Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

FRUCTE SI SEMINTE

in Biologie/Sanatate

Plantele cu flori nu au doar flori frumoase ci furnizeaza si fructe si seminte,cum ar fi merele,avocado si graul-toate fiind parte importanta a regimului alimentar al animalelor,pasarilor si oamenilor.

Printre fructele suculente,consumate si raspandite se numara poame precum merele si avocado,bace precum rosiile,rodiile,strugurii,portocalele si pepenii si drupe precum migdalele.Printre fructele uscate se numara paltinul de munte,floarea soarelui,macul si graul.

Pentru a prospera,orice specie de planta trebuie sa se asigure ca semintele sale sunt larg raspandite.Semintele de papadie,raspandite de vant, au un smoc de peri care actioneaza ca o parasuta,facilitand raspandirea.

Cu marea lor varietate de culori ,care pot fi delicate sau intense ,florile sant intotdeauna placute la vedere ,insa scopul lor este acela de a asigura polenizarea si raspandirea semintelor lor si astfel de a perpetua specia.

FRUCTELE USCATE

Un fruct este structura formata de ovar dupa fecundatie si contine samanta,sau semintele dezvoltate din ovulele fecundate.Dar nu toate fructele
sant de tip carnos ca merele si perele.Fructele sant clasificate in uscate si carnoase(suculente)..

Botanistii descriu fructele uscate ca fiind dehiscente –cele capabile a se deschide mecanic,precum maciulia macului -sau indehiscente –cele incapabile de a se deschide .exmple de fructe indehiscente sant alunele.

FRUCTELE USCATE INDEHISCENTE

Achenele sunt fructe care contin o singura samanta,desi pot sa existe multe
seminte intr-o singura inflorescenta.Iflorescentele individuale ale florii soarelui si papadiei,de exmplu contin multe seminte,dar fiecare se gaseste in
interiorul unui fruct individual.

Intr-o achena ,unica samanta este inconjurata de un pericap uscat care se
desface numai cand samanta germineaza.Partea carnoasa rosie a capsunei pe care noi o consideram un fruct este un receptacul marit si carnos care sustine achenele pe suprafata sa.Nici macesele nu sunt fructe adevarate,ci receptacule marite care au crescut in jurul unui numar de achene ,incluse aproape total ,care contin fiecare o singura samanta.

Nucile sunt similare cu achenele,fiecare contine o singura samanta ,miezul.

Boabele de cereale precum graul,ovazul si porumbul,sunt un fel de achena numita cariopsa,in care pericarpul si tegumentul seminal sant sudate.

FRUCTELE USCATE DEHISCENTE
Pastaile contin mai multe seminte si se desfac pe ambele parti ,mazarea si fasolea fac parte din acest tip de fruct.

FRUCTELE CARNOASE

Acestea furnizeaza multe alimente importante –porumbul dulce si graul sant doua exemple.Nuca de cocos apartine unui grup de fructe numite drupe.

Printre ele se numara migdalele,caisele,mango,piersicile,prunele.Merele si perele reprezinta un tip deosebit de baca numit poama.

Porumbul si multe alte cereale cum ar fi graul sunt in realitate fructe.Din punct de vedere nutritiv ele pot fi considerate seminte pentru ca sunt bogate in amidon si sunt larg raspandite ca furaje.

ULEIURI

Rezervele de hrana care se gasesc in seminte sunt exploatate si in alte feluri. Rapita o planta cu flori galbene care se cultiva frecvent produce un ulei util, floarea soarelui este cultivata pe scara larga pentru uleiul semintelor sale. Uleiul de masline,un bine cunoscut ulei alimentar este extras din fructele maslinului.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Biologie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate