Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Experimentul psihologic al celor trei Isus. Schizofrenia

in Articole/Extern/Psihologie

Schizofrenia este una dintre cele mai grave tulburări psihice, care deteriorează personalitatea celui afectat și mai ales gândirea și emoțiile. O persoană schizofrenică este ruptă de realitate, se izolează de societate și trăiește într-o proprie lume prin halucinații, delir, comportament și gândire dezorganizată.

În studiul cauzelor și tratamentului acestei boli teribile, psihologul Milton Rokeach, în anul 1959, a inițiat un experiment pe trei subiecți, trei bărbați diagnosticați cu schizofrenie și care credeau că sunt Isus. Experimentul care s-a dovedit a fi o tortură pentru bolnavi, a presupus conviețuirea în aceeași cameră a celor trei subiecți și provocarea de conflicte, care ar fi trebuit să facă bolnavul conștient de adevărata sa identitate. Fiecare dintre ei afirmau că este Isus pe Pământ, că deține puterea lumii și a cerurilor. Inevitabil bărbații au început discuțiile în contradictoriu ajungându-se la certuri și chiar bătăi. Cu toate acestea, experimentul nu a fost oprit, psihologul Milton Rokeach exprimându-și cruda curiozitate de a vedea cum se luptă schizofrenicii pentru supremație.

Subiecții s-au adaptat situației și rând pe rând au cedat, retrăgându-se în propriile halucinații. Unul dintre pacienți, convins că el este Isus, i-a văzut pe ceilalți doi ca fiind nebuni într-un spital de psihiatrie, moment în care a încetat să se mai lupte. Cel de-al doilea pacient credea că ceilalți sunt niște cadavre, ale căror spirite au venit să îl tulbure, iar cel de-al treilea și-a schimbat numele în ”Divinul” și a început să vorbească de soția sa, o anume doamnă Cetril.

Medicul a început să scrie scrisori pentru cel de-al treilea pacient, semnate de soția imaginară a acestuia. După câteva scrisori, care provocau emoții puternice pentru schizofrenic, într-un ultim plic pacientul avea să găsească adevărul. Medicul i-a dezvăluit numele real și faptul că doamna Cetril nu există decât în mintea lui. Milton Rokeach credea că astfel pacientul va trece printr-o criză emoțională care va reuși să îl trezească din delir și să îl vindece de schizofrenie. Rezultatele însă au fost exact invers. Sănătatea mintală a pacientul s-a agravat foarte mult, iar criza emoțională l-a îndepărtat și mai mult de realitate.

În august 1961, psihologul Milton Rokeach a recunoscut, cu dezamăgire, că experimentul a fost un eșec teribil, realizând că în niciun moment nu s-a preocupat de sănătatea mintală a pacienților, văzându-i pe aceștia ca simpli cobai. Însuși psihologul a declarat că experimentul l-a transformat în cel de-al patrulea Isus, pentru că s-a jucat cu viața a trei bolnavi.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Articole

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate