Fragul de padure este o planta foarte indragita si cunoscuta de orice copil mai ales pentru fructele sale aromate si dulci-acrisoare, rosii si parfumate. Creste mai ales pe dealuri, in luminisuri de padure, locuri insorite. Fructele sunt bogate in vitamina A si multe saruri minerale. Consumate in stare proaspata au un efect benefic pentru suferinzii de guta si cei de rinichi, au o proprietate extraordinara, anume aceea de a elimina acidul uric din organism.
Din aceasta planta se folosesc si frunzele si florile uscate, bogate in tanin si vitamina C. Au calitati astringente, ceea ce ajuta in tratamentul starilor de diaree. De asemenea, se folosesc in bolile de rinichi, deoarece maresc diureza, si, datorita proprietatilor bactericide, se folosesc in infectiile intestinale.
Frunzele de frag, zmeur, mur si afin dau in amestec un ceai aromat, placut ca aliment datorita gustului placut. Ceaiul din frunze de frag vindeca hepatitele, este benefic pentru bolile de inima si pentru afectiunile veziculei bliare. De asemenea, acest ceai este folosit si pentru calmarea nervilor in starile de neliniste si agitatie.
Folosire:
Ceai (infuzie) – o lingurita cu varf de frunze si flori de frag de padure la o cana cu apa clocotita, se lasa un minut, apoi se strecoara. Se beau intre 2 si 4 cani pe zi.
Fructele consumate in stare cruda au efect benefic in tratarea cazurilor de guta, in bolile de rinichi si de ficat, recomandate in special persoanelor cu piatra la rinichi sau nisip si calculi la vezica biliara.