Experientele trecute si influenta lor asupra obiectivelor tale

in Psihologie

Atunci cand ai un  obiectiv pentru indeplinirea caruia ai strategii excelente- cum ar fi obtinerea unei slujbe noi- stii foarte bine ca ai putea sa te interesezi pe la multi cunoscuti , ca ai putea sa cauti sa obtii o calificare sau sa faci niste cursuri  prin care sa iti imbogatesti CV-ul, ai putea sa te interesezi de anunturile care se dau un ziare, dar treci saptamani si luni si astea raman doar o dorinta. Ce te opreste sa iti pui planul acesta in actiune? Cand ai incercat ultima data sa obtii o slujba sau macar sa te duci la un interviu? Sunt chestiuni care te-au impiedicat , cum ar fi ca slujba cea noua presupune sa te muti in alta parte, iar ultima mutare de genul acesta a fost dureroasa si mai simti si acum lipsa prietenilor tai? Sau asta  se intmpla fiindca de fiecare data cand ai incercat sa faci ceva nou lucrurile s-au termnat prost intr-un anume fel? Problema este experienta ta trecuta; daca energia emotionala care se leaga de un asemenea obiectiv este negativa, nu este  deloc surprinzator ca indiferent de intensitatea cu care iti doresti sa atingi acel obiectiv , intiativa si motivatia de a trece la aciune sunt blocate.

Actiunea este cumva in conflict cu valorile tale?

Uneori, oamenii se blocheaza atunci cand se ciocnesc doua valori, de exemplu, construirea unie cariere si implinirea potentialului tau de munca pe seama sacrificarii nevoii de a implni sinele tau generos, responsabil, care poate fi stafisfacut in viata de familie. Conflictele intre valori pot avea originea in nevoia dubla – siguranta si protectie contra risc si aventura, datorie contra corectitudine. Deocamdata trebuie sa stii ca daca ai dificultati in a obtine ceva ce iti doresti, dar nu esti in stare sa te urnesti, , s-ar putea sa fie la mijloc un conflict de valori.

Obiectivele si teama

Una dintre cele mai frecvente cause pentru care oamenii nu isi indeplinesc obiectivele este teama. Teama poate fi legata de experienta trecuta , dar majoritatea temerilor sunt irationale. Construirea unei emotii pozitive este o modalitate excelenta de a risipi teama. Imparte-ti obiectivul in pasi marunti si aminteste-ti ca uneroi char succesul este cel care ne sperie. Construirea unei mentalitati flexibile, dispuse sa invete din procesul realizarii unui obiectiv este o modalitate excelenta de a-ti consolida incredrea si de a te perfectiona, de a fi atent la elefantul tau, de a-ti lasa pasiunea sa se manifeste, iar in acest fel vei spori atat incredrea in tine cat si bunastrarea ta.

A te simti bine este cel mai bun mod in care poti distruge gandirea negativa!

Imbunatatirea eficientei personale sau a increderii in sine

Eficienta personala iti influenteaza alegerile, deoarece cu cat crezi mai mult in tine, cu atat ai la indemana mai multe alegeri. Ea iti da posibilitatea sa fii autoreflexiv, lucru care iti influenteaza competentele, interesele si relatiile sociale care is iaduc contributia si determina cursul vietii tale.

Modalitati de a-ti consolida si dezvolta eficienta personala:

  • Imbogateste-ti experienta. Incearca lucruri noi;
  • Fixeaza-ti obiective realizabile, care iti pot consolida increderea dar si experienta succesului;
  • Foloseste-ti imaginatia. Imagineaza-te facand ceva sau in momentele de dupa finalizarea activitatii;
  • Ulta-te la oamenii pe care ii admire si pe care ai vrea sa ii imiti, mai ales la cei care au indeplinit obiective pe care ai vrea si tu sa le realizezi. Daca ei pot, si tu poti;
  • Cauta sprijinul si incurajarea celorlalti.

Cu cat eficienta personala este mai mare, cu atat ai de facut alegeri mai bune!

Eficienta personala iti influenteaza motivatia, ceea ce crezi despre tine, nivelul tau de perseverenta , sanatatea ta si lucrurile pe care alegi sa le faci.

Cateva ponturi:

  • Sarbatoreste micile realizari de pe parcurs.
  • Nu te mai gandi la ce nu functioneaza si mergi inainte. Toate experientele conteaza si nimeni nu ajunge la destinatie fara macar un esec.
  • Nu apuca sa te compatimesti , sau sa te invinuiesti sau sa te gandesti la nesfasrit de cenu merge.
  • Nu-ti evalua permanent prestatia.

Nu exista nici o indoiala: daca ai convingerea ca poti sa faci ceva, chiar reusesti.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.