţii cu regii locali.
Mişcarea de expansiune economică miceniană prefigurează direcţiile de desfăşurare a mişcării de colonizare din epoca arhaică. O bună parte din aşezările în care au fost semnalate dovezi ale prezenţei miceniene au fost preocupate (chiar pe acelaşi loc sau în apropierea lui) de coloniştii greci (de pildă, în Grecia Magna).