FOTOGRAFIA – reprezinta vizuala directa a unui subiect sau eveniment.
Astazi FOTOGRAFIA – considerata universala,cu cat limbajul ei e mai general,cu atat e mai folositoare.
– limbaj pictural(care devine folositor cand cineva are ceva de comunicat).
Citirea unei imagini: importanta e privirea in detaliu a imaginii: ce e caracteristic unui portret,ce trebuie eliminat,care e partea cea mai interesanta a unui om,ce reflecta expresia fetei,ce intelesuri ascund luniile fetei,care este cauza lor.
Privitorul –persoana interesata de subiect.
-ii da crezare imaginii,crede ca even a avut loc si ii este prezentat partial sau in intregima.
Fotografiile se constituie in dovezi evidente si incontestabile ale faptului ca evenimentele s-au petrecut in realitate.
Fotografia – se poate realiza doar prin prezenta fotoreporterului si a aparatului,trebuie sa surprinda moment de maxima intensitate.
– poate fi indelung studiata, se redescopera planuri noi.
ANDREAS FEIMINGER – “Pentru a retine atentia cuiva trebuie sa aiba ceva de comunicat,sa aiba continut,sa fie informativa,educativa,interesanta,amuzanta sau mobilizatoare. Continutul poate fi incorporat in fotografie intr-o varietate aproape nelimitata. Refuzul de a privi fotografiile care socheaza este ca si teama de a privi realitatea in fata. Unele lucruri trebuie sa fie infruntate fie ca plac sau nu. O fotografie de continut e ca unul dintre cele mai puternice instrumente pentru a trezi reactia publica”.
Fotografia de presa – forta imensa ce actioneaza si modeleaza multe opinii.
Caracteristici de baza
AUTENTICITATE – caliatate unica a foto in comparatie cu celelalte forme de reprezentare vizuala. Aparatul foto – martor ocular.Desi se spune ca “aparatul nu minte”, fotografiile pot induce in eroare, datorita modalitatilor de surprindere ale fotoreporterilor.
PUTEREA DE SOC – insusire a imaginii care il forteaza pe privitor sa observe in mod constient o fotografie (aceasta trebuie sa fie cu totul neobisnuita pentru a atrage privirile); reprezinta una dintre calitatile esentiale ale unei fotografii bune, dar nu e suficient pentru a fi o fotografie buna, trebuie sa aiba:
PUTERE EMOTIONALA – interesul si sentimentul fata de imagine sunt importanta, o persoana lipsita de sensibilitate nu o va observa; de asemenea, interesul fata de subiect e de baza pentru a crea fotografii bune.
CONTINUTUL – calitatea care poate fi incorporata in fotografie intr-o varietate aproape nelimitata; poate trezi reactia publica; numarul subiectelor interesate este infinit, in functie de fotoreporteri.