O fotografie inregistrata digital este compusa din numerosi pixeli sensibili la lumina, care creeaza o imagine ce poate fi vizionata pe monitorul unui calculator sau pe ecranul camerei digitale. Fotografiile digitale sunt formate din patratele minuscule – picture elements sau pixeli. Calitatea imaginii digitale, printata sau afisata pe ecran, depinde de numarul de pixei folositi la crearea ei.
Marimea unei fotografii digitale poate fi specificata pe 2 cai: dimensiune in pixeli sau prin numarul de pixeli continut de acea imagine (de exemplu: aceeasi imagine poate avea 1600 x 1200 pixeli sau 1.92 mil pixeli).
Imaginea digitala poate fi obtinuta pe 2 cai: camera digitala sau scanner (pentru o fotografie digitala existenta).
Camera digitala
-majoritatea seamana cu aparatele traditionale, memoria poate fi incorporata in camera sau pe card; numarul de imagini stocat depinde de calitate.
De ce digital?
-odata capturata, imaginea este in format universal, usor de distribuit si folosit;
-se pot folosi programe de editare a imaginii pentru imbunatatiri, se pot realiza colaje, se indeparteaza efectul ochi rosii;
-economisesti bani – nu cumperi film si nu developezi;
-afiseaza imaginea imediat, si poti vedea daca au iesit bine;
-poti vedea imaginile inainte de a le printa, le poti modifica sau sterge;
-nu foloseste chimicale toxice care pot polua.
3 PASI IN FOTOGRAFIEREA DIGITALA
1. Capturarea imaginii– tastatura introduce imaginea in calculator dar exista si alte dispozitive care fac acest lucru, cum ar fi mouse-ul, sistemul de recunoastete a vocii, scannere etc.;
-camera digitala captureaza imaginea in format digital/cea traditionala captureaza imaginea in cadre, pe film, care pot fi scanate pentru a fi convertite in format digital;
-camerele video captureaza imaginea in format video, poti folosi aceste cadre pentru a izola imagini separate si sa le salvezi ca imagini traditionale.
2. Procesarea imaginilor
-imaginea poate fi manipulata in Photoshop, poti imbunatati o imagine, poti modifica marimea imaginii, poti realiza colaje, o poti face mai clara prin filtre, poti combina 2 imagini pentru a crea un efect tridimensional, poti converti imaginea in alt format.
3. Afisarea imaginii
-poate fi vizibila prin printare, in format electronic pe site-uri sau e-mail, imprimare pe obiecte etc.