Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Focare de gripă aviară în zece judeţe! Ce trebuie să faci ca să te fereşti!

in Articole/Evenimente/Sanatate

    12 focare de gripă aviară H5N8 la păsările domestice şi nu mai puţin de 85 la păsările sălbatice au fost confirmate, pe teritoriul României, anunţă Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor – ANSVSA, într-un comunicat. 

Cel puţin până săptămâna aceasta, au fost confirmate în țara noastră 12 focare de influență (gripă) aviară la păsări domestice, în judeţele Tulcea (localităţile Crișan, Periprava, C.A. Rosetti şi Sulina), Prahova (localităţile Loloiasca și Balta Doamnei), Bacău, (municipul Bacău), Braşov – (Ucea de Jos); Mureş (Sâncraiul de Mureș) şi Constanța – (Almălau).

Pierderile din gospodăriile oamenilor se ridică la 1.102 păsări de curte: găini, rațe, gâște, bibilici etc. care au murit ori afectate de boală, ori ucise, conform procedurilor.

Au mai fost confirmate 85 de cazuri de influenţă (gripă) aviară şi la păsări sălbatice, ca raţe sălbatice, cormorani, egrete, pescăruşi, gârliţe, lebede. Cazurile au fost înregistrate în zece judeţe: Constanţa – 42 de cazuri, Ialomiţa – 2 cazuri, Galaţi – 11 cazuri, Tulcea – 1 caz, Neamţ – 9 cazuri, Giurgiu – 3 cazuri, Iaşi – 1 caz, Bacău – 9 cazuri, Teleorman – 2 cazuri, Bucureşti – 5 cazuri.
ANSVSA mai anunţă că, până în prezent, nu a fost depistată prezența virusului în exploatații comerciale de păsări şi că ouăle sau carnea de pasăre aflate la vânzare în unitățile autorizate, sunt sigure pentru consum.

Proprietarii de păsări afectați primesc despăgubiri financiare, în conformitate cu legislația națională și europeană în vigoare.

Ce să faci ca să te fereşti de gripa aviară

   ANSVSA recomandă cetățenilor să respecte următoarele măsuri, pentru protejarea lor şi a păsărilor de curte ce le deţin:
Păsările din gospodărie se vor ține închise în perimetrul exploataţiei, fără a le permite accesul la     lacuri şi bălţi.
Păsările să stea în adăposturi închise sau sub șoproane îngrădite, pentru a împiedica venirea în contact cu păsările sălbatice.
Hrănirea și adăparea să se facă în zone special amenajate, la care să nu aibă acces păsările sălbatice.
Să se separe rațele și gâștele domestice de alte păsări de curte.
În curtea unde sunt adăpostite păsările să intre o singură persoană.
Adăparea păsărilor de curte cu apă din lacuri, iazuri sau bălți este interzisă.
Toate cazurile de îmbolnăvire sau mortalitate la păsările din orice specie sau la mamifere din curtea    proprie, să fie anunțate medicului veterinar de liberă practică împuternicit. La fel, cadavrele de păsări şi mamifere, descoperite în locuri publice, să fie anunţate, fără întârziere, medicului veterinar sau la DSVSA județeană.
Organizarea de pieţe, târguri sau expoziţii de păsări şi animale pe teritoriul localităţii este interzisă, până la clarificarea situaţiei.
Cadavrele de păsări sau păsările bolnave să fie atinse doar cu mâna protejată de mănuși
Să nu fie lăsaţi copiii să se joace cu păsări domestice sau păsări sălbatice.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Articole

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate