Extractia mierii din stup

in Agronomie/Stiri online

Apicultorul echipat pentru lucru (halat alb si masca apicola), folosind afumatorul si dalta, deschide si controleaza fiecare stup in parte depistind si recoltind fagurii cu miere, intii din magazinele sau corpurile superioare.

Lucrarile de recoltare se pot executa in doua etape: in prima se aleg din stupi ramele cu faguri destinati extractiei si se grupeaza separat in partea opusa cuibului, urmind ca recoltarea propriu-ziia a acestora sa se efectiieze dupa 1-3 zile. Cu toate ca presupune o fragmentare a lucrarii de recoltare metoda previne declansarea unui eventual furtisag.

Deschiderea stupului de catre apicultor si interventia in cuibul familiei de albine trebuie astfel facuta incit sa sustraga albinele cit mai putin posibil de la activitatea lor obisnuita. Datorita acestui fapt actiunea de recoltare a fagurilor solicita un anumit mod de comportare cu albinele si momentul cel mai prielnic.

In manipularea ramelor, apicultorul trebuie sa efectueze lucrarile cu miscari sigure, calme, evitind strivirea albinelor de pe fagurii ce se scot din stup de albinele de pe fagurii urmatori sau de peretele stupului. De asemenea, se impune ca aplicultorii sa minuiasca cu atentie afumatorul, sa protejeze fagurii de funirigine si praf, pentru a nu deprecia calitatea produsului. Dupa ce au fost alesi fagurii cu miere destinati extractiei, se ridica pe rind din stup, dupa o afumare prealabila si indepartare a albinelor de pe suprafata lor.

Pentru aplcultorii ce detin un numar reduis de familii de albine, ramine actuala metoda scuturarii si perierii albinelor de pe faguri. Indepartarea albinelor de pe fagurii cu miere se realizeaza deasupra stupului cu ajutorul periei apicole, executind o miscare de sus in jos, de-a lungul ramei. Operatia se repeta pina la indepartarea tuturor albinelor, cu multa atentie pentru a nu le strivi sau a deprecia prin lovire fagurii recoltati.

In selectionarea fagurilor cu miere nu se vor recolta cei cu puiet (in special puiet necapacit), chiar daca prezinta „coroane” bogate, intrucit prezenta puietului are in aceasta perioada o importanta deosebita pentru dezvoltarea familiei de albine in continuare. De asemenea, in cazul in care se considera ca intreaga cantitate de miere planificata pentru iernarea familiilor de albine (un fagure cu miere pentru un interval albina aflata in cuib) sa se asigure de la culesurile principale, apicultorul in timpul lucrarii de recoltare va alege numarul de rame necesar cu faguri uniform claditi, de culoare mai inchisa si miere complet capacita. Acesti faguri se vor lasa in stup sau se vor depozita in conditii optime (dezinfectie, temperatura, aerisire etc.) pina la folosire.

Izgonirea albinelor de pe fagurii cu miere la stupii de tip vertical cu rezultate pozitive in sporirea productivitatii muncii se poate face prin :

•Folosirea podisoarelor prevazute cu izgonitor. Aceasta metoda presupune folosirea de podisoare” speciale (prevazute cu pinza de sac etc.), care asigura retinerea si evaporarea rapida a unor substante chimice insectifuge. Prin asezarea podisoarelor speciale, continind aceste substante, deasupra corpului sau a magazinului, albinele aflate in interior se vor retrage in corpurile sau magazinele inferioare intr-un timp foarte scurt.
Substantele chimice repelente sau izgonitoare ce se folosesc in apicultura sint:
– anhidrida propionica (Ministerul Agriculturii S.U.A.) Metoda nu a fost extinsa, cu toate ca nu exista posibilitati de contaminare pentru miere ;
– benzaldehida (G. F. Townsend Canada) se considera cea mai eficaoe metoda. Se intrebuinteaza la temperaturi cuprinse intre 15 si 27°C. Peste aceste temperaturi se amesteca cu 2 parti glicerina si o parte apa ;
– acid fenic. Substanta nu are o raspindire prea mare in apicultura deoarece poate deprecia aroma cmierii. In timpul folosirii acidului fenic, se vor lua masuri pentru protectia miinilor, intrucit substanta este caustica.

•Izgonitorul cu jet de aer constituie o metoda folosita tot mai larg in tehnica apicola. Ea consta din folosirea unui aparat electric portabil, care produce un jet de aer reglabil, folosit in izgonirea albinelor din corpurile si magazinele cu miere, ce urmeaza sa fie recoltate. Metoda prezinta avantaje fata de folosirea substantelor chimice intrucit: familiile se reorganizeaza usor, se elimina pericolul furtisagului si este grabit procesul de evaporare a apei din mierea necapacita.

•Montarea de dispozitive izgonitor
Imediat ce fiecare fagure recoltat din stup a fost eliberat de albine, se introduce intr-o ladita de transportat rame, un magazin sau stup gol, bine inchis, cu ajutorul caruia ramele cu faguri pot fi manipulate si transportate din stupina in spatiul amenajat pentru extractie (cabana apicola). In acest fel se evita iritarea albinelor si deprecierea mierii in fagurii recoltati din stup.
Recoltarea mierii in sectiuni are loc pe masura ce fagurii unor sectiuni sint complet capaciti. Recoltarea magazinelor cu sectiuni complet capacite nu trebuie sa se intirzie, intrucit mentinerea lor in continuare depreciaza aspectul sectiunilor, datorita circulatiei albinelor in stup. Dupa ridicarea magazinelor de pe stupi, albinele se indeparteaza printr-o usoara afumare, scuturare si periere a sectiunilor.
Inainte de terminarea culesului la care se produce miere in sectiuni, fagurii ce nu au fost complet capaciti, se aduna si se dau spre finisare uneia dintre cele mai puternice familii care eventual se hraneste cu miere extrasa de la acelasi cules.
Pentru ca operatiunile de recoltare si extractie a mierii sa se desfasoare in bune conditii pe tot parcursul lucrarii, apicultorii trebuie sa cunoasca pericolul de declansare a unui eventual furtisag in stupina. Lipsa unui cules, precum si aroma puternica a unor sorturi de miere (tei, coriandru, floarea-soarelui, izma etc.), favorizeaza posibilitatea declansarii furtisagului.

•Prin mentinerea cuibului familiilor de albine, descoperit un timp cit mai scurt, evitarea raspindirii picaturilor de miere prin scurgerea din faguri pe stupi sau in jurul acestora, acoperirea fagurilor goi, a hranitoarelor, vaselor sau altor obiecte cu miere sau cu miros de miere in stupina, precum si prin verificarea etanseitatii inchiderii fiecarui stup se pot evita cauzele principale ce provoaca furtisagul in stupina.
Dupa cum rezulta de mai sus, masurile de prevenire a declansarii furtisagului in stupina constau in insa in constiinciozitatea apicultorului in executia lucrarilor de recoltare a mierii.

Extractia mierii

Operatiunile necesare extractiei mierii se executa in camere amenajate si pregatite din timp in acest scop. Pregatirea camerei consta in faptul ca ea se curata bine si se varuieste (daca este cazul), iar utilajul apicol ce va fi folosit, se spala cu apa fierbinte, in care s-a pus soda 5 %, dupa care se limpezeste de citeva ori cu apa curata si se expune la soare timp de 1-2 ore.

Daca in timpul extractiei mierii temperatura este mai ridicata, lucrarile se pot realiza in orice incapere curata si inaccesibila albinelor. Toamna cind afara este frig, extractia mierii se face in incaperi incalzite. Lucrarea trebuie sa inceapa spre seara si sa se incheie inainte ca albinele sa-si reia zborul. Un rol important in sporirea randamentului extractiei il constituie succesiunea corecta a operatiunilor, precum si organizarea judicioasa si ordonata a spatiului de lucru in camera destinata extractiei.

Imediat ce fagurii cu miere recoltati din stupi in vederea extractiei au fost transportati din stupina si depozitati stiva intr-un spatiu delimi tat din interiorul incaperii amenajate pentru extractie, ramele respetive se scot pe rind din laditele de transport sau corpuri si se stocheaza.

Sortarea ramelor cu miere se face dupa urmatoarele criterii :

•culoare, pentru a se obtine diferite sorturi de miere in functie si de acest criteriu, evitindu-se astfel deprecierea calitativa a intregii recolte
•greutate, pentru evitarea ruperii in timpul procesului de extractie
Extractia mierii cuprinde doua operatiuni :

•descapacirea fagurilor
•extragerea mierii din faguri
Descapacirea fagurilor cu miere se realizeaza folosindu-se masa sau tava pentru descapacit, precum si unul din tipurile de cutite speciale descrise anterior.

In mod practic, apicultorul se aseaza la postul de lucru (masa pentru descapacit) si scoate din corpul cu rame (aflat in dreapta sa si la inaltimea miinii) pe rind, una cate una, ramele cu faguri ce urmeaza a fi descapaciti. Pentru a putea fi folosit cutitul pentru desicapacit, rama in lucru se sprijina cu unul din partile laterale in virful metalic deasupra tavii pentru colectarea capacelelor de ceara. In aceasta pozitie rama este orientata perpendicular pe masa pentru descapacit si mentinuta cu ajutorul miinii stingi a apicultorului.

Atentie: Pentru prevenirea accidentelor in munca, degetul mare nu trebuie sa depaseascd inaltimea ramei, in timp ce cutitul pentru descapacit, incalzit in prealabil intr-un vas cu apa calda si manevrat cu mina dreapta, descrie o miscare de sus in jos (caracteristica a taiatului piinii). Miscarea cutitului trebuie sa se faca linsi continuu pe suprafafa fagurelui, partea tesita a lamei sa fie in contact permanent (alunecare) pe speteaza superioard a ramei, asigurindu-se o descoperiire uniforma si fara deformarea fagurilor.

Fagurii descapaciti pe ambele fete se aseaza pe stativul existent deasupra mesei pentru descapacit, in vederea realizarii sarjelor. Numarul de rame dintr-o sarja este identic cu numarul locazurilor pentru rame din rotorul extractorului folosit in centrifugare.

Indata ce s-a cornpletat pe stativ o sarja de faguri descapaciti, acestia se introduc cu grija in locasurile lor din exterior, in asa fel A« incit sa se evite prelingerea mierii din faguri pe jos isau pe obiectele din jur. Pentru buna functionare si evitarea unei eventuale descentrari, la fiecare sarja se va introduce in extractor un singur tip de rame (magazin, corp, etc.), ce contin, pe cit posibil, cantitati aproximativ egale de miere.

La inceput manivela extractorului se invirteste incet si se face extragerea incompleta a mierii dintr-o fata a fagurilor (extractor tangential) pina ce se percepe fosnetul caracteristic proiectarii mierii pe peretii vasului, dupa care fagurii se intorc cu cealalta fata spre exteriorul extractorului (manual sau automat) si se continua extractia pina la golirea completa a acestora. Operatia se repeta pentru asigurarea unei extractii totale a mierii din prima fata folosindu-se o turatie de 220-250 ture/min pina nu se mai aude fosnetul caracteristic al mierii extrase.

Fagurii rezultati in urma centrifugarii se depoziteaza in corpuri si se introduc in stupi pentru a putea fie „linsi” si curatati de albine in timpul noptii.

La terminarea lucrarii de extractie, toate obiectele si utilajele intrebuintate se spala bine cu apa fierbinte cu lesie sau soda si se usuca.
Pentru a se feri de rugina partile metalice se ung peste tot cu ulei i se pastreaza curate, intr-un loc uscat.

Articol preluat din manualul apicultorului

loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play