Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Frauda masivă constatată în sistemul de acordare a beneficiilor sociale va duce la un control de AMPLOARE la nivelul întregii țări

in Stiri online

O fraudă masivă constatată în sistemul de acordare a beneficiilor sociale va duce la un control de proporții la nivelul întregii țări și va schimba legislația în domeniu – este ultima operațiune de amploare a Guvernului tehnocrat Dacian Cioloș înainte de alegeri. Măsura este o reală lovitură la adresa sistemului politic, care și-a ținut, ani de zile „masa de manevră electorală” captivă prin acordarea de ajutoare sociale, a subliniat ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, autorul inițiativei.

Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a anunțat la emisiunea „În fața ta”, moderată de Florin Negruțiu și de Claudiu Pândaru la Digi24, că, în maximum două săptămâni, Executivul va adopta un pachet legislativ – o ordonanță și o hotărâre de guvern – care să întărească puterile Inspecției Sociale, după ce controalele au arătat că în unele cazuri 20% din ajutoarele sociale au fost acordate în mod fraudulos.

Dragoș Pîslaru a atras atenția că încă din 2015 au fost făcute controale în urma cărora au fost descoperite cazuri de fraudă, dar autoritățile nu au luat măsuri.

„În anul 2015, Banca Mondială, pe un contract de împrumut pe care îl are cu Guvernul României, a lucrat împreună cu ANPIS (Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială) pentru a reduce fraudele din sistemul de șomaj, de beneficii sociale. Ce au scos în evidență făcând un inventar la două mii și ceva de primării… Într-un caz aveam cam 20% fraude în zona de investigație, într-un alt caz aveam undeva pe la 11%, ceea ce reprezintă niște sume exorbitante”, a explicat Pîslaru.

El a spus că anchetele desfășurate recent au confirmat rezultatele analizei din 2015 în ce privește acordarea beneficiilor sociale.

„Acest lucru înseamnă că există o fraudă în sistem la care nici un guvern anterior nu a reacționat și a ținut-o sub preș. De ce? Pentru că practic asta însemna că schimbi masa electorală de manevră. (…) În acest moment practic sistemul a fost fraudat pentru că se poate, rețineți ce vă spun, este extrem de grav. Se poate frauda și a fost fraudat”, a spus ministrul Muncii.

Ministrul a explicat că „în linii mari” pachetul legislativ care va fi adoptat de Guvern va introduce un nou mecanism de control al sistemului de acordare a beneficiilor sociale, iar „Inspecția Socială va fi reașezată din temelii”.

„Ceea ce cu sigurață nu voi face este să pun toate persoanele care sunt în situația de vulnerabilitate să vină la ghișeu ca să îi controleze cineva”, a ținut să precizeze ministrul. El a adăugat că pe baza unei analize de risc dezvoltate de autorități în ultima perioadă au fost identificate „zone și tipologii care vor fi avute în vedere”.

„Problema este că ajutoarele sociale se dau pe bază de documente, fără anchete sociale care să se facă serios în teren”, a mai arătat Dragoș Pîslaru.

Într-un interviu acordat Republica.ro în luna iunie ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a vorbit despre sistemul prin care oamenii cu vulnerabilități vor fi identificați doar pe teren, și nu din birou, așa cum se mai întâmplă încă. În plus, dacă e să ne luăm după scriptele ministerului, numărul de invalidități în România este într-o continuă creștere. „Culmea, statisticile arată că de obicei există o pondere constantă a acestui tip de probleme. La noi numărul de invalidități crește”, spunea ministrul.

Oficialul de la Ministerul Muncii a precizat că doar cei care au cu adevărat nevoie vor primi asistență socială din partea statului.

În România, în 2015, un număr de 5,84 milioane de persoane au beneficiat de șapte tipuri de asistență socială – ajutor pentru încălzirea locuinței, alocații de stat pentru copii, alocații pentru susținerea familiei, drepturi pentru persoane cu handicap, plăți pentru ajutoare sociale, indemnizații pentru creșterea copilului, alocații de plasament, potrivit unor statistici de la Ministerul Muncii.

În total, anul trecut, pentru cele șapte tipuri de asistență socială a fost plătită o sumă de 9,43 miliarde de lei, reprezentând 1,33% din PIB. În România există cinci milioane de pensionari, precum și circa 600.000 de oameni care își caută de muncă, fie ca sunt în șomaj, fie că sunt în zona gri, adică au ieșit din evidențe.

Sursa: republica.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Stiri online

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate