Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Fenomen neobişnuit marţi, 30 iunie

in Curiozitati

Fenomen rar pentru omenire şi Planeta Pământ are loc marţi, 30 iunie. Locuitorii planetei vor primi o secundă în plus, care va fi adăugată la toate dispozitivele de măsurare a timpului universal. Acest lucru se întâmplă pentru a compensa încetinirea vitezei de rotaţie a Terrei în jurul propriei axe, după cum scrie Mediafax.

Astfel, Terra are nevoie de o secundă în plus faţă de anul 2008 pentru a efectua o rotaţie completă şi pe 30 iunie, la ora 23.59 de minute şi 59 de secunde, omenirea va primi o secundă în plus şi devine 1 iulie, ora 0.

Dacă sunteţi curioşi de ce, oamenii de ştiinţă vin cu toate explicaţiile. Fenomenul este o consecinţă a încetinirii rotaţiei Terrei sub efectul disipării energiei terestre prin intermediul fenomenului mareelor. Or, începând din 1967, timpul universal, cel afişat de ceasuri şi computere, nu mai este conectat la rotaţia terestră şi la astre, ci este calculat în funcţie de radiaţiile izotopului de cesiu 133. Dintr-o dată, a apărut astfel o diferenţă între timpul universal şi rotaţia terestră. Întrucât încetinirea rotaţiei Terrei în jurul propriei axe este de o secundă, faţă de anul 2008, acea secundă va trebui adăugată dispozitivelor care afişează ora exactă.

De aceea, nu este prima dată când acest lucru se petrece. Cele mai recente secunde au fost adăugate timpului universal în 2005 şi 2008. Din 1972 şi până în prezent, oamenirea a primit în total 24 de astfel de secunde în plus.

Dacă vă întrebaţi ce s-ar întâmpla dacă această corecţie nu ar fi realizată, ei bine, ziua şi noaptea ar ajunge să fie inversate din punct de vedere orar peste 6.000 de ani.

Serviciul internaţional de monitorizare a rotaţiei terestre şi a sistemelor de referinţă – IERS -, amenajat la Observatorul din Paris, în cadrul SYRTE (Sisteme de Referinţă Timp Spaţiu), reprezintă organismul responsabil cu previzionarea şi anunţarea acestor secunde intercalate. Totuşi, luarea în calcul a secundelor suplimentare nu a fost pe deplin rezolvată şi standardizată de sistemele informatice, din cauza imposibilităţii de a prevedea apariţia lor.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Curiozitati

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate