Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

FERICIREA SE ÎNVAŢĂ! ÎNCEPE CHIAR DE AZI!

in Psihologie

Oare cât e de adevărat? Potrivit studiilor, aproximativ 50% din sentimentul nostru subiectiv de fericire este condiţionat genetic. Aşadar, ce putem face în condiţiile în care genele hotărăsc jumătate?

Putem controla cealaltă jumătate, ceea ce înseamnă mult. Adică, fericirea stă în propriile noastre mâini! Senzaţia de fericire, arată specialiştii, nu este o întâmplare, ci o consecinţă a gândurilor şi acţiunilor concrete. Sau, aşa cum spune Tenzin Gyatso al 14-lea dalai lama, liderul spiritual al Tibetului, “drumul spre fericire presupune trei secrete: hotărâre efort şi timp”. Începe chiar de azi, cu ajutorul următoarelor sloganuri!

1 NU MĂ MAI COMPAR CU ALŢII. Comparaţia este sfârşitul fericirii şi începutul nemulţumirii, spunea filozoful danez Soren Kirkegaard. Asta pentru că există mereu cineva care are serviciul mai bine plătit sau care îşi permite concedii mai luxoase. Mulţumeşte-te cu ce ai şi renunţă la a mai privi în stânga şi-n dreapta!

2 CEEA CE FAC MĂ ÎMPLINEŞTE. Pentru a fi fericit, arată numeroase cercetări psihologice, nu e suficient să ai bani, ci, în primul rând, să munceşti cu plăcere. Când lucrul la serviciu te captivează, se instalează ceea ce specialiştii numesc flow. Acesta se declanşează când activitatea în care suntem implicati nu ne oboseşte, nu ne plictiseşte, ci ne face să dăm uitării grija faţă de noi înşine. Relaxarea şi inactivitatea, oricât de plăcute, nu duc la flow!

3 APRECIEZ LUCRURILE MICI, FĂRĂ SĂ VÂNEZ CU DISPERARE FERICIREA. Oamenii cei mai fericiţi sunt cei care se bucură de lucrurile mărunte, nu aceia care aşteaptă marea fericire. “Fericirea apare din atenţia cu care privim lucrurile, iar nefericirea, din neglijarea lor”, spunea artistul german Wilhelm Busch. Începe prin a nota în fiecare seară trei lucruri care în ziua aceea ţi s-au părut deosebit de frumoase. Fă asta în fiecare seară / săptămână / lună. Va dura ceva până ţi se schimba percepţia, dar va funcţiona.

4 TOTUL VA FI BINE! Nu zice nimeni să nu fii realistă, dar când pleci de la premisa că totul va merge bine te va motiva şi-ţi va insufla optimism în ceea ce ai de făcut. Iar această motivaţie pune în mişcare capacităţi nebănuite!

5 VOI ZÂMBI MAI DES. Fă din situaţiile care te supără un prilej să-ţi exersezi umorul. Oricât de dificil ar fi, reacţia te ajută să te distanţezi de momentul supărării. Şi cu cât sunt mai dese ocaziile, cu atât mai fericită vei fi.

6 VOI DA O ŞANSĂ EXPERIENŢELOR NOI. Deşi tortul de ciocolata şi friptura sunt foarte gustoase, cum ar fi să mănânci permanent numai asta? Felul de mancare pe care l-ai comandat de trei ori la rând în restaurant o fi bun, dar n-ar fi păcat să nu încerci şi altceva din meniu? Doar astfel îi transmiţi creierului semnale pozitive.

7 VOI ASCULTA MAI MULTĂ MUZICĂ RITMATĂ. Te ajută nu doar să-ţi schimbi în bine predispoziţia de moment, ci are efect asupra stării de bine în general. Cercetările au scos la iveală ca persoanele testate, cărora li s-a pus să asculte o muzica sumbră, s-au întristat imediat.

8 VOI ÎNCERCA MEDITAŢIA. “Cred că fericirea poate fi dobândită prin educarea spiritului”, spunea Dalai Lama. Practicate regulat, exerciţiile de meditaţie duc la diminuarea stresului şi a stărilor de anxietate şi sporesc satisfacţia interioară. Continuă să te eliberezi de gândurile rele prin meditaţie, chiar dacă trebuie să treacă mai multe săptămâni până să vezi efectele.

9 VOI PĂSTRA PENTRU MINE STĂRILE PROASTE. Se pare că nu este sănătos să reacţionezi la conflicte, nici măcar pentru a le pune capat. Studiile arată că, pe măsură ce le dai la iveala proasta ta dispoziţie, aceasta te cuprinde şi mai tare şi nu faci decât să amplifici şi mai mult atmosfera neplăcută.

10 NU MAI EZITA. Cu cât zăboveşti mai mult asupra unei decizii şi cântăreşti prea mult alternativele, cu atât mai nefericita vei fi. Multe în viaţă nu se vor potrivi sută la sută cu dorinţele tale, indiferent că e vorba de alegerea unor obiecte vestimentare, a locuinţei ideale sau a partenerului. psihologii susţin că nehotărâţii sunt, pe termen lung, nefericiţi.

PRIETENUL LA…FERICIRE SE CUNOAŞTE

Oamenii care discută mult în viaţa de zi cu zi sunt mai multumiţi, arată un studiu american realizat pe 80 de studenţi. Nu numărul prietenilor, ci calitatea acestora şi faptul că ne fac fericiţi, susţin specialiştii. Aşadar, mai bine câţiva prieteni cu adevărat buni, a căror prietenie s-o cultivăm zi de zi, decât să adunăm cu nemiluita cunoştiinţe superficiale, care mai mult ne enervează decât să ne binedispună. De asemenea, sentimentul că nu suntem singuri ne face fericţti, susţin specialiştii.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Psihologie

SUB ACELASI ACOPERIS

Parinti si copii in aceeasi locuinta, pana la varste inaintate ale tuturor.
Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate