Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Filmare cu camera ascunsa! Iata ce se intampla in realitate sub ISIS în ”Califatul Islamic”

in Extern

The Guardian a publicat un reportaj în care descrie cu lux de amănunte cum se trăiește si ce se intampla in realitate sub ISIS în ”Califatul Islamic”, o zonă bombardată de toată lumea, în acest moment.

Pare greu de crezut însă exact momentul atacurilor aeriene este așteptat cu mare nerăbdare de femeile din orașele ocupate de Statul Islamic. ”Femeile ies pe balcoane sau la ferestre pentru a respira puțin aer curat și pentru a-și privi orașul” spune Tim Ramadan, un activist ce, sub acest pseudonim, publică, pe un site creat de el, atrocitățile ISIS după ce a rămas în oraș asumându-și toate riscurile pe care le presupune această activitate. ”Oamenii au o scurtă pauză de libertate” a mai adăugat acesta.

Multe s-au schimbat în cei doi ani de când orașul este sub ocupație jihadistă, spune sirianul născut în Raqqa, cel care descrie orașul ca fiind ”o închisoare imensă”. E foarte dificil să iei legătură cu lumea atâta vreme cât ISIS a blocat accesul la internetal locuitorilor și a închis cele mai multe internet cafe-uri. Femeile se aventurează rar pe străzi atâta vreme cât pot fi pedepsite de militanții ISIS pentru motive dintre cele mai ciudate, cum ar fi de exemplu faptul că poartă o poșetă colorată.

În Mosul, oraș ocupat de jihadiști ”standardele de viață se deteriorează în fiecare zi, iar decapitările și lapidările sunt la ordinea zilei. Nu mai sunt bani în bazar și nici angajați în oraș” spune Abdulkarim. Interviul cu acesta zugrăvește o atmosferă de dictatură sovietică în care oamenii sunt lipsiți de cele mai elementare mijloace de subzistență. Abdulkarim spune că la început viața sub ocupația jihadiștilor părea o adevărată binecuvântare. Zidurile de protecție au fost dărâmate, traficul s-a îmbunătățit și pentru o vreme serviciile, precum electricitatea, alimentarea cu apă și curățenia străzilor au fost mult mai bune decât erau sub ocupația irakiană.
Angajat al guvernului irakian, bărbatul de 31 de ani spune că totul s-a schimbat în luna iulie, când Bagdadul a decis să nu mai plătească salariile angajaților săi aflați în zonele ocupate de ISIS și astfel lipsa banilor a dus la închiderea multor magazine, în timp ce prețul combustibililor a crescut de 4-5 ori. Lipsa mijloacelor de subzistență i-au făcut pe foarte mulți să se alăture mișcării islamiste în schimbul unui mic salariu cu care să-și poată întreține familiile. ”Mosul arată ca o inchisoare imensă unde oamenii par că sunt sedați de speranța că într-o zi lucrurile se vor schimba” spune Raafat Alzirai un alt component al unei mici entități de jurnaliști, al cărui tată a fost ucis de extremiști în 2003.

Maajid, un mecanic de 56 de ani din Mosul spune că oamenii colaborează cu ISIS în speranța că vor primi o rație mai mare de carburant și mâncare. ”Primesc 80.000 de dinari (aproximativ 60 de euro), 15 kg de făină și 10 de orez, alături de alte mici rații de mâncare. Am 11 copii. Cum să trăiesc cu familia mea, având așa de puțin? Toată lumea e nemulțumită dar nimeni nu are curaj să protesteze”.

Iată ce înseamnă, pe scurt, viața în orașele ocupate de ISIS:

  1. înainte de ocupație, Mosul avea electricitate 20 de ore pe zi. Acum locuitorii au curent doar două ore pe zi.
  2. În Raqqa distribuția electricității este sporadică, depinzând de starea de spirit a jihadiștilor;
  3. prețul carburantului a crescut de la 450 la 2.000-2.500 de dinari;
  4. fumatul a fost interzis, iar ascultarea muzicii scoasă în afara legii
  5. sunt trei terenuri în Mosul dar nimeni nu joacă fotbal…

Iată cum se trăia anul trecut sub ocupația Statului Islamic:

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Extern

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate