Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Familia institutie primara a educatiei

in Pedagogie

RTEmagicC_RTEmagicC_Teaser_Familien5.jpg

Mediul familial este un factor major in dezvoltarea copilului. De aici probabil si rolul enorm al celor sapte ani de-acasa. Mediul din familie este cel care asigura integrarea copilului in modalitatile de viata specific umane, invatarea primara a comportamentelor rationale si affective, a normelor de convietuire, de cooperare si a modului de rezolvare a diferitelor problem ce survin in relatiile cu natura, cu altii sau cu sine. Copilul se dezvolta launtric in accord cu lumea din afara si are loc o integrare externa prin care copilul isi potriveste activitatile cu cele ale parintilor, bunicilor sau ale celor cu care familia interactioneaza.

Noua viziune despre influenta mediului familial asupra noastra ca oameni, nu este aceea ca integrarea, apartinerea unei familii ar anihila propria gandire sau modul personal de a fi. In cadrul familiei se formeaza treptat, modul propriu de a fi, a gandi, a reactiona, a aprecia, a lucra. Prin urmare, chiar atunci cand mediul social sic el din familie este excesiv de represiv, persoana copilului ramane central propriei formari.

Un caz aparte al influentei familiei asupra copilului avem atunci cand aceasta se destrama, in sensul ca parintii se despart si isi formeaza o noua familie. “se pune in lumina interesul egoist al parintilor. La aceasta se mai adauga si graba justitiei de a distruge, de fapt, multe din posibilitatile de dezvoltare a copilului prin rationamente culese din hartii sau asa-zice marturii partinitoare pentru unl din parinti si dezastruoase pentru copil. Un astfel de mediu nu poate fi decat nociv si represiv.

Pot fi si cazurri cand comportamentul unuia dintre parinti sau chiar al ambilor, pun in pericol sanatatea si buna dezvoltare a copilului. Copilul se dezvolta normal doar cand beneficiaza de influenta pozitiva a ambilor parinti.

Ceea ce se uita, adesea, este ca in civilizatia romaneasca autentica, totdeauna copilul a fost soarele in jurul caruia trebuie sa graviteze toate faptele celor din familie.”

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Pedagogie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate