Formarea hranei larvare

in Agronomie
Loading...

Se pune frecvent problema controlului de calitate al lăptişorul de matcă sau a determinării lăptişorului în preparate. Reluăm în rezumat criteriile amintite la descrierea diferitelor componente. Lăptişorul de matcă constă în mare dintr-un amestec de secreţie glandulară cu conţinut sporit de albumină şi grăsimi şi miere. Raportul celor două variază în limite relativ strânse, corespunzător valorilor prezentate . În consecinţă, adaosul de miere sau chiar de apă se poate constata cu uşurinţă.

Pentru analizele de rutină ale lăptişorului, folosim acizii graşi caracteristici indicaţi, mai ales componenta principală, acidul-10hidroxil-decenoic, poate fi determinată chiar şi în urme prin îmbogăţirea după metoda uzuală pentru acizi graşi. Mult mai greoaie este determinarea cantitativă microbiologică a celor doi îndatorată, ambele substanţe foarte labile — acidul pantotenic şi biopterina. Ambele determinări necesită un test de rutină verificat. De aceea uneori se foloseşte determinarea cromatografică pe hârtie sau în strat subţire a biopterinei şi neopterinei ca criteriu analitic pentru determinarea lăptişorului de matcă. Ambele derivate pterinice se pot identifica în ultraviolet ca pete fluorescente intense de albastru deschis. Pentru un control de maximă sensibilitate se poate folosi creşterea — discutată la acest capitol — a tinerelor larve, în incubator pe lăptişor.

Alimentaţia tinerei larve de albine hotărăşte dacă – din oul fecundat va ieşi o matcă sau o lucrătoare. Întrebarea vizând modul cum cele două hrane atât de diferite ca funcţie sunt produse de albinele doici, o vom aborda la sfârşitul acestei sumare treceri în revistă. Pentru o analiză mai profundă, recomandăm alte publicaţii REMBOLD, 1973, 1974. Capul şi toracele mătcilor şi lucrătoarelor conţin o serie de glande secretoare, dintre care glandele faringiene ale albinelor doici care se deschid în faringe sunt deosebit de active. Conţin şi substanţe caracteristice pentru diversele variante de lăptişor (proteine, acid 10 hidroxil-decenoic, biopterină şi purine). Funcţia celorlalte glande (mandibulară, occipitală şi toracică) încă nu este confirmată. HANSER şi REMBOLD (1964) au cercetat glande izolate de la doici de matcă şi de lucrătoare, urmărind stabilirea conţinutului lor în elementele componente ale lăptişorului Din faptul că substanţele „indicatori” caracteristice — biopterină şi acidul pantotenic sunt prezente în glandele mandibulare ale doicilor de matcă în cantităţi semnificativ mai mari decât în cele ale doicilor de lucrătoare, autorii trag concluzii asupra unei funcţii deosebite a glandei mandibulare în formarea hranei din botce. Se pare că ea este sursa elementelor acestui lăptişor caracteristice pentru hrănirea larvelor de matcă. Hrana larvelor din botce s-ar compune din miere, secreţie a glandelor faringiene şi a celor mandibulare, iar hrana larvelor de lucrătoare — din miere şi secreţie a glandei faringiene. Aceste constatări din analizele chimice sunt confirmate şi de observaţiile mai sus amintite ale lui JUNG-HOFFMAN (1966).

Loading...
loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.