Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Experimentul groazei de la Pitești. Transformarea deținuților în bestii umane. De la student, la torționar odios și victimă a torturii

in Articole

Bătuți cu bestialitate, apoi îmbrățișați și întrebați de studii și familie, înfometați și din nou bătuți, umiliți și apoi îndoctrinați cu ”vorba bună”, astfel se derula programul de reeducare a deținuților din penitenciarul Pitești, locul unde între anii 1949-1952 Securitatea a spălat creierul a zeci de bărbați în scopul de a-i transforma în torționari odioși.

Metoda de reeducare adoptată la Pitești s-a inspirat din tehnicile de tortură aplicate deținuților din Suceava, unde încă din anul 1948 se practica spălarea creierului studenților care activau pe străzi împotriva comunismului. Printre ei și Eugen Ţurcanu, omul devenit brută, oportunist, cinic şi de un sadism ieşit din comun, calități scoase la suprafață prin tortură și care l-au transformat în instrumentul perfect în mâna Securităţii, ajugând șef atotputernic în închisoarea de la Pitești.turcanu

În cadrul experimentului de la Pitești, cunoscut și sub numele de „Fenomenul”, nimic din atitudinea autorităților nu părea să dezvăluie atrocitățile din interiorul zidurilor penitenciarului. Noii arestați erau puși în celule cu alți deținuți, unde timp de câteva zile cel nou venit era integrat ca prieten, era ”descusut” de viața personală și convingerile anticomuniste, motivul de durere sufletească de după gratii ce părea simțit de toți cei încarcerați. În realitate, colegii de celulă jucau rolul de anchetatori și imediat după ce aflau informațiile necesare despre noul deținut începea tortura și reeducarea la semnalul scurt al șefului Țurcanu ”Pe ei!”.

”Deodată, vechii ocupanţi ai celulei scoteau din locuri ascunse bâte, scânduri şi alte obiecte contondente şi se aruncau cu o violenţă greu de imaginat asupra celor cu care discutaseră amical până cu câteva momente înainte. Deşi şocul pentru victime era paralizant, bătaia colectivă putea dura câteva ore bune, fără să mai conteze cu ce şi unde se lovea: la cap, pe spate, în ceafă, în organe, nicio zonă nu era scutită, până când victimele zăceau într-o baltă de sânge.

Violenţa acestei prime agresiuni neaşteptate era atât de mare, încât agresorii înşişi erau şocaţi, după cum a mărturisit Maximilian Sobolevschi: „s-a desfăşurat într-un mod îngrozitor, fiind bătuţi de la orele 7 dim[ineaţa] până la 15 în continuu cu pari, ciomege, curele, până la epuizare. În urma aceste bătăi au căzut 3 deţinuţi în nesimţire stând mai multe zile iar restul învineţiţi pe tot corpul. Pot spune că de o astfel de bătaie nici nu am auzit în viaţa mea, ea petrecându-se într-un mod bestial”, relatează fenomenulpitesti.ro.tortura

Următoarea etapă în procesul de spălare a creierului era practic îmbrățișarea celui torturat și convingerea lui că dragostea pentru regimul comunist este cea care trebuie să curgă prin venele românilor. Majoritatea au devenit din victime torționari pentru alți deținuți, iar cei ce s-au opus au murit în chinuri groaznice.

Este și cazul lui Pafnutie Pătrăşcanu, zis Nuți, student și înrăit activist anticomunist al Mișcării Legionare și cu aspirații de medic. A fost arestat, torturat și transformat în călău. S-a dovedit a fi unul dintre cei mai odioși torționari, iar acțiunile sale întreceau cu mult bestialitatea la care el fusese supus. Și-a păstrat totuși o parte din viața de dinainte de a fi călău: iubita, și ea de asemenea, o anticomunistă convinsă pe care a ținut-o secret de șeful torturii de la Pitești, Țurcanu.

Secretul lui Pătrășcanu a ieșit rapid la iveală. ”Cu voce aspră, de acuzator, cu mâna îndreptată spre bătăuş, Ţurcanu strigă: <Îl demasc pe Nuţi Pătrăşcanu.> Brusc, ca la comandă, cel demascat, tremură din tot corpul. E ca şi cum ar fi supus unui curent electric, ce-l furnică din cap până-n picioare.Bine mă, Pătrăşcanule, ai spus că n-ai să mai ascunzi nimic din ce e duşmănos clasei muncitoare. Ai minţit şi în trecut, dar după ce ai fost odată demascat, ai promis că vei scoate tot putregaiul din tine. Dar nu vrei; rămâi un duşman odios al poporului muncitor, care îţi dă aici de mâncare.

Apoi, ridicându-şi tonul, Ţurcanu continuă: <Pătrăşcanu a ţinut ascuns aici, că logodnica lui a făcut şi ea parte din Mişcarea Legionară. E cât se poate de grav! Gândiţi-vă, câte suflete poate să otrăvească această fiinţă care se mişcă liber printre oamenii cinstiţi de afară.>” descrie momentul Grigore Dumitrescu în carea sa ”Demascarea”.

Torționarul Nuți a fost bătut cu bestialitate, umilit și pus să-și bage fața în propriile fecale. Nu și-a mai revenit niciodată după acele clipe de groază și a murit pe 3 februarie 1960 în închisoarea Jilava, având organele interioare distruse.experimentul-pitesti

În anul 1952 experimentul de la Pitești a fost oprit. 22 de inculpați au fost condamnați la moarte în urma unui proces cu ușile închise. În penitenciarul Pitești, au murit în urma torturilor la care au fost supuși, între 100 și 200 deținuți, fără a se cunoaște deocamdată numărul total al acestora, deoarece cauza morții era falsificată în certificatul de deces, pentru a nu rămâne dovezi posterității.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Articole

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate