Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Fructele tamaduitoare de soc negru combate starile de oboseala, stresul si obezitatea

in Sanatate

Socul negru, Sambucus nigra, creste ca o tufa inalta sau pom, atingand inaltimea de sapte metri. Ramurile sale au un miez alb, pufos, florile au o culoare alba spre galbui, emanand un miros puternic aromat si infloreste in lunile iunie-iulie. Fructele, sub forma de bobite de culoare neagra, cu miros puternic aromat si dulceag si usor astringent apar in lunile august-septembrie.

Florile de soc contin un ulei volatil ce da aroma specifica, zahar, mucilagii, colina, sambunigrina etc. Ele au proprietatea de a provoca transpiratii abundente ceea ce le face utile sub forma de ceai sau suc pentru tratamentul afectiunilor de gripa, raceala, bronsita, contribuind la scaderea febrei. In acelasi timp, datorita diurezei, ceaiul din flori de soc influenteaza prin proprietatile diuretice guta, eumatismul, bolile de rinichi si vezica biliara. Ceaiul din flori de soc are si proprietati usor laxative, ceea ce favorizeaza eliminarea de toxine si a apei din tesuturi, efect deosebit in tratarea obezitatii.

Fructele contin zahar si acizi organici (acid malic, citric si tartaric), vitaminele A si C. Se folosesc atat sub forma de ceai (infuzie sau decoct), dar si suc din fructele de soc preparat cu sau fara alcool. Siropul din fructe de soc (un litru suc de fructe si doua kg de zahar si 50 g de flori de soc uscate) este bun pentru combaterea starilor de oboseala, stres si in reumatism.

In vechime, incepand cu Evul Mediu, era traditia ca in curtea fiecarei gospodarii taranesti sa fie si un pom de soc negru. Se spunea ca apara de duhurile rele, de boli, iar florile si fructele erau medicamente larg raspandite. Pentru a conserva un asemenea pom, se spunea ca atunci cand este taiat socul, murea un membru al familiei.

Din florile de soc se prepara si in zilele noastre o bautura racoritoare aromata si placuta la gust. Florile se pun cu putina apa, zeama de lamaie si zahar la macerat. Se formeaza prin fermentatie un acid care ii da un gust deosebit. Ceaiul din florile de soc are si efect de curatire a sangelui. In bolile specifice copiilor se recomanda ceaiul de soc in imbolnavirile cu pojar sau scarlatina. Socul accelereaza trecerea eruptiilor.

In multe sate din Austria si Germania se mai prepara o supa delicioasa cu fructele de soc, este foarte buna pentru tratamentul afectiunilor de stomac si rinichi.

Sucul proaspat din fructele de soc combate nevralgiile si sciatica. Din frunze se obtine un ceai diuretic, iar coaja de soc este puternic diuretica, provoaca varsaturi si puternic laxativa.

Mod de folosire:

Ceai (infuzie) cu puternic efect sudorific – doua lingurite varfuite cu flori de soc la 250 ml apa clocotita, se lasa 5 minute, aapoi se bea de doua ori pe zi cate un pahar.

Macerat cu proprietati lavative – o lingurita de fructe proaspete sau o jumatate de lingurita de frunze uscate se pune intr-o cana cu apa rece, se lasa peste noapte, dimineata se incalzeste si se be ape stomacul gol. Combat onstipatia.

Sirop – se storc fructele proaspete, se strecoara si se amesteca un litru de suc proaspat cu 2 kg de zahar, se pune la fiert. In timp ce fierbe se amesteca si se adauga un pumn de flori uscate pentru aroma. Siropul este foarte bun pentru tratamentul cazurilor de raceala, in bolile de rinichi, guta si reumatism.

Adaos pntru baie – din patru pumni de flori de soc macerate in patru litri de apa rece timp de 8 ore se obtine un extract folosit pentru comprese pe furuncule si abcese (fluidifica puroiul) si calmeaza durerile. Ca adaos in baile de sezut ajuta in combatereaa starilor de stres si nervozitate.

DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Latest from Sanatate

LIKE-ul tau CONTEAZA!Ti-a placut articolul si ai dat LIKE? Inchide aici
Mergi la Sus

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web