Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Furnizări de agent termic, în faliment sau insolvenţă! Situaţia dezastuoasă cu care se confruntă România: judeţe întregi debranşate complet de la sistemul centralizat de încălize şi milioane de oameni care suferă de frig în case.

in Economie

Deși temperaturile au scăzut semnificativ în ultimele zile, iar în câteva zone din țară a căzut deja prima zăpadă, până în urmă cu câteva zile, locuitorii mai multor orașe nu știau dacă vor avea sau nu căldură în această iarnă. O soluție temporară a venit de la Guvern, pe 5 octombrie, când a adoptat o Ordonanță de Urgență pentru asigurarea alimentării cu energie termică a populației în iarna 2016-2017. Per ansablu însă, situația este dezastruoasă: județe întregi din țară s-au debranșat complet de la sistemul centralizat de încălzire, în vreme ce mai mulți furnizori de agent termic au intrat în insolvență sau faliment.

Anul trecut, cele mai multe debranșări la nivel național s-au realizat în județul Galați: 20.300 de apartamente. Pe locurile următoare în top se află și Constanța, cu peste 4.900 de apartamente, și Prahova, cu peste 4.200 de familii ce au renunțat la sistemul centralizat. La finalul lui 2015, în nouă județe din țară întreaga populație decisese debranșarea și alesese sisteme proprii de încălzire a locuinței: Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Bistrița Năsăud, Alba, Caraș Severin, Dâmbovița, Ialomița și Brăila. De asemenea, alte 12 județe mai au doar sub 10% din locuințe racordate la CET-uri. E vorba de județele Mureș, Neamț, Vaslui, Covasna, Brașov, Sibiu, Hunedoara, Gorj, Ilfov, Olt, Teleorman și Călărași.

La celălalt pol, printre județele cu cel mai mare număr de abonați se numără Constanța, Bihor și Timiș. București este orașul care însumează peste 40% din totalul apartamentelor branșate la sistemul centralizat de încălzire din România, conform unei analize realizată de Ariston Thermo România.

Per total, sistemul centralizat de încălzire mai are 1,32 milioane de abonați, dintre care 660.000 (peste 50%) provin din Bucuresti, Timisoara si Cluj-Napoca, singurele orase din Romania cu peste 300.000 de locuitori ce mai dispun de sistem termoficat.

Un calcul al aceleiași surse mai arată că, în funcție de oraș, românii care aleg instalarea unei centrale termice pe gaz pot face economii importante. Astfel, dacă la nivel național prețul mediu al gigacaloriei facturate către populație este de 225 de lei, cea produsă de o centrală termică în condensare ajunge la aproximativ 175 de lei.

Furnizorii de agent termic, în faliment sau insolvență

După îndelungi tergiversări, scandalul RADET – ELCEN s-a încheiat în final cu intrarea în insolvență a ambelor societăți. Tribunalul Bucureşti a admis, pe 5 octombrie, cererea RADET de intrare în insolvenţă, regia având datorii către Electrocentrale Bucureşti în valoare de peste 3,9 miliarde lei. Astfel, odată cu intrarea în insolvenţă, toate veniturile RADET vor fi dirijate cu prioritate către creditori. Potrivit legii,entitatea juridică declarată în stare de insolvenţă nu poate face investiţii, îşi plăteşte eşalonat datoriile în funcţie de lista creditorilor, prioritate având statul şi angajaţii, iar întregul activ patrimonial este gestionat de un terţ numit prin hotărâre judecătorească.

O zi mai târziu, Tribunalul București a admis și cererea de intrare în insolvență a ELCEN, administrator judiciar fiind desemnat KPMG. Consiliul de Administrație al ELCEN a hotărât intrarea în insolvență a societății, ca urmare a datoriilor înregistrate la furnizorii și distribuitorii de combustibil, servicii și produse, situație generată de neîncasarea contravalorii pentru marfa livrată de la RADET București. Conform unui comunicat al ELCEN, datoriile totale ale societății au ajuns la aproximativ 1,8 miliarde de lei, iar creanțele înregistrate de RADET însumează aproximativ 3,7 miliarde de lei.

Tot anul acesta a reintrat în insolvență și Complexul Energetic Hunedoara (CEH). CEH intrase în insolvență inițial pe 7 ianuarie, însă Curtea de Apel Alba Iulia a admis, în 3 mai, apelul formulat de Sindicatul „Noroc Bun” Petroșani împotriva sentinței de intrare în insolvență, aceasta fiind anulată și cauza trimisă spre rejudecare la instanța de fond. În cadrul CEH lucrează circa 6.300 de angajați la termocentralele Mintia și Paroșeni, precum și la minele de cărbune Lonea, Livezeni, Lupeni și Vulcan din Valea Jiului. CEH are datorii totale de 1,5 miliarde de lei, din care 1,2 miliarde de lei către Ministerul Finanțelor Publice.

De altfel, societatea de termoficare din Petroșani, SC Termoficare SA, a fost „cu un picior în groapă”. Curtea de Apel Alba Iulia a anulat, la începutul lui octombrie 2016, falimentul societatății și a dispus rejudecarea dosarului.

Probleme sunt și la Brașov, unde 8.960 de familii din oraş au rămas fără apă caldă și nu știu nici dacă vor avea căldură prea curând. După intrarea în insolvență a Tetkron, Consiliul Local a votat înfiinţarea unui serviciu public de termoficare ca departament în Primăria Braşov, soluţia pentru reluarea furnizării de energie termică în sistem centralizat. Potrivit presei locale, 1.540 de familii s-au debranşat peste vară, dar au mai rămas 8.960 de abonați. Până la reluarea alimentării cu energie termică, noul înfiinţat Serviciu Public Local de Termoficare (SPLT), cu un buget de 6,193 milioane de le alocat pentru 2016, trebuie să obţină licenţa de funcţionare, să angajeze oamenii, să semneze contracte cu clienţii şi asociaţiile de proprietari, să primească activele de la Tetkron şi să găsească o firmă care să întreţină reţelele şi una care de la care să cumpere energie termică pentru zonele neacoperite de centralele primăriei.

Între timp, primarul Brașovului, George Scripcaru, a fost trimis în judecată, sub control judiciar, de procurorii DNA pentru mai multe infracțiuni, printre care și luare de mită. Alături de el, au fost puși sub control judiciar și Alexandrina-Adina Durbacă, viceprimar al municipiului Brașov și avocat în Baroul Brașov , Călin-Silviu Pop, administrator al unei firme, pentru complicitate la abuz în serviciu, uz de fals, dare de mită și spălare de bani, toate în formă continuată, Liliana Horga, director executiv adjunct la Direcția tehnică din primărie, pentru abuz în serviciu și tentativă la această infracțiune, și uz de fals, și Claudia-Niculina Radu, angajată a primăriei, membru în Consiliul de Administrație al SC Tetkron SRL, pentru tentativă la abuz în serviciu. Ulterior, judecătorii au revocat măsura controlului judiciar în cazul Claudiei Niculina Radu.

În același dosar, în stare de libertate, au fost deferiți justiției pentru fapte similare: Isabella Beatrice Mărășescu, șef Serviciu achiziții publice, Attila Radnoti, director Direcția tehnică, Lidia Bulgărea, șef Serviciu investiții — Compartiment implementare și derulare proiecte, Daniela Pălănceanu, avocat în Baroul Brașov, membru în Consiliul de Administrație al SC Tetkron SRL, Mihaela Vulpescu și Cristina Iuliana Antonie, administratori de firme, precum și Mihai Ciprian David.

Intrarea în faliment a Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN), cea mai mare companie de stat din Mehedinți, a lăsat vara aceasta fără apă caldă Drobeta-Turnu-Severin, un oraş cu peste 33.000 de apartamente, iar locuitorii riscă să rămână şi fără agent termic. Asta pentru că RAAN deține și Romag Termo – Termocentrala de la Halânga.

În mai 2016, foștii directori ai RAAN, Adrian Olaru și Gheorghe Dulcea, au fost puși sub control judiciar de magistrații Tribunalului Mehedinți. În același dosar a mai fost reținut și Constantin Silviu Gheorghe, fost director economic al Romag Termo. Cei trei sunt acuzați de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și de complicitate la delapidare, infracțiuni care au prejudiciat bugetul RAAN cu 23.559.879,16 lei în beneficiul SC Confort Timișoara, firma omului de afaceri Georgică Cornu, condusă la acea vreme de asociatul acestuia, Nicu Lucian Caraiman.

Ordonanță de Urgență pentru asigurarea alimentării cu energie termică a populației în iarna 2016-2017

Guvernul a adoptat în ședința de miercuri, 5 octombrie, o Ordonanță de Urgență privind crearea unui cont escrow unde vor fi virate sumele alocate din bugetele locale în scopul acoperirii diferenței de preț pentru producerea energiei termice în sistem centralizat, sume care vor merge direct către producătorii și furnizorii de energie termică.

„Executivul a creat un mecanism financiar mai rapid, prin care se stabilește ca sumele alocate din bugetele locale în scopul acoperirii diferenței de preț pentru producerea energiei termice în sistem centralizat ajung la furnizorul de combustibil. În lipsa acestei finanțări, serviciul public de alimentare a populației cu energie termică nu poate fi asigurat. Practic, sumele virate în contul escrow creat special cu această destinație vor merge direct către furnizorii și producătorii de energie termică în sistem centralizat”, se menționează într-un comunicat al Executivului.

De asemenea, potrivit actului normativ, pe o perioadă de 12 luni de la intrarea în vigoare a OUG, contul de tip escrow nu poate fi supus măsurii de poprire, în cadrul procedurilor de executare silită, reorganizare judiciară, insolvență și faliment, în cazul furnizorilor și producătorilor de energie termică. Sumele acordate în avans pot fi virate în termen de 15 zile de către autoritățile administrației publice locale în conturile furnizorilor de gaze naturale, care vor utiliza sumele exclusiv pentru aprovizionarea producătorilor de energie termică cu gaze naturale, numai în baza unei justificări a avansurilor între unitatea administrativ-teritorială, furnizorul de energie termică, producătorul de energie termica și furnizorul de combustibil.

Primarul Capitalei vrea modificarea legislației privind furnizarea căldurii

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a făcut apel la modificarea legislației care prevede începerea perioadei de încălzire după trei nopți consecutive cu temperaturi medii de cel mult zece grade Celsius.

„Să nu credeți că sunt ruptă de realitate, că trăiesc într-un univers paralel. Cunosc exact situația care se manifestă în fiecare an atunci când vine toamna și temperaturile scad brusc. Tocmai de aceea, pentru că legea spune clar acum că începerea perioadei de încălzire pentru consumatorii de tip urban are loc după înregistrarea, timp de trei zile consecutiv, între orele 18,00 — 6,00, a unor valori medii zilnice ale temperaturii aerului exterior de +10°C sau mai mici, fac un apel pentru modificarea legislației, pentru ca oamenii să nu mai aștepte această perioadă în frig”, a precizat Gabriela Firea, într-un comunicat transmis de Primăria Capitalei.

RADET București a anunță că, în cursul zilei de vineri, 7 octombrie, vor începe probele la cald pe timpul nopții, în intervalul orar 22.00 – 7.00.

Sursa: vocea.biz

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Economie

Mergi la Sus

Politica cookies Mai multe informații

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate