Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Friedrich Nietzsche

in Filozofie

 

NASCUT :1848, Rocken bei Lutzen

MORT:1900 , Weimar

PREOCUPARI MAJORE : Etica ,metafizica epistemologia, estetica , limbajul

INFLUENTAT DE: Machiavelli, Schopenhauer

A INFLUENTAT :Jaspers, Iqbal , Heidegger , Sartre

 

Nietzsche s-a nascut in oraselul prusac Rocken bei Lutzen; tatal sau , pastor luteran , a murit cand el avea patru ani , iar familia s-a mutat in oraselul invecinat Naumburg an der Saale , unde au locuit cativa ani . Dupa studiile gimnaziale efectuate intr-un internat foarte bun , Nietzsche a intrat la universitatea din Bonn  pentru a studia teologia si filologia, aceasta din urma interesandu-l mai mult. De acolo s-a mutat la universitatea din Leipzig , unde a descoperit opera lui Schopenhauer, precum si critici ale metafizicii materialiste ce-si aveau originile in kantianism .

Un accident de calarie suferit in 1867 l-a facut inapt pentru serviciul militar si Nietzsche s-a intors la universitatea din Leipzig , unde s-a imprietenit cu Richard Wagner , o prietenie care urma sa aiba un efect profund asupra lui . Cam tot atunci ,un alt prieten si profesor l-a recomandat pe Nietzsche universitatii din Basel si in 1869 acesta a preluat o catedra de filologie clasica .A ramas la Basel zece ani , pana cand sanatatea subreda  – agravata de difteria si dizenteria de care suferise in perioada cat servise intr-un spital de campanie in razboiul franco – prusac – l-a silit sa renunte la postul pe care-l ocupa .

Timp de zece ani a dus o viata nomada , fara radacini , pentru ca nu renuntase la cetatenia germana , nici nu si-o luase pe cea elvetiana . A umblat dintr-o tara in alta , ramanand cateva luni in diferite orase din Elvetia , Germania , Franta si Italia , insa se intorcea regulat in casa mamei sale din Naumburg . In 1889 , la Torino , a innebunit (natura si cauza exacte ale acestei prabusiri mentale nu sunt cunoscute ). Nu si-a mai revenit si a petrecut unele perioade in clinici si aziluri , apoi s-a intors in casa mamei sale , la Naumburg ; cand mama lui a murit in 1897 , sora lui l-a luat sa locuiasca la ea , in Weimar , unde mai tarziu a si murit . Ca executor testamentar  , ea era singura care avea acces  la opera lui , pe care a denaturat-o pentru a o face sa corespunda vederilor ei antisemite , intrand astfel in gratiile lui Hitler si ale Partidului Nazist .

Doctrina pentru care Nietzsche este poate cel mai cunoscut  este respingerea  a ceea ce el a numit ,, moralitate de sclav ,, – adica a moralitatii traditionale , pe care el o considera inradacinata in crestinism si pe care o caracteriza ca fiind creata  de gloata slaba , ale carei interese erau slujite de valori precum mila , smerenia si prietenia. Ubermensch (,,supraomul ,,) este individul puternic , creativ , care se ridica deasupra moralitatii de sclav pentru a crea noi valori si a fauri un nou sens din paradoxul si confuzia lumii .

PRINCIPALELE OPERE :

  • NASTEREA TRAGEDIEI
  • ASA GRAIT-A ZARATHUSTRA
  • ECCE HOMO
  • DESPRE GENEALOGIA MORALEI
  • DINCOLO DE BINE SI DE RAU
  • VOINTA DE PUTERE

19781139051736i

 

DUPA  CUM A SPUS EL INSUSI:

 ,,ARTA FACE PRIVELISTEA VIETII SUPORTABILA , ASEZAND PESTE EA VALUL GANDIRII NECLARE ,,

 (Omenesc, prea omenesc)

 

 

 

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Filozofie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate